Kategoria B, C, C+E

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez rafaello56 » wtorek 01 grudnia 2009, 21:55

W sumie może tańszy kurs ale i tak wychodzi więcej przez KW.
B-6.2006, C- 2.2009, CE-9.2009
A,D- obecnie tylko w marzeniach ;)
rafaello56

Postprzez Pytak » sobota 02 stycznia 2010, 21:23

Witam ponownie dzisiaj z pytaniem.

Jak wygląda wpis na prawo jazdy związany z KW na kat C oraz C+E.
Do jakich lekarzy trzeba się zgłosić aby zrobić badania na C oraz C+E.
Do jakiego lekarza się zgłosić o badania jeśli firma prowadzi transport na potrzeby własne (nie muszę mieć KW)
A i czy kartę kierowcy można wyrobić w czasie trwania kursu na C czy muszę już po zrobieniu C i rozumiem że jak zrobię kartę kierowcy na kat C to będzie ona ważna na C+E

Pozdrawiam jak będę miał jesze jakieś pytania to będę pytał w tym temacie.
Pytak

Re: Kategoria B, C, C+E

Postprzez sterciu » niedziela 03 stycznia 2010, 01:45

Toreba napisał(a):Istnieje również Kwalifikacja Wstępna przyspieszona, która trwa 140 godzin.

Nie ma w Polsce jak narazie możliwości odbycia Kwalifikacji Wstępnej Przyspieszonej , niby rząd chce wprowadzić kurs obejmujacy 140 godzin ale jak narazie zadnych konkretów na ten temat nie ma.

Pytak napisał(a):Witam ponownie dzisiaj z pytaniem.

Jak wygląda wpis na prawo jazdy związany z KW na kat C oraz C+E.

Na blankiecie prawa jazdy na odwrocie gdzie jest tableka z kategoriami i datami uzyskania uprawnień jest tez data rubryka "11- Data waznosci uprawnień" , w niej bedzie data ważności badań oraz rubryka "12- Ograniczenia" gdzie bedzie data ważności Kwalifikacji Wstępnej/Okresowej. Wystarczy ze taki wpis bedziesz miał przy samej kat. C.

Do jakich lekarzy trzeba się zgłosić aby zrobić badania na C oraz C+E.

Jezeli badania potrzebne do kursu to zwykle Nauki Jazdy kortzystaja z usług lekarzy i robią na miejscu podczas kursu teoretycznego.
Do jakiego lekarza się zgłosić o badania jeśli firma prowadzi transport na potrzeby własne (nie muszę mieć KW)

Robisz psychotesty i udajesz sie do lekarza medycyny pracy. KW Cię obowiązuje tez .

A i czy kartę kierowcy można wyrobić w czasie trwania kursu na C czy muszę już po zrobieniu C i rozumiem że jak zrobię kartę kierowcy na kat C to będzie ona ważna na C+E

Jezeli karte kierowcy wyrobisz po zdaniu kat. C to jezeli zdasz egzamin i zdąbedziesz uprawnienia na kat E/C to bedzie ona ważna pomimo ze wyrobiłes ją posiadajac tylko kat.C .
sterciu

Postprzez oohhh » niedziela 03 stycznia 2010, 16:54

Pytak musze ci powiedziec ze masz jaja :) Zycze ci jak najbardziej pozdawania egzaminow,ale tobie sie chyba wydaje ze te cale zdawanie to jak jazda taczka.Chcesz zdac egzamin na Kat B i zaczac odrazu na kat C i potem na Kat E.Czyli inaczej mowiac myk-myk.Nie majac zadnego doswiadczenia w prowadzeniu pojazdow chcesz zaraz robic na Kat C+E i pewnie wyjechac na drogi zestawem 40 tonowym :? Kiedy ja robilem prawko na Kat c mialem 6 lat pj kat b i ponad 100.000 tys km przejechane za soba.I pewnie co niektozy pomysla teraz ze jestem jakis zadufany w sobie,ale niestety nie,nie jestem i nieuwazam sie za dobrego kierowce.Moj instruktor na kat c potem na C+E mowil ze nam zdajacym na te kategorie duzo pomaga doswiadczenie z niszej kategori,i taka jest prawda.Wydaje mi sie ze tobie sie tak bardzo spieszy ze gdybys mogl to wogle ominolbys kat b i zrobil na C+E albo najlepiej jakby ci je dali w prezencie
Zebys sie tylko nie przejechal :?
oohhh

Postprzez Pytak » niedziela 03 stycznia 2010, 17:18

Jak KW obowiązuje jak firma prowadzi transport na potrzeby własne. Np. Firma która buduje autostradę.

Kolego oohhh dziękuję za wyrazy wsparcia. To chodzi tutaj ze ja zrobię tak najpierw B - odbiór prawka piszę się na C - odbiór prawka itp. A jeśli chodzi czy odrazu za kierownicę z zestawem C+E nie otóż ja pójdę na wywrotkę na samo C czyli. Jest u mnie firma czyli J&P Avax która będzie budować autostradę A4 odcinek Radymno - Korczowa to dzwoniłem do nich to mówili ze biorą i młodych i niedoświadczonych to jakaś szansa na doświadczenie jest. Później zrobię KW jak skończymy budować A4. Skończę 21 lat idę na zwykłe zestawy czyli na C+E.

A jak wygląda bananie na kat C oraz C+E. Chodzi mi o to co badają. :)

P.S. Tak jedną stroną to nie muszę mieć KW jak firma prowadzi transport na POTRZEBY WŁASNE. :roll:

Pozdrawiam.
Pytak

Postprzez sterciu » niedziela 03 stycznia 2010, 19:24

Pytak napisał(a):Jak KW obowiązuje jak firma prowadzi transport na potrzeby własne. Np. Firma która buduje autostradę.

P.S. Tak jedną stroną to nie muszę mieć KW jak firma prowadzi transport na POTRZEBY WŁASNE. :roll:

Pozdrawiam.
Kto Ci naopowiadal takich bzdur ze nie trzeba miec KW jak firma prowadzi transport na potrzeby własne ??

Poczytaj dobrze Ustawe o Transporcie Drogowym , miedzy innymi Art. 39a.

Z KW są zwolnione osoby, które prowadzą pojazd wykorzystywany do przewozu materiałów lub urządzeń niezbędnych kierowcy do jego pracy, pod warunkiem że prowadzenie pojazdu nie jest ich podstawowym zajęciem.

A jeśli chodzi czy odrazu za kierownicę z zestawem C+E nie otóż ja pójdę na wywrotkę na samo C czyli. Jest u mnie firma czyli J&P Avax która będzie budować autostradę A4 odcinek Radymno - Korczowa to dzwoniłem do nich to mówili ze biorą i młodych i niedoświadczonych to jakaś szansa na doświadczenie jest. Później zrobię KW jak skończymy budować A4. Skończę 21 lat idę na zwykłe zestawy czyli na C+E.

Czyli nie masz skończych jeszcze 21 lat i chcesz iśc na wywrotkę ktora sama w sobie podejrzewam bedzie miala ladowności z około 18 Ton jezeli to czteroośka bedzie , a pewnie tak i to bez odbytej KW ?? Zacznijmy od tego ze nikt Cię nie przyjmie bez KW z pracodawcow. Nie zwalnia Cie nic z tego ze nie musisz mieć KW w tym przypadku który opisales. Bez KW mozesz isc jedynie i pracowac jako pasażer aby dotrzymyać towarzystow kierowcy w wywrotce :).

A jezeli sie z tym nie zgadzasz to w Ustawie o Transporcie Drogowym wszystko masz ladnie opisane :).

A jak wygląda bananie na kat C oraz C+E. Chodzi mi o to co badają. :)

Jaki badania ?? Te co sa potrzebne na kurs czy do pracy jako kierowca ?? Jezeli te co na kurs to sa takie same jak w przypadku kat. B. Idziesz do lekarza , lekarz robi badania , wzroku , sluchu itp i wtedy dostajesz zaświadczenie o braku przeciwskazań do prowadzenia pojazdu.
sterciu

Postprzez oohhh » niedziela 03 stycznia 2010, 21:42

Kolego Pytak,najpierw musisz zrozumiec co oznacza pojecie ;na potrzeby wlasne.To oznacza ze mozesz jechac do Francji czy Zielonej Gory albo gdzie tam wolisz kupic 20 tys butelek wina a potem mozesz sam je wypic.Sprzedac ci ich nie wolno,to jest na potrzeby wlasne i do tego KW nie potrzebujesz.Pozatym kolega w powyzszym poscie napisal ci to dosc dokladnie.Co do reszty jest ci potrzebne KW.Co do pospiechu zrobienia prawka tez sie nie pomylilem,kat b,zaras kat c itd.Ty myslisz ze jazda solowka to to samo co maluchem :roll: Ty poprostu chcialbys przeskoczyc studia i zaczac odrazu praktyke :? Brak jakiego kolwiek doswiadczenia z samochodu osobowego moga sie zle skonczyc.Poprostu strach cie bedzie spotkac na drodze.......
Ostatnio zmieniony niedziela 03 stycznia 2010, 21:47 przez oohhh, łącznie zmieniany 1 raz
oohhh

Postprzez mk61 » niedziela 03 stycznia 2010, 21:44

oohhh napisał(a):Kolego Pytak,najpierw musisz zrozumiec co oznacza pojecie ;na potrzeby wlasne.

Vice versa! :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Pytak » niedziela 03 stycznia 2010, 22:37

oohhh napisał(a):Kolego Pytak,najpierw musisz zrozumiec co oznacza pojecie ;na potrzeby wlasne.To oznacza ze mozesz jechac do Francji czy Zielonej Gory albo gdzie tam wolisz kupic 20 tys butelek wina a potem mozesz sam je wypic.Sprzedac ci ich nie wolno,to jest na potrzeby wlasne i do tego KW nie potrzebujesz.Pozatym kolega w powyzszym poscie napisal ci to dosc dokladnie.Co do reszty jest ci potrzebne KW.Co do pospiechu zrobienia prawka tez sie nie pomylilem,kat b,zaras kat c itd.Ty myslisz ze jazda solowka to to samo co maluchem :roll: Ty poprostu chcialbys przeskoczyc studia i zaczac odrazu praktyke :? Brak jakiego kolwiek doswiadczenia z samochodu osobowego moga sie zle skonczyc.Poprostu strach cie bedzie spotkac na drodze.......

Ja to wszystko rozumiem jak wygląda transport na potrzeby własne. Ale powiedźmy że firma która nie świadczy usług transportowych a np. prowadzi swój transport na potrzeby własne wozi np. piasek na swój plac budowy "budują autostradę A4" to prowadzą transport na potrzeby własne. Wiem o tym bo tak mi mówił pracownik tej firmy czyli J&P AVAX ze nie musisz mieć świadectwa kwalifikacji. :roll:
Pytak

Postprzez sterciu » poniedziałek 04 stycznia 2010, 00:13

Pytak napisał(a):
Ja to wszystko rozumiem jak wygląda transport na potrzeby własne. Ale powiedźmy że firma która nie świadczy usług transportowych a np. prowadzi swój transport na potrzeby własne wozi np. piasek na swój plac budowy "budują autostradę A4" to prowadzą transport na potrzeby własne. Wiem o tym bo tak mi mówił pracownik tej firmy czyli J&P AVAX ze nie musisz mieć świadectwa kwalifikacji. :roll:

Ty wlasnie nie rozumiesz a zostało napisane wyzej kiedy KW obejmuje Cie a kiedy nie.

Co to byl za pracownik w tej firmie ?? Skoro Cię w bląd wprowadza to niezle mają wykwalifikowana kadrę pracowniczą tam. Skoro zatrudniają kierowcow i nie wiedzą co musi spelniac , jakie wymagania taki kierowca. Ale skoro chcesz spróbowac i zatrudnią Cie bez KW to jezdzij , ale po pierwszej kontroli ITD odechce Ci sie juz wogóle wsiadac na cięzarówke jezeli nie bedziesz mial papierow wymaganych od Ciebie Ustawowo.

Może napisze to tak: Jezdząc w firmie jako kierowca i wykonujac transport na potrzeby własne musisz posiadac miec odbyty kurs Kwalifikacji Wstępnej.

Kursu na przewóz rzeczy juz nie ma od 10 wrzesnia 2009 roku dla osób które zdobyły lub zdobędą po tej dacie uprawnienia zawarte w kategorii "C" prawa jazdy a Ty do takich raczej będziesz się zaliczał. Tak samo jak Świadectwa Kwalifikacji takiego malego zielonego wyglądającego jak prawo jazdy które było jeszcze przed Kursem na przewoz rzeczy.

Kiedys za czasow "Kursu na przewóż rzeczy" bylo tak ze nie trzeba było go posiadac jezeli firma wykonywala transport na potrzeby wlasne. Ale się to w pewnym momencie zmieniło i zebyś nie wiem jak sie starał to tego nie przeskoczysz. A skoro nie masz prawa jazdy jeszcze kat. C to tym bardziej jak zrobisz uprawnienia bedziesz musial zrobic KW jezeli bedziesz chcial wsiąsc i jezdzic legalnie na wywrotce w tej firmie.
sterciu

Postprzez Pytak » poniedziałek 04 stycznia 2010, 00:57

Czyli na starych zasadach można było tak jeździć. Czyli już widzę ze muszę odbyć tę KW. Jak myślicie ile trwa tak kurs oraz zdawanie samego prawka B,C oraz C+E. Mój kolega jak zdawał to 5 miesięcy mu to zeszło. Jednym słowem poroniona jest na KW powinno być jakieś 60-50 godzin a nie 280 a jeśli wejdzie ta 140 godzin to nie będzie tak źle i zapewnię cena będzie nisza niż teraz u mnie KW to koszt 7000 zł. :roll:
Pytak

Postprzez sterciu » poniedziałek 04 stycznia 2010, 02:17

Pytak napisał(a):Jak myślicie ile trwa tak kurs oraz zdawanie samego prawka B,C oraz C+E.

Wszystko zalezy od predyspozycji czasowych kursanta , mozna jezdzić codziennie na kursie praktycznym lub raz w tygodniu. Ale tak przy takim średnim czasie to jeden kurs około 2 miesięcy i czekanie na egzamin , tez zalezy od wolnych terminów. Mozesz czekac kilka dni a równie dobrze i miesiac na egzamin. Kolejna kwestia to ilośc ewentualnych egzaminow. Jezeli uda Ci sie zdać za pierwszym razem to ok , ale jezeli nie to kazdy egzamin wyznaczony to znów termin jakis tam.

Mój kolega jak zdawał to 5 miesięcy mu to zeszło.

Na co zdawał 5 miesięcy ?? Na kat B ?? To sporo mu to zajeło...

Jednym słowem poroniona jest na KW powinno być jakieś 60-50 godzin a nie 280 a jeśli wejdzie ta 140 godzin to nie będzie tak źle i zapewnię cena będzie nisza niż teraz u mnie KW to koszt 7000 zł. :roll:

Jezeli wejdzie Kwalifikacja Wstepna Przyspieszona (140 godzin) to nawet po jej odbyciu i tak do momentu skończenia 21 roku zycia nie beziesz mógl wsiąsc na samochód powyzej DMC7500kg. Ale narazie to są plany i nie wiadomo kiedy zostanie wprowadzona ta zmiana. Narazie jest 280 godzin.

Ja na Twoim miejscu najpierw bym zająl sie zdobyciem uprawnień na kat. B i troche pojezdzil autem osobowym lub dostawczym i pózniej szedł podwyzszać swoje kwalifikacje. Pózniej jest łatwiej oswoic się z pojazdem o wiekszych gabarytach i łatwiej sie jezdzi po mieście mając juz jakąs wprawe, a tym bardziej przy kat E/C.
sterciu

Postprzez Pytak » poniedziałek 04 stycznia 2010, 11:49

Na co zdawał 5 miesięcy ?? Na kat B ?? To sporo mu to zajeło...

Na wszystkie te kategorie czyli na B,C oraz C+E. Rozumiem ze muszę mieć ukończone te 21 lat aby nawet jeździć u kogoś jak ktoś prowadzi transport na potrzeby własne.

Moim zdaniem powinni to zrobić tak z tą KW:

140 Godzin ukończysz możesz jeździć od 21 lat
280 Godzin szkolenia od 18 lat.

Moim zdaniem tak powinno być. Powinni zostawić to do wyboru kto chce jeździć od 18 to robi w wymiarze 280 godzin.
Pytak

Postprzez roko123 » wtorek 05 stycznia 2010, 21:06

jak nie masz 21 lat to nie możesz prowadzić samochodu siężarowego powyżej 7,5t w firmie
Ale na potrzeby własne możesz

Panowie mam pytanie co do transportu na potrzeby własne
jeśli kuzyn wyhoduje kwiatki i jedzie je sprzedać na giełde gdzei na giełdzie spędza więcej czasu niż jazda samochodem ciężarowym
to czy musi mieć KW
1 Aha ma już prawko na C od kilku lat czyli zostało mu jeszcze jakieś 9 miesięcy na zrobienie KURSU na PRZEWÓZ RZECZY tak czy nie ?
2 A jeśli ja bym chciał np dowieść kwiatki na giełdę (mam już C i kurs na przewóz rzeczy) nie jestem u niego zatrudniony . To co się stanie jak mnie zatrzyma policja czy nie daj boże ITD
Ostatnio zmieniony wtorek 05 stycznia 2010, 21:12 przez roko123, łącznie zmieniany 1 raz
Szczęśliwy posiadacz PJ kat B i C
roko123

Postprzez mk61 » wtorek 05 stycznia 2010, 21:11

A na potrzeby własne się nie jeździ w firmie?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka