Jazda Warszawa

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Pawlisko7 » sobota 30 stycznia 2010, 17:50

mk61 napisał(a):Jeśli nie jesteś z policji, to nie jesteś również od wydawania, lub niewydawania pozwoleń.

Wybacz, ale to co napisałeś to żenada. Jest takie coś jak PoRD i ja sobie niczego nie wymyśliłem, a tym bardziej nie wydaję żadnych pozwoleń. Jeśli według Ciebie można nie stosować się do ograniczenia prędkości, to po co w ogóle wszystkie te przepisy. Czyli może najlepiej nie stosować się do żadnych przepisów?

A KRYTYKOWAĆ taką jazdę mogę i będę i nie będziesz ani Ty, ani nikt inny mi tego zabraniał.
Pawlisko7

Postprzez mk61 » sobota 30 stycznia 2010, 18:07

Jeśli według Ciebie można nie stosować się do ograniczenia prędkości, to po co w ogóle wszystkie te przepisy. Czyli może najlepiej nie stosować się do żadnych przepisów?

Stosować. Ale nikt nie dał nikomu (poza służbami państwowymi) prawa do wymierzania na drodze "sprawiedliwości" w postaci blokowania lewego pasa, kiedy ktoś jedzie szybciej.

A KRYTYKOWAĆ taką jazdę mogę i będę i nie będziesz ani Ty, ani nikt inny mi tego zabraniał.

Jasne, że możesz. Krytykować - tak. Wymierzać "sprawiedliwość" - nie, bo jeszcze przypadkiem komuś krzywdę zrobisz.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Pawlisko7 » sobota 30 stycznia 2010, 18:16

mk61 napisał(a):Jasne, że możesz. Krytykować - tak. Wymierzać "sprawiedliwość" - nie, bo jeszcze przypadkiem komuś krzywdę zrobisz.

A kto tu mówił coś o wymierzaniu sprawiedliwości? Bo na pewno nie ja, ale jeśli coś takiego zrozumiałeś w mojej wypowiedzi to gratuluję.
Pawlisko7

Postprzez mk61 » sobota 30 stycznia 2010, 18:19

Pawlisko7 napisał(a): jeśli coś takiego zrozumiałeś w mojej wypowiedzi to gratuluję.

Jeśli ktoś schodzi z tematu o blokowaniu lewego pasa na temat przekraczania prędkości, to trudno tego tak nie zrozumieć.

Nie ma czegoś takiego, że przekroczenie prędkości jest mniej lub bardziej "złe" od blokowania lewego pasa. Tyle.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez VladimirDebish » sobota 30 stycznia 2010, 18:23

BOReK napisał(a): Tam chyba jednak limit wynosi 80km/h, ale mogę się mylić
50km/h obowiązuje na całej puławskiej w obrębie Warszawy. Dopiero na wlocie do Piaseczna jest podwyższenie do 70.
VladimirDebish

Postprzez cman » sobota 30 stycznia 2010, 18:27

Pawlisko7 napisał(a):A KRYTYKOWAĆ taką jazdę mogę i będę i nie będziesz ani Ty, ani nikt inny mi tego zabraniał.

A dlaczego nie? Skoro Tobie nie wolno zabraniać krytykowania, to dlaczego Ty możesz innym zabraniać zabraniania Ci?
cman

Postprzez szerszon » sobota 30 stycznia 2010, 18:28

W Warszawie podwyższone prędkości którymi jeżdżę to Trasa AK-80,most siekierkowski i trasa,Wsłostrada i most łazienkowski fragmentami 80.Na Puławskiej w dużej mierze jest 50 co nie przeszkodziło zaobserwować mi samochodu lecącego 2m nad ziemią i robiącego salto.A że większość nie respektuje ograniczeń to inna sprawa.
szerszon

Postprzez Pawlisko7 » sobota 30 stycznia 2010, 18:49

mk61 napisał(a):Jeśli ktoś schodzi z tematu o blokowaniu lewego pasa na temat przekraczania prędkości, to trudno tego tak nie zrozumieć.

Poniżej widać jasno, że rozpocząłem dygresję na temat przekraczania prędkości. To jest forum i możemy zabierać głos w różnych tematach:

Pawlisko7 napisał(a):Krytykujecie tak mocno jazdę lewym pasem, ale jakoś nikt nie skrytykuje że po mieście się jeździ ponad 100 km/h.

Pawlisko7 napisał(a):I żeby nie było to nie bronię tych co jadą lewym pasem, ale krytykuję tak znaczne przekraczanie prędkości, na które wszyscy zdają się wyrażać pozwolenie.

cman napisał(a):A dlaczego nie? Skoro Tobie nie wolno zabraniać krytykowania, to dlaczego Ty możesz innym zabraniać zabraniania Ci?

Słyszałeś kiedyś o wolności słowa? Dlatego mogę zabraniać zabraniania mojej krytyki, a sam mogę krytykować przekraczanie prędkości :).
Pawlisko7

Postprzez BOReK » sobota 30 stycznia 2010, 19:02

Pawlisko7 napisał(a):To jest forum i możemy zabierać głos w różnych tematach:

To zabierz we właściwym zamiast robić offtop. Wolność słowa jest unormowana formalnie lub zwyczajowo, na forach przeważnie na oba sposoby.

Vladimir - dzięki, zapewne się pomyliłem. ;)
BOReK

Postprzez Pawlisko7 » sobota 30 stycznia 2010, 19:18

BOReK napisał(a):To zabierz we właściwym zamiast robić offtop.

Poniżej post założyciela tematu:

Winhold napisał(a):Moja przygoda mieszkam w Bialymstoku pojechalem pierwszy raz z dziewczyna do Warszawy samochodem juz w Warszawie zaczeli trabic mruganie długimi zastanawialem sie co jest kur.... jechalem lewym pasem po chwili gosci na swiatlach zacza morde wydzierac zebym zjechal na prawy pas ze zawolno jechalem hehehe sie dziwilem bo w Bialymstoku nie zwracaja na to uwagi ;p a jak jest w innych miastach ? nie wiem.

Zwracam uwagę, że temat nie jest wyłącznie o jeździe lewym pasem. Wytłuściłem ciekawsze fragmenty, jest w nich zarówno o jeździe lewym pasem, jak i o za wolnej jeździe!!! To że dyskusja zeszła na temat tylko lewego pasa to inna sprawa. Temat nosi nazwę "Jazda Warszawa" - też nie widzę że dotyczy tylko blokowania lewego pasa. Radzę czytać wszystko od początku, a dopiero potem pisać że robię offtop.
Pawlisko7

Postprzez BOReK » sobota 30 stycznia 2010, 19:26

A ja radzę nie tylko czytać, ale i rozumieć wszystko. Dość jasno widać do czego pije autor i za co zebrał opieprz, szczególnie że wyraźnie dziwi się temu w kolejnym swoim poście.
BOReK

Postprzez ella » sobota 30 stycznia 2010, 19:28

Pawlisko7 napisał(a): Temat nosi nazwę "Jazda Warszawa" - też nie widzę że dotyczy tylko blokowania lewego pasa. Radzę czytać wszystko od początku, a dopiero potem pisać że robię offtop.

A ja doczytałam, że pytanie autora to
a jak jest w innych miastach ?

No więc u mnie w Goteborgu jeździ się prawym :) Pełna kultura.
ella
Moderator

Postprzez Pawlisko7 » sobota 30 stycznia 2010, 21:07

BOReK napisał(a):A ja radzę nie tylko czytać, ale i rozumieć wszystko. Dość jasno widać do czego pije autor i za co zebrał opieprz, szczególnie że wyraźnie dziwi się temu w kolejnym swoim poście.

Ale nie zebrałby opieprzu gdyby wszyscy nie pędzili na złamanie karku ponad 100 km/h i gość jadący np 80 km/h im nie przeszkadzał. Nie uważasz? Więc przekraczanie dopuszczalnej prędkości to chyba też ważna część tego tematu. Ja to tak zrozumiałem.
Pawlisko7

Postprzez piotrekbdg » sobota 30 stycznia 2010, 21:14

A skąd wiesz że jechał 80? Może wlókł się 40 km/h. W POlsce mamy ruch prawostronny, więc jeśli nie było przeciwskazań to powinien zająć tenże pas, tym bardziej że miasto nowe, jazda oparta na nawigacji.

Nie mów że źli są Ci co szybko jechali...PO to jest lewy pas, do szybszej jazdy, wyprzedzania. Jeżeli chcesz jechać z literą prawa, wybierz prawy i po kłopocie.
piotrekbdg

Postprzez modzel » sobota 30 stycznia 2010, 21:24

tam jest 50 max 60 ale ze jest szeroko to każdy ma ze 2x tyle.

na pewno nie ma +70

nie mowie czy to jest dobre czy złe ale po prostu blokowałeś lewy pas po którym tak się jeździ.
modzel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka