Zielony listek

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zielony listek

Postprzez Tomek_ » poniedziałek 05 listopada 2012, 20:13

Zestaw informacji na temat zielonych listków można znaleźć np. na zielonelistki.pl

Obrazek
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez aguusia88 » poniedziałek 05 listopada 2012, 22:00

mesta napisał(a):Ostatnio po raz pierwszy ktos na mnie trabil pomimo zielonego listka - lajza ale mam w nosie bo nieslusznie, autobus mi zablokowal skrzyzowanie i pomimo ze mialam zielone swiatlo nie mialam msc zeby wjechac, bo stanelabym w poprzek drogi poprzecznej i zablokowala ruch jakby im sie zielone zapalilo wiec dalej stalam, a lajaza dalej trabi nie wytrzymalam i pokazalam mu srodkowy palaec bo wkurzal moje uszy.... :evil: :oops:

mysle ze nie tylko na zielone listki by tak trabil.

wielokrotnie bylam swiadkiem jak kazdy kazdemu siedzial na zderzaku zeby tylko opuscic skrzyzowanie, w korku. efekt byl taki ze 1 lub 2 ostatnich utknelo na srodku skrzyzowania i jadacy z przeciwnej strony/skrecajacy w lewo nie mogli przejechac i trabili ile wlezie na zawalidrogi

ja posiadam taki listek, troche mnie drazni bo to jest gruby plastik, a mala przyssaweczka i ledwo ledwo sie tam trzyma
Obrazek
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Postprzez BOReK » wtorek 06 listopada 2012, 16:09

Ten system jest świetnie rozwiązany w Japonii. Kierowcy młodzi (do roku od uzyskania uprawnień na "zwykłe" osobówki) muszę z tyłu i z przodu wozić znaczek wakaba - zielonożółty kłos. Jak już ten czas minie, to nie muszą, ale nadal mogą to wozić. Z kolei kierowcy w wieku powyżej 70 lat są zachęcani, a powyżej 75 zobowiązani wozić znaczek koureisha - pomarańczowożółty listek, taki jesienny. Poza Japonią ten listek czasem sobie naklejają właściciele japońskich klasyków. :D
BOReK

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka