Pierwsze autko

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Pierwsze autko

Postprzez justys1994 » niedziela 20 grudnia 2015, 21:52

ja pierwsze mialam takie autko które nie byłoby mi szkoda jesli bym go rozbiła mazda 323f;) ale słuzyla mi dosc długo
justys1994

Postprzez Sedoos » środa 30 grudnia 2015, 01:32

Ja na pierwsze autko wybrałbym coś małego żeby łatwo było parkować. Moim pierwszym samochodem była Skoda Felicia i celowałbym w coś tego pokroju. Może jakieś Suzuki Swift albo Daewoo Matiz. Najważniejsze żeby trafić dobry egzemplarz do którego nie trzeba będzie bez przerwy dokładać, a że mocy wielkiej nie ma i poszpanować też nie ma jak to tylko dobrze, bo za młodu różne głupie pomysły przychodzą do głowy.
Sedoos

Postprzez Akane » środa 30 grudnia 2015, 17:32

Na pierwszy samochód wybrałam sobie Renault Twingo 1.2 - wysłużone, bo siedemnastoletnie, ale sprawuje się bez zarzutu. Gabarytami zbliżone do Suzuki Swift, więc nie przeżyłam wstrząsu przesiadając się na nie ;) Pozostała kwestia wyczucia sprzęgła, no i oswojenie się z trochę innym typem skrzyni biegów (wsteczny z "pierścieniem").
Prawo jazdy kategorii B: od 07.12.2015
Akane

Postprzez Karolina1994 » sobota 02 stycznia 2016, 19:16

Żeby nie zakładać nowego tematu,
to jakie auto polecicie dla kobiety? :) Chodzi mi o tanie, tanie w utrzymaniu, ładne no ale abym nie było by mi go szkoda gdybym gdzieś go obiła ;-P
Auta szukam na już :mrgreen: puki co jeżdżę laguną niestety w kombi i ciężko trochę :mrgreen: Przeglądam oferty i nie moge sie zdecydować.
Egzamin teoretyczny 02.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny (71/74)
Egzamin praktyczny 16.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny
Karolina1994

Postprzez pasqudek » sobota 02 stycznia 2016, 20:06

Karolina1994:
Jakie? A takie:
Obrazek
albo takie:
Obrazek
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony sobota 02 stycznia 2016, 20:09 przez pasqudek, łącznie zmieniany 1 raz
pasqudek

Postprzez Karolina1994 » sobota 02 stycznia 2016, 20:09

pasqudek nie dzięki ;-P wcześniej myślałam o peugeot 206 później o tigrze, teraz zmieniłam zdanie i zastanawiam się nad pumą. wole aby ktoś mi doradził, wyglądem lepsza puma, ale nie tylko wygląd sie liczy :lol: Wole coś z mniejszych aut
Karolina1994

Postprzez pasqudek » sobota 02 stycznia 2016, 20:11

Karolina1994 napisał(a):pasqudek nie dzięki ;-P wcześniej myślałam o peugeot 206 później o tigrze, teraz zmieniłam zdanie i zastanawiam się nad pumą. wole aby ktoś mi doradził, wyglądem lepsza puma, ale nie tylko wygląd sie liczy :lol: Wole coś z mniejszych aut

Tylko zwróć uwagę na zalety powyższych aut :P Małe, pionowy tył dobry do parkowania. :wink:
A jak liczy się wygląd i rozmiar to:
Obrazek
Czerwone zawsze jest najszybsze :lol:
pasqudek

Postprzez Karolina1994 » sobota 02 stycznia 2016, 20:49

Rozumiem że twoje propozycje ślesz na podstawie własnych doświadczeń? :D
Karolina1994

Postprzez pasqudek » sobota 02 stycznia 2016, 21:01

Karolina1994 napisał(a):....Chodzi mi o tanie, tanie w utrzymaniu, ładne no ale abym nie było by mi go szkoda gdybym gdzieś go obiła ;-P ...........

Karolina1994: z spostrzeżeń ;-P
Co powiesz na to auto:
Obrazek :wink:
pasqudek

Postprzez lith » niedziela 03 stycznia 2016, 06:24

Jakiś czas temu pomagaliśmy wybrać siostrze - stanęło na Sparku. Za kilkanaście koła można mieć naprawdę ciekawy, nowocześnie wyglądający, kilkuletni samochodzik. Parkuje się prawie jak wózkiem sklepowym, ale w środku wcale nie jest taki mały z przodu na brak miejsca nie można narzekać, a nawet z tyłu 3 chłopa od biedy weszło bez obijania sobie brody kolanami, ba, weszli nawet swoimi drzwiami, bo to maleństwo ma ich 5 (co można przeoczyć ) Ogólnie autek wygląda dość kosmicznie, szczególnie zaskoczyło mnie wnętrze z tą 'motocyklową' konsolą zamiast deski rozdzielczej itd. - szczerze mówiąc nie spodziewałem się na tyle oryginalnego podejścia do wyglądu w autku tej klasy, a już szczególnie w 'następcy matiza'. Jak będzie pod względem mechanicznym to będzie można powiedzieć za kilka lat, ale po głębszym sprawdzeniu wydaje się dobrze rokować.
lith

Postprzez Akane » czwartek 07 stycznia 2016, 21:25

Ja wybrałam Renault Twingo 1.2 - z kilku powodów. Po pierwsze, rozmiarami przypomina Suzuki Swift, więc nie przeżyłam szoku po przesiadce do innego samochodu. Po drugie, części do tego samochodu są stosunkowo tanie (przy "nówkach" wygląda to gorzej). I po trzecie, samochód ma swoje lata, więc gdyby nie daj Boże uległ poważniejszemu uszkodzeniu, to naprawa byłaby sporo tańsza niż nowszego modelu (zresztą nawet opony zimowe do tego malucha kosztowały mniej o połowę niż te, które do nowego samochodu kupował sobie mój ojciec - zresztą jak podawał mi ceny poszczególnych części do swojego auta, to zrobiło mi się słabo).

Póki co (jeżdżę chyba trochę ponad miesiąc, praktycznie codziennie), Twingo sprawia się super, nie musiałam w niego pchać dodatkowych pieniędzy, wymieniłam tylko kilka rzeczy ewidentnie nadgryzionych zębem czasu i całość tych "renowacji" zamknęłam w 300 złotych.

Samochód jest zwrotny, dobrze się go prowadzi, nie jest "paliwożerny" (spala jakieś 4,5 litra na 100 kilometrów), do jazdy po mieście naprawdę świetny. O zmianie na jakiś nowszy model pomyślę za 2-3 lata, jak już będę się naprawdę swobodnie i pewnie czuła za kierownicą. Póki co - wciąż się uczę samodzielnej jazdy i jak na pierwszy samochód Twingo mi naprawdę odpowiada.
Prawo jazdy kategorii B: od 07.12.2015
Akane

Postprzez szymon1977 » sobota 09 stycznia 2016, 19:13

1. Określamy budżet.
2. Odejmujemy 1000 pln na przegląd i drobne naprawy.
3. Szukamy za pozostała kwotę niedużego, słabo wyposażonego i z niewielkim, nieskomplikowanym silnikiem benzynowym samochodu niemieckiego ze stosunkowo niewielkim przebiegiem (np. prawie w 100% niemiecka Skoda Fabia z prehistorycznym 1.4 vw).
4. Cieszymy się przez kilka lat w miarę bezawaryjna jazdą i niskimi kosztami ewentualnych napraw podczas gdy kupione prze znajomych za zbliżoną kwotę modne i wypasione turbodiesle, które my ominęliśmy szerokim łukiem już dawno zakończyły swój żywot na złomie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 11 stycznia 2016, 01:30

szymon1977 napisał(a):1. Określamy budżet.
2. Odejmujemy 1000 pln na przegląd i drobne naprawy.
3. Szukamy za pozostała kwotę niedużego, słabo wyposażonego i z niewielkim, nieskomplikowanym silnikiem benzynowym samochodu niemieckiego ze stosunkowo niewielkim przebiegiem (np. prawie w 100% niemiecka Skoda Fabia z prehistorycznym 1.4 vw).
4. Cieszymy się przez kilka lat w miarę bezawaryjna jazdą i niskimi kosztami ewentualnych napraw podczas gdy kupione prze znajomych za zbliżoną kwotę modne i wypasione turbodiesle, które my ominęliśmy szerokim łukiem już dawno zakończyły swój żywot na złomie.

Czemu niemieckie tylko? Niemieckie silniki potrafią być skopane jak i rewelacyjne. VTEC od Hondy czy 1.6 Toyoty to też fajne motory, dla przykładu.

Temat diesel/benzyna to temat na inne rozważania pt jaki przebieg roczny, jakie trasy, gdzie użytkowany będzie samochod. diesle są dziś jednostkami mocniej awaryjnymi niż beznyny patrząc glonbalnie, aczkolwiek jeśli ktoś chce robic 50 tyś km rocznie i to w trasach to jednak diesel będzie ciekawszy i też da się wybrać cos fajnego.
piotrekbdg

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 11 stycznia 2016, 02:33

piotrekbdg napisał(a):Czemu niemieckie tylko?
Bo jak zepsuje Ci sie prehistoryczny 1.6 8V w astrze 2 to czesci kupisz w Biedroce za 5 pln na promocji, a jak zepsuje sie VTEC...

piotrekbdg napisał(a):...jednak diesel będzie ciekawszy i też da się wybrać cos fajnego.
Jak dozucisz ze 2000pln. A jak nie masz skad dozucic to za cene benzynowego golasa w dobrym stanie kupisz przechodzonego full wypas diesla.

piotrekbdg napisał(a):...jeśli ktoś chce robic 50 tyś km rocznie...
Roznica w zuzyciu paliwa na trasie 1l/100km co daje 500 l rocznie, czyli na okraglo 2000 pln. Sporo! Ale od tego odejmij drozsze ubezpieczenie, drozszy serwis, drozsze naprawy (przy 50.000 na pewno cos trzeba bedzie naprawic)... to juz nie tak sporo.

Zaraz, zaraz! A kto z kupujacych pierwsze autko jezdzi 50.000 rocznie? A ile? 10.000km? 15.000km? Oszczednosci z 2000pln maleja na 500pln. Ale od tego odejmij drozsze ubezpieczenie, drozszy serwis, drozsze naprawy a oszczednosci okaza sie byc... ujemne.

Mam doplacac do przechodzonego full wypas diesla? Wole prehistorycznego benzynowego golasa. Zwlaszcza, ze w obecnych czasach w golasach i klima najczesciej jest.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 11 stycznia 2016, 11:34

szymon1977 napisał(a):
piotrekbdg napisał(a):Czemu niemieckie tylko?
Bo jak zepsuje Ci sie prehistoryczny 1.6 8V w astrze 2 to czesci kupisz w Biedroce za 5 pln na promocji, a jak zepsuje sie VTEC...

piotrekbdg napisał(a):...jednak diesel będzie ciekawszy i też da się wybrać cos fajnego.
Jak dozucisz ze 2000pln. A jak nie masz skad dozucic to za cene benzynowego golasa w dobrym stanie kupisz przechodzonego full wypas diesla.

piotrekbdg napisał(a):...jeśli ktoś chce robic 50 tyś km rocznie...
Roznica w zuzyciu paliwa na trasie 1l/100km co daje 500 l rocznie, czyli na okraglo 2000 pln. Sporo! Ale od tego odejmij drozsze ubezpieczenie, drozszy serwis, drozsze naprawy (przy 50.000 na pewno cos trzeba bedzie naprawic)... to juz nie tak sporo.

Zaraz, zaraz! A kto z kupujacych pierwsze autko jezdzi 50.000 rocznie? A ile? 10.000km? 15.000km? Oszczednosci z 2000pln maleja na 500pln. Ale od tego odejmij drozsze ubezpieczenie, drozszy serwis, drozsze naprawy a oszczednosci okaza sie byc... ujemne.

Mam doplacac do przechodzonego full wypas diesla? Wole prehistorycznego benzynowego golasa. Zwlaszcza, ze w obecnych czasach w golasach i klima najczesciej jest.

Tyle, ze dobrze serwisowany VTEC praktycznie się nie psuje. Japońskie części są stosunkowo droższe od tych z DE, ale usterkowość dzisiejszych Hond czy Toyot pozostawia daleko w tyle choćby VW.

Jak policzyłeś te 2 tyś oszczędności? porównałeś analogiczny silnik 2.0 benzynowy do oferowanego w tym samym modelu 1.9/20 diesla? Z tym założeniem że po 50 tyś na pewno będzie coś do zrobienia to znów spore uproszczenie. Swego czasu sporo oglądałem aut w Niemczech, pomagałem znajomym przy sprowadzaniu i wydywałem diesle które po przejechaniu 160-190 tyś obywały się bez większych akcji serwisowych (dwumasa, turbo, wtryskiwacze, glowica, cewki paliwowe etc)

Sam nie jestem wielkim fanem ropniaków, ale też potrafię zachować odrobinę obiektywizmu i nie silić się na takie uogólnianie typu "po 50 tyś na pewno padnie". Wolę jednak rozmawiać o konkretnych modelach niż tak wielkich grupach zbiorczych.
piotrekbdg

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka