w końcu kupiłem samochód

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez scorpio44 » piątek 04 listopada 2005, 17:26

Znowu napisałeś "porobione" nie wyjaśniając, a Ella chyba właśnie o to Cię pytała. Co masz na myśli mówiąc o "robieniu" czy "porobieniu" czegoś...

Chłopie, czy mógłbyś chociaż raz w życiu odpowiedzieć na zadane pytanie?
scorpio44

Postprzez bodek541 » piątek 04 listopada 2005, 17:35

Porobione to po Częstochowsku znaczy zrobienie porządku po swojemu. Czytajcie ze zrozumieniem.
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez scorpio44 » piątek 04 listopada 2005, 20:13

A skąd my mamy znać gwarę częstochowską? My mamy czytać ze zrozumieniem?! Chyba najpierw wypadałoby zrozumiale pisać.
scorpio44

Re: w końcu kupiłem samochód

Postprzez gucioo68 » sobota 05 listopada 2005, 00:25

bodek541 napisał(a):W końcu dzisiaj sfinalizowałem transakcje i kupiłem samochód po namyśle od niedzieli.Oczywiście jest to maluch ale można go nazwać samochodem.Jest zadbany i silnik w porządku, ale na poczatek do jazdy starczy.

A jaki ma przebieg?

Jak go wyczyszcze i zrobie po swojemu oraz będe miał czym zrobić zdjęcia to nie omieszkam.

Myslałem, że jakiś tuning masz zamiar robić pisząc że zrobisz go po swojemu. Ale widzę, że nie. A szkoda. Kumpel fajnie sobie zrobił.
OC i przegląd do końca roku

A jak facet od którego kupiłeś samochód wyrejestruje samochód to Ty nie musisz im tego OC zwrócic. Podobno (bo dla mnie to wszystko jest zawiłe :wink: )jest tak, że albo pierwszy właściciel zostawia w ubezpieczalni polisę a Ty mu zwracasz kasę albo on zgłasza do ubezpieczyciela, że sprzedał samochód i mu oddaja kasę za resztę ubezpieczenia a Ty musisz sam płacić. Podobno to jest do uzgodnienia.
A tak z ciekawości. Ile kosztuje OC za taki samochodzik?
gucioo68

Postprzez bodek541 » sobota 05 listopada 2005, 07:00

Gucio przebieg ma 97 tys km. Tzn teraz to już więcej z moją jazdą. Dogadałem sie z facetem że moge jeździć na jego OC. On płacił w warcie na rok 130 złoty.

P.S A jaki tuning zrobił twój kolega.
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez jimorrison » sobota 05 listopada 2005, 12:05

bodek541 napisał(a):Dogadałem sie z facetem że moge jeździć na jego OC.

WOW... to ten facet musi byc niezlym frajerem jak sie zgodzil na to zebys jezdzil na jego oc(!!) ;)
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez scorpio44 » sobota 05 listopada 2005, 13:21

Ja też jeździłem na OC poprzedniego właściciela, jak miałem malucha.
scorpio44

Postprzez bodek541 » sobota 05 listopada 2005, 16:59

jimorrison napisał(a):
bodek541 napisał(a):Dogadałem sie z facetem że moge jeździć na jego OC.

WOW... to ten facet musi byc niezlym frajerem jak sie zgodzil na to zebys jezdzil na jego oc(!!) ;)

Ja go z błędu nie wyprowadzałem.Dał Oc bo nie przywiózł samochodu tylko ja go odbierałem.
bodek541

Re: w końcu kupiłem samochód

Postprzez scorpio44 » sobota 05 listopada 2005, 23:02

gucioo68 napisał(a):A jak facet od którego kupiłeś samochód wyrejestruje samochód to Ty nie musisz im tego OC zwrócic. Podobno (bo dla mnie to wszystko jest zawiłe :wink: )jest tak, że albo pierwszy właściciel zostawia w ubezpieczalni polisę a Ty mu zwracasz kasę albo on zgłasza do ubezpieczyciela, że sprzedał samochód i mu oddaja kasę za resztę ubezpieczenia a Ty musisz sam płacić. Podobno to jest do uzgodnienia.

http://ww20.mediarun.pl/story.php?story=265
Wynika z tego jednoznacznie, że sprzedający bezwarunkowo ma obowiązek przekazać polisę nabywcy i tylko zgłosić wyrejestrowanie.
Poczytajcie to dokładnie, bo przyznaję, że sam nie byłem w tym wszystkim za dobrze zorientowany.
scorpio44

Postprzez pisaq » niedziela 06 listopada 2005, 14:19

k-shell (zemsta socjalizmu) :D , wszyscy mowia ze na początek jest idealny
ja tez uwazam, ze jest dobry. Kumpel z klasy na dziendobry kupil sobie (rodzice mu kupili ) Honde CRX 134 KM ( chyba ) , juz udalo mu sie zalapac mandat na 500PLN :O i 6 pkt karnych... hehe
mial dostac 10pkt ale ublagal policjanta :).... za co ? za przekroczenie dozwolonej predkosci
tj. 70 max było a jechał 160 :| ...
sadze ze moim samochodem ( nie liczac samochodu rodzicow) to bedzie Fiat...UNO
albo "Czinkol" ;) ze względu na to że jest bardziej niezawodny niż kaszlaczek i bardziej... hmm pojemny ( komfortowy ? ).

Szerokiej drogi ! ;)
pisaq

Postprzez bodek541 » niedziela 06 listopada 2005, 14:30

Z tego co sie tam doczytałem to ja musze zgłośić że nabyłem samochód i to 30 dni przed końcem OC.
bodek541

Postprzez ella » niedziela 06 listopada 2005, 19:48

bodek541 napisał(a):Z tego co sie tam doczytałem to ja musze zgłośić że nabyłem samochód i to 30 dni przed końcem OC.

Hmmmm....

Ja doczytałam, że:

Sprzedający samochód ma zatem określone obowiązki wynikające z ustawy:
- obowiązek przekazania kupującemu polisy OC,
- powiadomienie, w ciągu 30 dni, zakładu ubezpieczeń o fakcie sprzedaży samochodu i danych osobowych jego nowego właściciela.

W związku z tym, kupujący nie musi nic jak korzysta z ubezpieczenia zbywcy.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 06 listopada 2005, 20:03

ella napisał(a):W związku z tym, kupujący nie musi nic jak korzysta z ubezpieczenia zbywcy.

No chyba faktycznie jedyne co musi, to zapłacić OC, kiedy się skończy. :D I ewentualnie wywiązać się z umowy między nim a poprzednim właścicielem.
scorpio44

Postprzez bodek541 » niedziela 06 listopada 2005, 20:06

A to co oznacza [quote]Przed podpisaniem umowy sprzedaży warto ustalić z kupującym czy zamierza korzystać z naszej polisy, jeśli tak, to doliczamy wartość niewykorzystanej składki do ceny samochodu, ewentualnie zamieszczamy w umowie klauzulę, która stanowi, że w przypadku, gdy nabywca nie wypowie umowy ubezpieczenia zobowiązany jest do zwrotu kwoty, jaką otrzymalibyśmy z tytułu zwrotu składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia./quote]
Ja właśnie z tego to wyczytałem
bodek541

Postprzez scorpio44 » niedziela 06 listopada 2005, 20:17

To idź do lekarza, który zajmuje się ludźmi niepełnosprawnymi umysłowo, albo do okulisty.

Sorry Bodek, ale jeżeli podtyka Ci się pod nos gotową jasną odpowiedź, a Ty nadal nie rozumiesz i pokazujesz, że nie umiesz czytać, no to ręce opadają.
scorpio44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka