Wierzycie w Boga ??

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wierzycie w boga

tak
103
80%
nie
26
20%

Liczba głosów : 129

Postprzez ella » wtorek 16 marca 2004, 08:08

NAjgorsze jest to, że większość ludzi twierdzi, że nie wierzy ale jak sa swięta Bożego Narodzenia to obchodzą te święta. Przecież sa to święta kościelne.
ella
Moderator

Postprzez footballspy » wtorek 16 marca 2004, 09:21

Sławku

"Poza tym Adam i Ewa to symbol. Nie jest tak, że naprawdę było na początku dwoje ludzi."

Czy chcesz powiedzieć że Biblia kłamie?
W Biblii mamy szczegółowo opisane stworzenie świata oraz człowieka.
Jasno jest powiedziane że Bóg stworzył Adama a następnie Ewę a o innych ludziach nic tam nie ma.
Dopiero póżniej mieli dzieci.
Skoro uważasz że to wszystko jest symbolem to wskaż mi CZEGO symbolem jest ten opis stworzenia.
Pozdrawiam.
footballspy

Postprzez Slawek » wtorek 16 marca 2004, 16:17

Proponuję z takimi problemami udać się do księdza, bo mnie się nie chce tłumaczyć. A może wszechświat też powstał w ciągu 6 dni? Ludzie, troche myślenia by się przydało.
Slawek

Postprzez miros » wtorek 16 marca 2004, 17:43

Sławek_18 napisał(a):w trakcie tego calego
zdarzanie wypadlo mu ze schowka obrazek z Panem Jezusem, przypadek ?Watpie, a co ciekawe jako JEDYNY wyjechal z tego karambolu
o "własnych" siłach, inni musieli zjezdzac na lawecie. I co powiecie ? Szczesliwy traf czy moze cos innego?

no moge powiedziec ze pozostali kierowcy tych 39 aut byli pewnie niewierzacy skoro nie wyszli calo z tego wypadku.
ale to dziwne bo wedlug naszej ankiety na 15 osob sa 3 nie wierzace czyli 20 procent. to w takim razie z tego wypadku powinny wyjechac jeszcze przynajmniej 32 samochody. przeciez oni tez sa wierzacy ale ich jakos wiara nie uratowala. czemu?

poprostu twoj ojciec ma refleks i doswiadczenie, potrafi zapanowac nad samochodem, wie jak zminimalizowac skutki uderzen, inni mieli poprostu mniej szczescia i/moze umiejetnosci.

a to ze wypadl obrazek to przypadek, pewnie wypadlo jeszcze kilka innych rzeczy.
miros

Postprzez Łakom » wtorek 16 marca 2004, 17:50

Sławek nie wiem czemu sie tak stało ze pod twoim tamatem jest mój post i do tego z 10 minutowym opoxnieniem, a ja go nie widziałem, odpowiadałem na post Mirosa, po co zakładałem ten temat, nie wiem,

footballspy ma racje a Ty tutaj pokazałes nie znajmomość tematu i brak argumentów..... historia adama i ewy to przypowieść jakich jest dużo miedzy innymi to wierza babilon, arka noego, itp.itp. Kazda z kultur ma jakiegos boga: chcrzescijanstwo, islam, buddyzm itd itd itd... duzo tego jest a wiara jest zależna od wychowania, tam gdzie sie wychowałeś tam w to wierzysz, gdybys sie urodził w islamie nie wierzył byś w tego boga co teraz i nie miał byś tych dowodów.... Wiara jest podłożem psychologiocznym bo człowiek nie może sobie wyobraźnic że po śmierci już go nie bedzie, wierzy w cos nieśmiertelnego, wiara pomaga też niektórym ludziom pogodzić sie z niektórymi sprawami, przeważnie jest to śmerć bliskich :?: powiedz mi dlaczego ginie tylu małych dzieci ?? np. rodza sie z nieuleczalnymi chorobami :?: dlaczego bóg każe rodziców za to śmiercią dzieci :?: nie raz sie słyszy ze dziecko żyło tylko pare dni z jaka tam chorobą genetycza :?: co takie dziecko jest winne ze musiało ponieść śmierć :?:
Jeżeli bóg stworzył ziemie to kto stworzył wszechświat ?? i po co on komu jest, ( teoria głosi że wszechświat sie nie kończy, a my mamy byc w tym nieskończonym wszechświecie sami na malutkiej planecie :?: Teraz co napisze bedzie troche "trudne" ale jednak prawdziwe. ciekawi mnie jeszcze jedno biblia głości ze bóg stworzył człowieka , a mozesz mi powiedzić kto stworzył dinozaury :?: i w jakim celu :?: na pozór jest to śmieszne pytanie ale patrząc na to z innej strony .......... no własnei po co one żyły i dlaczego :?: no i kto je stworzył :?:

Ps. z góry mówie ze do księdza nie pójde, a załosny to możesz byc Ty albo juz jetseś, bo najpierw wypisujesz na innych nie znajomości tematu a do innych pieszesz żeby sie udali od księdza, pogratuolowac tylko nieznajomości tematu a moze głupoty co :?: mozesz tak po krótce napisąc te doświadzenia o tym bogu :?: gdyby ich nie było co by się stało :?: i jak zmieniło sie twoje życie po tych doświadczeniach :?:

ella napisał(a):NAjgorsze jest to, że większość ludzi twierdzi, że nie wierzy ale jak sa swięta Bożego Narodzenia to obchodzą te święta. Przecież sa to święta kościelne.
ja jetsem tylko dwa razy w roku w kościele, ze względu na rodziców i rodzine, ale w końcu tyle moge im dac
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga
Łakom

Postprzez Slawek » wtorek 16 marca 2004, 18:48

Łakomku, za to Ty bardzo dobrze po raz kolejny udowodniłeś, że nie masz pojęcia o czym mówisz. Wieża Babilon? Buehehehehehe. A'propos, myśli ktoś może (tzn. twierdzi, że, Biblia tak mówi), że na początku świata wszyscy ludzie mówili tym samym językiem (nie mam pomysłu jakim - może angielskim)? Ja tak myślałem kiedyś (z 10 lat miałem). Ci którzy twierdzą to co ja kiedyś, muszą być chyba na tym samym poziomie, co ja wtedy.
Takich przykładów co Sławek18 mógłbym podawać dziesiątki. I wcale nie znaczy, że pozostali byli niewierzący (a może Biblia mówi, że złe rzeczy się dzieją tylko niewierzącym, co miros?). Ale to, że akurat jemu wypadł obrazek i on wyjechał z karambolu, może już coś oznaczać. I może mówiłbym, że to przypadek, gdyby nie wiele innych takich przykładów, a to już jest po prostu nieprawdopodobne.
Do Łakoma: śmierć nie jest żadną karą, ani też żadne cierpienie - słyszałbyś coś ogólnie o Biblii (np. o Hiobie, a tyle to powinien wiedzieć każdy średnio wykształcony człowiek z lekcji polskiego), to wiedziałbyś o tym.
Skąd mam wiedzieć po co Bóg stworzył dinozaury? Nie interesuje mnie to, bo niby po co? Po prostu były i już. A co - może, to że były, znaczy, że Boga nie ma? :lol:
Z mojej strony koniec tematu. Jeśli ktoś się nie chce przekonać, to się nie przekona, a mnie się nie chce bezproduktywnie tracić czasu - już wystarczająco dużo straciłem.
Slawek

Postprzez Łakom » wtorek 16 marca 2004, 20:55

widze ze sie nie rozumiemy, oceniasz siebie jako średnio wykształconego człowieka bo na języku polskim przeczytałes o Hiobie.... a jezeli nie przeczytałbyś o nim był byś głupszy czy mniej wykształcony :?: jeżeli pisanie postów jest dla ciebie stratą czasu, to po cholere uczeszczasz na to forum :?: przeciesz pisanie bezprodktywne na taka osobe jak ty ( średnio wykształconą /bo przeczytała o hiobie/) to strata cennego czasu, a jak wiadomo czas to pieniądz.....
Moze nie jasno napisałem o co mi chodziło z tą śmiercią, otóz dla młodych rodziców śmierć noworodka jest przeżyciem które zapamiętają do końca swojego życia, i jest to bardzo duże cierpienie po stranie nowonarodzonego dziecka....zawsze gdy tylko o tym pomyslą bedzie kojazyło im sie z cierpieniem....... a czy to jest kara, no chyba nie ale jak to nazwac, przeciesz bóg daje im tylko cierpienie i ból..... a dlaczego :?: a nie jak przypisuje bibli szczęście i radość,

nie wiem po jakiemu pisałes o tej wiezy babilon, możesz mnie oświecić, bo ja niestety dysponuje taka wiedza jak ty dawno temu,
Dinozaury, jeżlei bóg ich nie stworzył to stworzył je ktos inny ( co jest raczej nie możliwe ) ale jakos musiały powstać, temu chyba nie zaprzeczysz :?: a więc cos co je stworzyło mogło stworzyc też nas ludzi.... a ktoś sobie wymyślił boga.....
Jeżeli jestes takim bardzo wieżącym to powiedz mi dlaczego kościół nie dopuszcza mysli o istotach pozaziemskich ( ufo czy tez jakas tam inna forma żyjąca ) biblia głosi że istniejemy tylko my w tym całym wszechświecie który sie nie kończy, wiec po co bóg miałby stworzyc cos czego nigdy nie osoągniemy :?: a na czymś co sie nie kończy nie wierze ze nie ma innych form życia....
Dlaczego myślisz ze jesteś nieomylny :?: miliony ludzi w innych krajach wierzy że to ich bóg jest "prawdziwy" i mają na to takie "dowody" jak ty tutaj po krótsze opisujesz.....
Łakom

Postprzez asiok » wtorek 16 marca 2004, 21:33

Bóg jest wszedzie:-) nawet na forum dotyczacym prawa jazdy.
czytałam sobie co napisaliscie i kilka uwag mi się nasunęło.
1. Biblia to "martwa " księga w tym sensie że juz nikt dzisiaj do niej nic nie dopisuje, juz nie ma natchnionych prroków którym coś objawia duch swiety i którzy spisuja to dla potomnych.Po nowym testamencie tylko czekamy...
2.Biblia to księga która była pisana daawno daawno temu i dla naprawde prostych ludzi, jak chcielibyście im przedstawić historię stworzenia swiata jak nie w bardzo prosty i obrazowy sposób jakim jest przenośnia?
przeca w tych czasach tylko w taki sposób przekazywano jakies prawdy o swiecie, mity, przenosnie itp.
3Biblia to bardzo madra księga moim zdaniem, "Madrość Syracha" -tyle tam wartosciowych zdań...
4 i jeszcze pod jednym względem nie jest to "żywa" ksiega, pod tym że nie stosuje się w zyciu codziennym tych zakazów i nakazów które są w niej zawarte.w księdze kapłańskiej jest tego sporo, co wolno jesć a co nie, kiedy kobieta jest nieczysta , jesli wchodzisz do swiatyni to tylko z nakryta głową ( dziś jedynie babcie w beretach się spotyka w kosciele:-)
5 Stary Testament to źródło wiedzy o naszej tradycji chrzescijańskiej, to zbiór praw i obowiązków, a także odpowiedź na ostateczne pytania spisane wszystko dla prostych ludzi żeby mieli uporządkowane i bezpieczne zycie..."czcij ojca swego i matke swoją" spisane w momencie gdy Mojzesz wyprowadzał swój lud, całe rodziny i starców też, a starsi ludzie nie ułatwiają wędrówki są raczej ciężarem...
a w ankiecie brakuje mi jeszcze jednej opcji oprócz"tak" i "nie"- "chciałabym"
asiok

Postprzez footballspy » wtorek 16 marca 2004, 21:40

Sławek
"Proponuję z takimi problemami udać się do księdza, bo mnie się nie chce tłumaczyć. A może wszechświat też powstał w ciągu 6 dni? Ludzie, troche myślenia by się przydało."

A co mi może odpowiedzieć ksiądz... :roll: ? Czy on był naocznym świadkiem stwarzania - że wie więcej ode mnie?
Gdybym zapytał o to księdza - najprawdopodobniej wycofałby się rakiem tak jak Ty. Usłyszałbym coś w stylu "tajemnica wiary :lol: " lub inny wykręt.

Czy wszechświat powstał w ciągu 6-ciu dni?
A czmu nie... :roll: ?
W końcu mówi się (ba...nawet w Biblii jest napisane :P ) że Bóg jest wszechmogący więc to chyba nie byłby dla niego żaden problem. Skoro może wszystko - może też stworzyć wszechświat w 6 dni - tak samo jak wszechmogący egzaminator może Cię uwalić bo ma taki kaprys. :)
Czyżbyś nie wierzył w możliwości Boga; masz jakieś chwile zwątpienia??
Każdy myśli inaczej i jak widzisz - każdy inne wnioski wyciąga.
Ty tymczasem chyba jesteś zdania że jak ktoś wyciąga inne wnioski to już nie myśli...

W sumie szkoda że nie chcesz już rozmawiać.
Liczyłem że jednak coś wytłumaczysz. :idea: :wink:
footballspy

Postprzez footballspy » wtorek 16 marca 2004, 22:00

asiok
Biblia zawiera też mnóstwo nieścisłosci oraz - co tu dużo gadać - sprzecznosci (szczególnie jeśli chodzi o samego Boga).
O tym też warto pamiętać.
Może napisali ją - jak twierdzisz - natchnieni prorocy ,a może jest dziełem zwykłych starożytnych cwaniaczków - kto wie... :roll: ?
footballspy

Postprzez asiok » wtorek 16 marca 2004, 22:08

możesz konkretniej? Ciekawi mnie po prostu jakie nieścisłości i sprzeczności masz na myśli?

pozdrawiam
asia
asiok

Postprzez footballspy » wtorek 16 marca 2004, 23:13

Asiok
Temat - rzeka... :lol:

Przykładów jest mnóstwo.
Przyczepię się na przykład do takiego potopu.
Czy ktoś jest w stanie przy pomocy Biblii wytłumaczyć jak Noe upchnął do stosunkowo małej Arki WSZYSTKIE zwierzęta, żywnosc dla nich tak że mógł je wyżywić przez rok i mu nie wyzdychały. Kto mi powie czym karmił drapieżniki i skąd miał dla nich świeże mięso po upływie - załóżmy pół roku. Ile czasu mu zajęło wogóle zgromadzenie tych zwierząt ?, czym je trasportował? Czy za misiem koala dymał do Australii i czy po potopie mis koala przepłynął wpław spowrotem do Australii?

Inna sprawa - Biblia utrzymuje że Bóg jest miłoscią.
Dlaczego więc Bóg pomagał Izraelitom wyrzynać całe narody?
Dlaczego kazał składać sobie w ofierze niewinne zwierzęta?
Bóg który jest miłoscią wymordował tysiące ludzi.
Zaiste dziwna ta miłosc. :?
Szatan przdstawiony w Biblii jako postać negatywna - zabił chyba tylko dzieci Hioba...- przy Bogu to pikuś.

Biblia przedstawia Szatana jako twórcę grzechu i zła wogóle...
Tymczasem to Bóg jako twórca WSZYSTKIEGO - jest odpowiedzialny za cały stan rzeczy (w tym istnienie grzechu i zła).
Kto stworzył Szatana? - ano Bóg.
Kto stworzył drzewo poznania dobra i zła a co za tym idzie - grzech? - ano Bóg.

Samo ukaranie rodzaju ludzkiego niedoskonałoscią jest absurdem.
Ludzie nigdy nie byli doskonali gdyż zgrzeszyli.
Gdyby byli naprawdę doskonali - logicznym jest że by nie zgrzeszyli.
Zgrzeszyli bo tak ich Bóg stworzył - ze skłonnoscią do grzechu.
I w rezultacie Bóg się obraził na ludzi, mimo faktu że oni tu nic nie zawinili.

Ogólnie Bóg przedstawiony w Biblii uosabia najokropniejsze cechy ludzkie.
W zderzeniu z opisem cnót jakie posiada - Biblia automatycznie staje niewiarygodną książką stworzoną przez trochę cwańszych ludzi do manipulowania trochę mniej cwanymi ludzmi.
Przetrwała tyle czasu chyba jedynie dlatego że jest nadal doskonałym narzędziem do manipulacji masami ludzkimi. Pełna symboli, przenośni , dziwacznych proroctw - ma nieograniczone możliwosci interpretacji.
Praktycznie każdy Chrześcijański odłam inaczej interpretuje Biblię.
Każdy uważa też że jego interpretacja to ta prawdziwa.
Oczywiste jest że nie mogą mieć racji wszyscy.

Zastanawiające jest też że Bóg porządku (bo i tak go opisano) jest autorem książki która stwarza tyle podziałów na świecie...
Generalnie coś mi tu nie gra...
Wszystko to szyte bardzo grubymi nićmi.
Pozdrawiam.
footballspy

Postprzez asiok » środa 17 marca 2004, 23:34

Tyle mądrych rzeczy chciałam Ci napisac, ale jestem juz tak zmęczona (prawie koniec tygodnia, praca...)że napisze Ci ino tyle że to dobrze że jesteś taki krytyczny, że masz wątpliwości i jestes dociekliwy , bo jeśli uwierzysz to Twoja wiara będzie silna i prawdziwa.Tyle.Pozdrawiam:-)
asiok

Postprzez leila » czwartek 18 marca 2004, 15:44

hmm nie sledzilam ,musze przyznac, dokladnie waszych wypowiedzi (komp.padl)ale krotko co do Bibli cytat z pewnej ks.:"Autorowie pragna przede wszystkim odpowiedziec na nurtujace stale czlowieka problemy egzystencjalne,kim jest ,skad pochodzi,dlaczego pdlega tylu przeciwnosciom i cierpieniom,dlaczego musi umierac,skad wiec wzielo sie zlo (...).Odpowiedzi maja przede wszystkim chrakter teologiczny,a opisanych wydarzen,jak potop czy budowa wiezy Babeln NIE MOZNA BRAC ZUPELNIE DOSLOWNIE.""jest to literacki sposob ujecia rzeczywistosci religijnej,ktora z natury rzeczy przekracza bezposrednie,zmyslowe poznanie czlowieka i dlatego musi sie wyrazac specyficznym,symbolicznym jezykiem" niom koniec bo moglabym duzo gadac,choc nie studiuje teologi.A Lakom jesli uwazasz ze w Kosciolach sa tylko "stare babcie" to zapraszam np.do Dominikanow w Krakowie zobaczysz ile mlodziezy tu przychodzi na np.rekolekcje..i to nie tylko ci najbardziej"uduchowieni". Wiara jest darem Boga,a nie darem rozumowania...[/list][/list]
leila

Postprzez Łakom » piątek 19 marca 2004, 14:53

leila biblia nie jest "słowem bożym" to nic innego jak zbiór zapożyczeń z opowiadań pogańskich adam i ewa maja źródło w histori babilońskiej, potop, góra ararat - odpowiednik kilkudziesięciu mitów o potopie, Mojżesz -> syryjski Mizes, kodeks biblijny napisany na podstawie kodeksu Hammurabiego...Chrystus ? dwa w jednym 1) Horus 2) Kriszna
Tylko on umarł na krzyżu ? a Kryszna ? a Hesus, Odin,Indra ? Oni zmarli w taki sam spodób jak Jezus...
Hrekules - miał ojca ( Zeusa) i zrodził sie także z dziewicy (Alcmene). Koleje jego zycia są bardzo podobne do losów Jezusa ( tylko nie patrzcie tu na serial telewizyjmy "Herkules" )
Maryja - to imie pojawia sie w wielu religiach i zawsze jest ono imieniem kobiety mającej narodzić zbawiciela...wszystkie te "maryje" oznaczają jedno...Matkę Ziemie
W 125 roku n.e św. Ireneusz powiedział że istniały setki ewangelii..do naszych czasów dotarły tylko te, które wybrali kapłani...
Pamiętajmy że biblia nie jest tylko pismo chrześcijaństwa ale także po części judaizmu. na jej podstawie powstało wiele odłamów religijnych. W bibli istnieje wiele sprzeczności. są to zarówno sprzeczności między-testamentowe jak i sprzeczności w starym czy nowym testamencie...
Interesują mnie jeszcze z pozoru proste pytania, dlaczego wszechświat jest tak złożony :?: dlaczego inne planety nie mają tlenu, dlaczego grawitacja jest tylko na ziemi, po co jest tyle gwiazd, co one nam daja :?: po co istnieje tyle galaktyk :?: czym one nam służą :?: dlaczego na świecie jest tyle zła, chodzi mi tu o tornada, powodzie, trzęsienia zmiemi, lawiny błotne/sniegowe, i inne rodzaje klęsk żywiołowych, dlaczego tak jest :?: aha i kto stworzył boga :?: jeżeli on stworzył świat to kto stworzył boga :?: sam z siebie powstał :?:
Ps. Sławek nie wiem jak cie teraz odbierają inni ale jak cie odbieram jako gówniarza, poprostu zwyczajnego gówniarza który jest mocny w gębie tylko do czasu, potem piszesz ze dla ciebie koniec tematu i tyle, chowasz sie jak "mysz pod miotłe" Wyzywałes innych ze zmeiniaja tematy w trakcie dyskusji a teraz nawet sie słowem nie odezwiesz,
Łakom

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka