Regulacja wysokości fotela w VW Polo III

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Regulacja wysokości fotela w VW Polo III

Postprzez wukofan84 » piątek 21 czerwca 2013, 12:58

Radhezz napisał(a):Nigdy nie myślałem że 6cm robi taką różnicę :P Ja mam 166cm i jeżdżę wszystkim co mi dadzą, również Starem 244 i nie mogę powiedzieć żeby mi było za nisko :D Moja ex- miała 165cm, miała dwie Polówki III właśnie przedliftingowe 6N (polift ma kod 6N2) i też nie marudziła ;)

Jesteś facetem i masz tylko 166 cm wzrostu? :shock: Osobiście nie spotkałem się nigdy, aby facet miał mniej niż 170 cm. Sam nie jestem wysoki, bo mam tylko 175-176 cm, ale mam kolegę co ma 170 cm i jest już postrzegany jako bardzo niski. Dużymi samochodami nie jeździ, bo po prostu czułby spory dyskomfort w jeździe.
Generalnie faceci poniżej 170 cm (bardzo niscy) mają utrudnienia w jeździe, tak samo jak i bardzo niskie kobiety (poniżej 155 cm).

No ale bez przesady... kobieta o wzroście 160 cm to jak najbardziej OK i żadnych problemów w jeździe nie powinna mieć! :P
wukofan84

Postprzez Radhezz » piątek 21 czerwca 2013, 14:17

wukofan84 napisał(a):Jesteś facetem i masz tylko 166 cm wzrostu? :shock:
Bywa :D W dowodzie mam 168cm, ale tej wartości nie podaję, bo nie pamiętam tego mierzenia i te 2 cm w tą czy tamtą to bez różnicy ;)

wukofan84 napisał(a):Generalnie faceci poniżej 170 cm (bardzo niscy) mają utrudnienia w jeździe, tak samo jak i bardzo niskie kobiety (poniżej 155 cm).
Generalnie to zastanawiam się czemu wg. Ciebie osoby tego samego wzrostu, ale różnej płci w zależności od tego czy K czy M mogą mieć problemy z prowadzeniem pojazdu :lol: Mam B,C i prawie E (dzisiaj oblałem właśnie jupi :P) i problemu nie ma żadnego ;) Jedyne co faktycznie przy takim wzroście jest mało komfortowe to sprawy matrymonialne - kobiety wolą wyższych od siebie, przy czym im niższa tym by wyższego faceta chciała :mrgreen: A do tego żadnej na rezygnację z butów na obcasach/koturnach nie namówisz ;-P
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez wukofan84 » piątek 21 czerwca 2013, 15:30

Wracając do tematu, faktycznie facetom poniżej 170 cm ciężko jest prowadzić niektóre duże samochody ze względu na ograniczoną widoczność. Kategorię C. tak notabene żeby zdobyć to mężczyzna musi mieć minimum 170 cm (kiedyś tego nie było to fakt, ale od kilku lat to wprowadzili).
A to wszystko dlatego żeby poprawić bezpieczeństwo w ruchu drogowym.
wukofan84

Postprzez Radhezz » piątek 21 czerwca 2013, 15:55

wukofan84 napisał(a):Wracając do tematu, faktycznie facetom poniżej 170 cm ciężko jest prowadzić niektóre duże samochody ze względu na ograniczoną widoczność. Kategorię C. tak notabene żeby zdobyć to mężczyzna musi mieć minimum 170 cm (kiedyś tego nie było to fakt, ale od kilku lat to wprowadzili).
A to wszystko dlatego żeby poprawić bezpieczeństwo w ruchu drogowym.
Od kiedy dokładnie? Bo ja jak już wspomniałem mam C i właśnie został mi do zdania egzamin C+E i problemu nie ma żadnego ;)

W dawnych czasach mój ojciec, który jest podobnego wzrostu jeździł Starem i Jelczem, no to o ile Starem nie było problemu, o tyle jak jechał Jelczem to nie było go z zewnątrz widać za kierownicą i straszył tym ludzi że "auto bez kierowcy jedzie" :lol: Ale to stare dzieje - teraz wzrost nie ma znaczenia, fotel można sobie dowolnie ustawić, kierownicę również. Zresztą to też zależy od typu auta - najpopularniejsze obecnie w WORDach MAN-y TGL nie przekraczają z reguły 3 metrów wysokości, a kierowca wsiada do niego jak do busa. A im wyżej się siedzi, tym lepiej się widzi. Co nie zmienia faktu że zaliczyłem już parę ciężarówek: Stara 244, dwa MANy M90 (po 14t DMC; 14.292 i 14.272), Mercedesa 1920, MAN-a TGL 12.240, i Renault Magnum 440 i w niczym mi wzrost nie przeszkadzał ;)
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez eLLLka » piątek 21 czerwca 2013, 19:24

W starej polówce nie ma regulacji wysokości fotela i przy wzroście 160 cm jest to spore utrudnienie, poza tym nie jest to typowa polówka, tylko sprowadzane auto z Niemiec, po wypadku, klepane i ten niemiecki właściciel jeszcze to auto dodatkowo obniżał, poza tym fotel jest wstawiony na sztywno, ustawiony pod konkretnego kierowcę, a nie pod kobietę wzrostu 160 cm, stąd moje pytanie na forum, czy kupując inną polówkę mogę wymienić fotel, bo taka jazda jest dla mnie bardzo utrudniona, jako początkujący kierowca wygodniej i nawet bezpieczniej jeździ się siedząc jednak wyżej. Ucząc się na elce renault III też podnosiłam fotel i zawsze instruktor o tym przypominał. Tak się nauczyłam i takiego "komfortu" mi potrzeba.
eLLLka

Postprzez wukofan84 » piątek 21 czerwca 2013, 19:37

Wybacz eLLLka ale kompletnie Cię nie rozumiem :? Jesteś kobietą, masz 160 cm wzrostu i jakim cudem może być Ci niewygodnie? Moja obecna partnerka ma 159 cm i śmiga Oplem Omegą, a to jak wiadomo nie jest małe auto i regulacja też jest tam ograniczona. Ja rozumiem jakbyś była facetem i miała taki wzrost - wtedy ok, może być problem, ale kobieta o takim wzroście to średnia krajowa, coś naturalnego i mega często spotykanego. Myślę że za bardzo sobie wmawiasz :P
wukofan84

Postprzez Radhezz » piątek 21 czerwca 2013, 19:51

eLLLka napisał(a):W starej polówce nie ma regulacji wysokości fotela i przy wzroście 160 cm jest to spore utrudnienie, poza tym nie jest to typowa polówka, tylko sprowadzane auto z Niemiec, po wypadku, klepane i ten niemiecki właściciel jeszcze to auto dodatkowo obniżał, poza tym fotel jest wstawiony na sztywno, ustawiony pod konkretnego kierowcę, a nie pod kobietę wzrostu 160 cm, stąd moje pytanie na forum, czy kupując inną polówkę mogę wymienić fotel, bo taka jazda jest dla mnie bardzo utrudniona, jako początkujący kierowca wygodniej i nawet bezpieczniej jeździ się siedząc jednak wyżej. Ucząc się na elce renault III też podnosiłam fotel i zawsze instruktor o tym przypominał. Tak się nauczyłam i takiego "komfortu" mi potrzeba.
Ja z tego co czytam wnioskuję że problemem nie jest do końca zbyt niska pozycja za kierownicą, a raczej przyzwyczajenie do wysokiej.

A odpowiadając na pytanie: tak, fotel można wymienić. Fotele są wymienne z Golfem 3, Ibizą 6K2, Cordobą 6K2, i Polo 6N2.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Postprzez eLLLka » piątek 21 czerwca 2013, 20:00

Radhezz dzięki, to chciałam wiedzieć, właśnie czy mogę wymienić fotel, cieszę się, bo chcę sobie sprawić jakąś mniej zużytą polówkę na pierwsze szlify samodzielnej jazy po zdaniu prawka.
Pozdrawiam.
eLLLka

Postprzez LexiconAvenue » sobota 22 czerwca 2013, 11:27

eLLLka napisał(a):W starej polówce nie ma regulacji wysokości fotela i przy wzroście 160 cm jest to spore utrudnienie, poza tym nie jest to typowa polówka, tylko sprowadzane auto z Niemiec, po wypadku, klepane

Ale to chyba akurat nie ma niczego wspólnego z wysokością fotela, tylko raczej bezpieczeństwem ogólnie?
eLLLka napisał(a):ten niemiecki właściciel jeszcze to auto dodatkowo obniżał

Ale obniża się przecież zawieszenie...
eLLLka napisał(a):poza tym fotel jest wstawiony na sztywno, ustawiony pod konkretnego kierowcę

Przyspawany pewnie nie jest, moze wystarczyłoby wymienić fotel na regulowany?
eLLLka napisał(a):czy kupując inną polówkę mogę wymienić fotel, bo taka jazda jest dla mnie bardzo utrudniona, jako początkujący kierowca wygodniej i nawet bezpieczniej jeździ się siedząc jednak wyżej.

Wymienić samochód tylko po to, by mieć wyższy fotel?
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez eLLLka » sobota 22 czerwca 2013, 12:54

Dlatego pytanie na forum, ponieważ auto jest bardzo wyeksploatowane, przegląd ważny do połowy lipca, kolejnego przeglądu już nie przejdzie, dlatego muszę kupić nowe auto. Fajnie się nim jeździ i trochę żal, ale równie żal kasy na remontowanie przerdzewiałego, zgnitego auta, nie opłaca się to po prostu.
eLLLka

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka