Czy opłaca sie kupić nowy samochód?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Czy opłaca sie kupić nowy samochód?

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 23 października 2012, 20:02

dziekuje za takie prezenty

No wiesz, liczą się chęci :D

według mnie wydać pół tego na starszy samochód klasy E i dorzucić parę tysi na serwis

Według mnie też jest to rozsądna opcja ponieważ tak czy siak możemy lecz nie musimy się zbliżyć do kwoty 60 k z biegiem czasu....

Po prostu przydałby mi się samochód na jakieś 10-15 lat.
RossoneriDevil

Postprzez ringus1 » wtorek 23 października 2012, 20:54

Jeśli szukasz auta na te 10-15 lat to faktycznie, nówka ma jakiś sens. Spadek wartości nie będzie tak odczuwalny, jakbyś miał go po paru latach sprzedać. Bez przebiegu, pewnie gwarancja na parę latek.
Na pewno za kwotę, jaką zażądają od Ciebie w salonie można kupić dużo lepsze używane auto. Ale nie wiadomo od kogo i z jakimi historiami. No i kolejne 15 lat raczej będzie bardziej kosztowne pod względem serwisu.

Ja kupiłbym w salonie tylko, jeśli nie miałbym co z kasą robić. Nie przywiązuję się do aut na tyle, żeby jeździć jednym 10+ lat. Dlatego szacuję, że średnio co 4 lata chciałbym zmienić autko. Sprzedanie jednej "nówki", a kupienie następnej byłoby zwykłym burżujstwem i bezsensem.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez aguusia88 » wtorek 23 października 2012, 21:09

kupilam 7 letnie auto, serwisowane, z przebiegiem ok 60k. bylo uzytkowane przez kobiete,
auto jest czyste zadbane, nikt nie palil, po wycieraczkami bylo czysto, jakby swiezo odkurzane.
znajomi po zapytaniu sie ile ma - dawali maks 5 lat, niektorzy nawet 3

jak sprawdzilam ten model i ten rocznik ma mniej wiecej polowe mniej wyjechane niz jego koledzy z polski.
kobieta musiala malo uzytkowac auto, max srednio 22 km dziennie
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 23 października 2012, 21:30

Obecnie jeżdżę 17-sto latkiem :)
I w sumie problemów by nie było gdyby nie fakt że od spodu wygląda (ponoć) bardzo nie ciekawie....
Nie będę już wywalał kasy na niego...tylko zakupie nowy akumulator, a później pani wyrocznia zima powie ile jeszcze czasu zostało :(

Agusia widocznie dobrze trafiłaś :) a co mówili na przeglądzie?
RossoneriDevil

Postprzez mesta » wtorek 23 października 2012, 21:33

RossoneriDevil napisał(a):Po prostu przydałby mi się samochód na jakieś 10-15 lat.

jak chcesz jedno auto na tyle lat to faktycznie opcja zakupu nowki wchodzi w gre bo jak masz kupic powiedzmy 6 letnie auto to za 10lat to bedzie rzech nie z tej ziemi a za 15 to juz w ogole zabytek :P swoja droga kto wytrzyma tyle lat przy jednym aucie 8) :hmm:
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez aguusia88 » wtorek 23 października 2012, 21:41

RossoneriDevil napisał(a):Obecnie jeżdżę 17-sto latkiem :)
I w sumie problemów by nie było gdyby nie fakt że od spodu wygląda (ponoć) bardzo nie ciekawie....
Nie będę już wywalał kasy na niego...tylko zakupie nowy akumulator, a później pani wyrocznia zima powie ile jeszcze czasu zostało :(

Agusia widocznie dobrze trafiłaś :) a co mówili na przeglądzie?

ze maska sie slimaczy ale to wytlumaczyl nam gosciu ktory robi w nich ze to normalne. no i wydech przedni tylni, nie znam sie dokladnie na sformuowaniach, czy sie wykrusza powoli - to bedzie robota raczej na wiosne

wymielismy olej na ten zalecany, rozrzad przy okazji wymienimy - dostalismy odp ze to juz trzeba powoli nad tym myslec bo to czas (albo okres letni albo przebieg)
opony juz zmienilam na zimowki, w tym tygodniu ma byc juz chlodno i jakies opady, dobrze sie sklada ze jak pojade do gazownika(zakladamy lpg) to wroce bezpieczniej

akumulator ma od nowosci - nie wiem jak przetrzyma
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 23 października 2012, 21:45

swoja droga kto wytrzyma tyle lat przy jednym aucie

JA :D

Jeżeli dobry wybór to czemu przy nim nie pozostać? :) z drugiej strony wiesz co i jak w nim gra, a za ile przestanie i będzie trzeba zmienić płytę :)
Z samochodem to jak z małżeństwem :) na dobre i na złe :D
RossoneriDevil

Postprzez mesta » wtorek 23 października 2012, 21:51

RossoneriDevil napisał(a): JA :D

wierny :spoko: :wow: nie no jak tak wolisz to ok :wink:

Z samochodem to jak z małżeństwem :) na dobre i na złe :D

oj tu bym polemizowala jednak to zdecydowanie odbiega od tematu :P
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez BOReK » wtorek 23 października 2012, 22:13

bo jak masz kupic powiedzmy 6 letnie auto to za 10lat to bedzie rzech nie z tej ziemi a za 15 to juz w ogole zabytek

Oj, nie generalizowałbym. Wszystko zależy od jakości pojazdu i dbania - mój 16-letni wóz (gdy go kupiłem) psuł się jedynie wtedy, gdy ja go zmusiłem. Do tego prowadziło się go genialnie i osiągami bił na głowę przynajmniej połowę pojazdów na polskich drogach. Tak, to był japoński hot-hatch z roku 1991. :lol:

Na kolejny samochód (tamtego sprzedałem, bo mi rdzewiał pod blokiem, nie potrzebowałem samochodu) polowałem ponad rok i trudno było mi znaleźć coś, co byłoby wygodniejsze, miało podobne osiągi i nie zabijało spalaniem czy serwisem. Znalazłem samochód 12-letni za równie śmieszne pieniądze. Nieco zaniedbany, ale jak go wyciągnę z tego, to jako limuzyna z dołu segmentu E posłuży mi jeszcze do roku 2020. Rdzy się nie boję, pojazd jest wyjątkowo dobrze zabezpieczony (podobno ocynk od kół po dach, ale nie mam jak sprawdzić...).
BOReK

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 23 października 2012, 22:21

Tz. że można raz zabezpieczyć samochód na parę lat przed rdzą?
RossoneriDevil

Postprzez BOReK » wtorek 23 października 2012, 22:32

Blacha cynkowana to albo jest robiona fabrycznie, albo możesz sobie później zażyczyć malowania całego elementu i ocynkowania pod lakierem (drogie). Mój tak ma od nowości, rdza się go póki co nie ima. Poczytaj sobie o co chodzi z tym zabiegiem, teraz chyba większość samochodów to ma.
BOReK

Postprzez szofer80 » wtorek 23 października 2012, 23:15

Jak masz cip cip to oczywiście tylko nowe i nie za mniej niż 50tysięcy z hakiem wtedy mozna liczyć w promocji na dobrze wyposażonego kompakta osobiście jeżdżę autem nowym z salonu i uzywanym w sumie jestem zadowolony z obu. To zależy ile chcesz jeździć jak kupisz nowy i będziesz go szanował to masz kilka ładnych latek z głowy od zaglądania do warsztatu, w starego trzeba z miejsca zainwestować parę tysięcy bo ja nie mógłbym jeździć jakby mi coś tak skrzypiało musi być perfekt i powiem ci że ten używany jest starszy o 5 lat od tego salonowego i w tym starszym nie mam wogóle problemów z blacharką a w tym nowszym niedużo ale parę drobnych poprawek robiłem.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez EustachyMotyka » środa 24 października 2012, 09:04

Jeśli Cię stać to się "opłaca" a jak nie, to kupuj używane.
EustachyMotyka

Postprzez RossoneriDevil » środa 24 października 2012, 09:26

A jaki samochód byście polecali:

Sedan, hatchback 5dr

Rocznik. od 2006
Silnik min. 1.4 do 1.6
tak do 90 - 100KM
W granicach do 25 000

Chodzi mi głównie o jak najmniejszą awaryjność, jak dostępność części i żeby instalacja gazowa dobrze się przyjmowała.....

Ogólnie to podoba mi się Volkswagen Polo IV hatchback o V mogę na razie zapomnieć :D
RossoneriDevil

Postprzez BOReK » środa 24 października 2012, 09:42

Do 25k... kupiłbym pierwszą serię Audi A8, bo na drugą raczej nie wystarczy. Albo drugą A6. :lol:
BOReK

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka