wiek a prawo jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez pinokio » poniedziałek 03 marca 2008, 01:08

kamiles: "ale tu nie zawsze chodzi o sprawdzenie kwalifikacji - mój wujek jest dobrym kierowcą. Niestety, to problemy zdrowotne mogły stać się przyczyną tragedii. Egzamin nie jest tu potrzebny - potrzebne jest uczciwe orzeczenie lekarskie stwierdzające czy może prowadzić pojazdy mechaniczne"
weź sprawy w swoje ręce ja nie twierdzę że Twój wujek, ciocia jest złym kierowcą ale ......
na dziś nie ma innej możliwości...
pinokio

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 04 marca 2008, 13:11

Bardzo dobry temat na dyskusję. Jeżeli macie naprawdę obawy o bliskich seniorów i nie chcecie by sobie czy komukolwiek innemu wyrządzili szkodę, można pisemnie powiadomić starostę o zauważonych nieprawidłowościach. Ten zleci przeprowadzenie stosownego postępowania w trybie kpa, i wyda decyzję. Byc może tę, o którą Wam chodzi, czyli cofnięcie uprawnień. Co nie oznacza, że senior będzie chciał się do tego zastosować :D

podstawa prawna
prd
Art. 122.
1. Badaniu lekarskiemu przeprowadzanemu w celu stwierdzenia istnienia lub braku
przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem podlega:
(...)
4) kierujący pojazdem skierowany decyzją starosty w przypadkach nasuwających
zastrzeżenia co do stanu zdrowia;

Problem stanowi ujęcie w dyspozycji w/w normy prawnej kierującego a nie kierowcy (moim zdaniem to wymaga zmiany w przepisach); no ale podając za klasykiem - od czego jest policja? od czego ona jest? :D Przecież starostwa i policja współpracują ze sobą na różnych płaszczyznach, a tu przecież chodzi o nasze bezpieczeństwo, a byc może nawet coś więcej - życie człowieka...
cwaniakzpekaesu

Postprzez pinokio » wtorek 04 marca 2008, 23:02

Oprócz starosty na badania lekarskie może skierować kierującego pojazdem organ kontroli ruchu drogowego, jeżeli:
a) uczestniczy w wypadku drogowym, w którym jest zabity lub ranny,
b) kierował pojazdem w stanie nietrzeźwości lub po użyciu środka działającego podobnie do alkoholu.

Czyli nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi po części i my możemy zdecydować kogo można skierować na badania lekarskie czy egzamin kontrolny.

Sprawdziłem na stronie Komendy Głównej Policji w statystykach, że w 2006 roku na około 37000 wypadków około 2900 stanowili sprawcy powyżej 60 roku życia (mniej niż 10%). A ile wypadków i z jakimi skutkami spowodowały osoby młodsze .... . Odsyłam do lektury.

A może wprowadzić okresowe badania lekarskie i okresowe sprawdziany kwalifikacji dla Wszystkich ????!!!!

Znam 21 latka który wieczorem się źle poczuł. Przyjechało pogotowie i stwierdziło wylew - został rencistą. Inny nie zdał egzaminy na prawo jazdy, przejął się ....... przeleżał w szpitalu prawie rok. A gdyby to im się przytrafiło za kółkiem ......
pinokio

Postprzez marcinm6664 » niedziela 06 lipca 2008, 21:35

Ja byłem świadkiem ciekawego zdarzenia jak robiłem badania. Przyszedł jakiś pan około 60 lat zadowolony siedzi, a lekarz go bada i po chwili taki tekst słyszę " Panie przecież Pan ma zawał"
marcinm6664

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka