przez marcij » niedziela 13 grudnia 2009, 14:42
przez man1 » poniedziałek 14 grudnia 2009, 02:49
scorpio44 napisał(a):A przy okazji mam jeszcze takie pytanie związane z tematem. Cały czas w temacie gaśnicy mówiliśmy o samochodach osobowych. A jak to jest np. w autobusach? Tam oczywiście odrębne przepisy określają, ile ma ich być itd., ale chodzi mi o tę nieszczęsną legalizację. Czy tutaj również formalnie wygląda to tak jak w osobówkach, że gaśnice mają być sprawne i to wszystko (i żadna legalizacja nie jest tu konieczna)? Wiem, że sprawdzanie legalizacji gaśnic to jedna z kluczowych czynności wykonywanych podczas kontroli przez ITD i często lecą za to mandaty i dowody rejestracyjne. A coś mi się wydaje, że chyba nie do końca legalnie, a kierowcy (i ich przełożeni) nie mają o tym pojęcia.
przez scorpio44 » środa 16 grudnia 2009, 01:16
man1 napisał(a):Jak obiecałem, narazie tylko tyle znalazłem ale nic nie piszą o legalizacji Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 32 poz. 262 i link do tego http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
przez man1 » czwartek 31 grudnia 2009, 15:27
przez WOJO » czwartek 31 grudnia 2009, 20:02
man1 napisał(a):Pomimo, iz przepisy nie nakladaja na kierujacych pojazdami obowiazku w zakresie
przeprowadzania okresowych kontroli i konserwacji gasnic, zasadnym jest dokonywanie
powyzszych czynnosci, zgodnie z zaleceniami producenta. Bowiem samo posiadanie
przedmiotowej gasnicy nie gwarantuje jeszcze skutecznej interwencji, w przypadku
powstania pozaru w samochodzie.
przez athlon » piątek 01 stycznia 2010, 23:53
ze aktualnie obowiazujace przepisy nie daja podstaw do nalozenia przez funkcjonariusza
Policji, grzywny w drodze mandatu karnego w przypadku uplywu terminu "legalizacji"
gasnicy zamontowanej w pojezdzie samochodowym
przez BOReK » sobota 02 stycznia 2010, 16:27
przez mk61 » niedziela 03 stycznia 2010, 16:16
man1 napisał(a):A na Poważnie to to brak legalizacji w mojej sprawie nie było wykroczeniem i kwalifikowało się do pouczenia.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.