przez tony26 » piątek 05 lutego 2016, 21:23
przez jasper1 » piątek 05 lutego 2016, 21:26
LeszkoII napisał(a):Osoba niepełnosprawna psychicznie nie powinna (moim zdaniem) kierować pojazdem.
Twój opiekun prawny może wnieść oficjalny sprzeciw (skargę) na decyzję administracyjną.
przez tony26 » piątek 05 lutego 2016, 21:49
przez jasper1 » piątek 05 lutego 2016, 22:50
przez LeszkoII » piątek 05 lutego 2016, 23:37
Pewnie było w nim skierowanie starosty na badania lekarskie, na które się nie stawiłeś a co istotniejsze nie dostarczyłeś orzeczenia o przeciwwskazania do kierowania pojazdem. A dlaczego ten list, to już wkleiłem odpowiedni przepis wcześniej. Starosta dostał "cynk" od tych, co zajmują się orzekaniem o niepełnosprawności / ubezwłasnowolnienia.tony26 napisał(a):Na egzaminy nie dostałem skierowania, tylko list z wydziału komunikacji najpierw jeden nie pamiętam co w nim było
Nie ma bocznej furtki. Robisz badania, dostajesz orzeczenie o braku przeciwwskazań (z ewentualnymi ograniczeniami do kierowania) idziesz z nimi do starosty, składasz wniosek o przywrócenie zatrzymanego PJ, zostajesz skierowany na egzamin, robisz chyba jeszcze raz badania (te same) i przystępujesz do egzaminu z tym papierkiem(orzeczeniem lekarskim), zdajesz i masz z powrotem upragnione PJtony26 napisał(a):Myślę że można znalezć jakiąś ,,boczną furtke,, jakieś wyjście z tej sytuacji i dlatego piszę na tym forum
Nie chodzi o samo złożenie wniosku, lecz o pozytywne rozpatrzenie tego wniosku.tony26 napisał(a):uzasadnieniem o złożenie wniosku o ubezwłasnowolnienie
Tak, o ile będzie wnioskował o zwrot zatrzymanego PJ. Póki co to starosta "wnioskuje" o to, żeby zwrócił blankiet do urzędu - moim zdaniem bez podstawy prawnej (znajdziesz mi taką?).jasper1 napisał(a):ale ponieważ minął rok od zatrzymania, to obowiązuje go kontrolne sprawdzenie kwalifikacji.
Dobrze wiedzieć.jasper1 napisał(a):Jeśli Tony26, jest ubezwłasnowolniony częściowo, to nie ma opiekuna prawnego, tylko kuratora, czynności prawne może podejmować sam, kurator może wnioskować do sądu o ich unieważnienie.
przez tony26 » piątek 05 lutego 2016, 23:41
przez tony26 » sobota 06 lutego 2016, 00:01
przez jasper1 » sobota 06 lutego 2016, 02:05
LeszkoII napisał(a):Póki co to starosta "wnioskuje" o to, żeby zwrócił blankiet do urzędu - moim zdaniem bez podstawy prawnej (znajdziesz mi taką?).
Wydaje się, że czasami trzeba zinterpretować prowadzenie pojazdu przez kierującego z zatrzymanym (przez starostę) prawem jazdy jako jazdę bez uprawnień.
przez LeszkoII » sobota 06 lutego 2016, 12:02
Można to też wywodzić z Art. 3. UoKP (przepis ogólny). Już sam tytuł rozdziału wskazuje "Rozdział 2 Osoby uprawnione do kierowania pojazdami". Konstrukcja ustępu 1. nie daje mi złudzeń, że priorytetem w dopuszczaniu osób do kierowania pojazdem jest ich stan zdrowia.jasper1 napisał(a):I tak się to traktuje, jako zawieszenie uprawnień. Zauważ, że pokwitowanie za zatrzymane przez policję PJ z przyczyn opisanych w art. 135.1.1)e) nie uprawnia do kierowania pojazdem. Osoba taka, jeśli kieruje pojazdem jest traktowana jak nie mająca uprawnień.
"Art. 4. 1. Dokumentem stwierdzającym posiadanie uprawnienia do kierowania motorowerem, pojazdem silnikowym lub zespołem pojazdów składającym się z pojazdu silnikowego i przyczepy lub naczepy jest (...) wydane (...) prawo jazdy".Sąd rozpoznający niniejszą sprawę, nie miał wątpliwości, iż tego rodzaju sytuacja mieści się w dyspozycji art. 94 § 1 kw, który – jak podnosi się w doktrynie - obejmuje swoim zakresem nie tylko osoby, które w ogóle nie posiadały takich uprawnień lub utraciły je w wyniku ich cofnięcia, ale też takie, które je posiadają, ale nie mogą ich realizować. Jak wykazano wyżej, warunkiem korzystania z posiadanych uprawnień do prowadzenia pojazdu nie jest samo posiadanie uprawnienia wydanego przez starostę, ale niezbędne jest jeszcze posiadanie dokumentu je stwierdzającego. Osoba, której zatrzymano prawo jazdy, nie posiada go w sensie fizycznym lub prawnym. W przypadku fizycznego zatrzymania prawa jazdy zostaje ono jej odebrane, a w razie zatrzymania prawnego, polegającego na wydaniu postanowienia lub decyzji o zatrzymania prawa jazdy, posługiwanie się nim jest prawnie bezskuteczne
przez tony26 » sobota 06 lutego 2016, 12:26