Propozycje, zażalenia, ostrzeżenia i bany

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Propozycje, zażalenia, ostrzeżenia i bany

Postprzez szymon1977 » środa 16 lipca 2014, 09:51

Skoro nie jest nigdzie napisane, że muszą przejść kwarantanne to chyba oczywiste, że to propozycja a nie zażalenie na naciąganie regulaminu Przez moderatorów? Zresztą zapytałem "czy można prosić" więc się nie gorączkuj.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 16 lipca 2014, 09:52

Prosić zawsze możesz.
szerszon

Postprzez ella » środa 16 lipca 2014, 22:48

Czy można prosić aby usuwane posty lądowały w koszu a nie zostały unicestwiane?

Po założeniu działu KOSZ posty pozostawały tam najkrócej przez miesiąc ( zdażyło się kilka razy, że były potrzebne Adminom w jakimś tam celu). Myślę, że możemy do tego powrócić.
ella
Moderator

Postprzez szymon1977 » czwartek 17 lipca 2014, 02:25

ella napisał(a):Po założeniu działu KOSZ posty pozostawały tam najkrócej przez miesiąc ( zdażyło się kilka razy, że były potrzebne Adminom w jakimś tam celu). Myślę, że możemy do tego powrócić.
Jestem za.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szymon1977 » niedziela 20 lipca 2014, 11:26

Pojawił się ostatnio na Forum nowy wątek dotyczący rond. Postarałem się szybko udzielić uniwersalnej odpowiedzi, która w miarę pasowałaby zarówno do szkoły Warszawskiej jak i Krakowskiej. Wątek zamknięty, a wątpliwości autora zapewne pozostały.

Temat tysiąc razy przerabiany, więc byłoby w porządku gdyby to jeden z przerabiających temat pytał. Trochę nieelegancko, że pyta ktoś nowy a odpowiedzi brak. Wypadałoby wraz zamknięciem dać mu link do odpowiedniego know-khow w dziale "Najczęściej zadawane pytania".

Ale czy jest możliwe stworzenie takiego poradnika jeżeli chodzi o ronda? Myślę, że tak. Tylko nie chodzi mi op przekonywanie do konkretnej interpretacji PoRD, ale opisanie jak przez rondo przejechać wobec istnienia dwóch interpretacji PoRD. Po prostu zebrać najczęściej zadawane pytania udzielić na nie uniwersalnej odpowiedzi. Przykładowo:

Czy przejeżdżając w lewo przez skrzyżowanie o ruchu okrężnym włączyć lewy migacz? TAK.
Dlaczego?
Po Warszawsku - należy to zrobić zawsze.
Po Krakowsku - jest to zależne od organizacji ruchu na skrzyżowaniu.
Ponieważ jednak najlepiej w lewo przez skrzyżowanie o ruchu okrężnym przejeżdżać lewym pasem, choć w pewnych sytuacjach wg szkoły Krakowskiej nie jest on wymagany to także nikomu nie zaszkodzi.

Oczywiście odpowiedź na pytanie budzi rodzi kolejne pytania. Który pas ruchu na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym należy zając przejeżdżając przez skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Po udzieleniu odpowiedzi zrodzą się następne pytania. Ale myślę, że gdyby opisać przejazd przez rondo od początku do końca, to dodatkowe wątpliwości by nie powstały.

Post zamieszczam tutaj ponieważ dotyczy działu, w którym zwykły szary użytkownik pisać nie może. Ale jak coś proszę o przeniesienie da wątku o rondach.
szymon1977

Postprzez jasper1 » niedziela 20 lipca 2014, 11:42

przecież jest
Sama sugerowałam, żeby przypiąć w widocznym miejscu podstawowe informacje (a temat rond zamknąć na zawsze), ale za to Henqu domaga się korzystania przez użytkowników z "szukajki", więc zdania jak zwykle podzielone... W sumie to zaczynanie szukania informacji na forum od FAQ, to dobry zwyczaj, więc jak ktoś chce, to znajdzie.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szymon1977 » niedziela 20 lipca 2014, 11:56

Jest, ale tylko na kilka pytań w nim odpowiedź można znaleźć. A i te są niepełne. Bo nadal nie wiadomo czy przejeżdżając w lewo przez skrzyżowanie kierunkowskaz lewy włączyć, czy nie. Trzeba, należy, wypada, w dobrym zwyczaju, bez sensu, zabronione? A uniwersalna odpowiedź to włączyć, pomimo, że wg szkoły krakowskiej nie zawsze jest to wymagane. Rozumiesz różnicę pomiędzy tym co jest, a tym co zaproponowałem? podobnie z prawym podczas zjazdu z ronda, który wg szkoły warszawskiej nie jest wymagany. Ale ani jedno, ani drugie nikomu raczej nie zaszkodzi. A niezorientowanym pomoże w zorientowaniu się w sytuacji.

jasper1 napisał(a):...temat rond zamknąć na zawsze
Zabronić dyskutować na forum dyskusyjnym? Bez przesady.
szymon1977

Postprzez jasper1 » niedziela 20 lipca 2014, 12:25

szymon1977 napisał(a): Bo nadal nie wiadomo czy przejeżdżając w lewo przez skrzyżowanie kierunkowskaz lewy włączyć, czy nie.

Bo nie wiadomo.
uniwersalna odpowiedź to włączyć, pomimo, że wg szkoły krakowskiej nie zawsze jest to wymagane.
Rozumiesz różnicę pomiędzy tym co jest, a tym co zaproponowałem? podobnie z prawym podczas zjazdu z ronda,

Rozumiem, rozumiem... że już chcesz swoją jedynie słuszną, rzecz jasna, opcję zaproponować :lol: zamiast opisu stanu faktycznego na dziś. A to właśnie jedynie taki opis ma sens w związku z brakiem wypracowania jednolitego stanowiska przez różne autorytety.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez LeszkoII » niedziela 20 lipca 2014, 15:45

Moim zdaniem temat (wczoraj założony) powinien być przekierowany do jednego wątku o rondach - on chyba gdzieś istnieje.
Co do dyskusji o rondach, to przynajmniej ja uważam, że nie ma sensu jej toczyć w zakresie, który był poruszany na Forum (kilka razy nawet). Nikt nie zmienił zdania, nowych "okoliczności - argumentów" brak. Temat został wydrążony jak kropla kamień (na wylot). Twierdzę, że w kwestii rond rozmawialiśmy już o WSZYSTKIM. A jeśli się mylę, to przecież nie ma zakazu pisania o rondach :D
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » niedziela 20 lipca 2014, 20:08

jasper1 napisał(a):Rozumiem, rozumiem... że już chcesz swoją jedynie słuszną, rzecz jasna, opcję zaproponować zamiast opisu stanu faktycznego na dziś
Źle rozumiesz... właściwie to nic nie rozumiesz. Chcę aby ktoś (nie muszę to być ja) opierając się na stanie faktycznym (czyli funkcjonujących dwóch wzajemnie wykluczających się interpretacji PoRD) postarał się odpowiedzieć na typowe pytania w sposób, który umożliwi przejechanie przez rondo zgodnie z obiema interpretacjami.

Przykładowo ja osobiście nie widzę obowiązku włączania lewego kierunkowskazy podczas jazdy wokół wyspy centralnej na rondzie pierścieniowym chociażby się chciało kółka dookoła kręcić zamierzało. Warszawiacy widzą. Nie ma problemu. Niech włączają. Przecież nic złego się nie stanie. Osobiście jestem w stanie stwierdzić, że warto włączyć, aby uniknąć nieporozumienia z Warszawiakiem.

A teraz pora na ukłon ze strony Warszawiaków i odradzenie opuszczania ronda pierścieniowego z lewego pasa. Przecież warto tego unikać aby uniknąć kolizji z Krakowiakiem.

A dlaczego moje przykłady dotyczą tylko ronda pierścieniowego? Bo na rondzie kwadratowym z obu interpretacji wychodzi to samo.

Zrozumiałaś cokolwiek?
-----
LeszkoII napisał(a):Moim zdaniem temat (wczoraj założony) powinien być przekierowany do jednego wątku o rondach...
No widzisz nie bardzo. Autor wyraźnie widać, że jest zdezorientowany aktualnym zamieszaniem. Zapytał po to aby wyjaśnić mu sytuację, a nie po to aby brać udział w dyskusji. Właśnie na taką okoliczność przydałby się zestaw typowych pytań wraz z przestawieniem dwóch interpretacji oraz opisem jak najlepiej w tym bałaganie się zachować, żeby bezpiecznie dojechać do celu i nie dostać mandatu.
-----
LeszkoII napisał(a):...on chyba gdzieś istnieje.
Może przykleić co by nie zginął?
Ostatnio zmieniony niedziela 20 lipca 2014, 21:22 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez lith » niedziela 20 lipca 2014, 20:44

Nie widzę sensu pisania komuś, że ma włączać lewy kierunkowskaz, skoro większość go nie włącza, albo pisać, zę nie ma zjeżdżac z wewnętrznego, skoro często ludzie zjeżdżają. Nie ma co się bawić jakichś mentorów jak być powinno tylko trzeba opisać rzeczywistość tak jak ona wygląda. A już każdy swój rozum ma i się zachowa na drodze jak będzie uważał za słuszne.
lith

Postprzez jasper1 » niedziela 20 lipca 2014, 21:01

szymon1977 napisał(a):Zrozumiałeś cokolwiek?

Doskonale zrozumiałam od samego początku.
Chcesz na siłę tworzyć jakąś wersję kompromisową i ją tu lansować.
Może to niestety mieć efekt odwrotny od zamierzonego. Osoby nieobeznane z tematem mogą zacząć mieć złudne poczucie, że to wersja powszechnie obowiązująca i że wszyscy tak jeżdżą, a to już może być niebezpieczne.
Zgadzam się z lithem.
Przedstawiajmy stan faktyczny, a każdy ma swój rozum i swojego kompromisu sam poszuka na własny użytek i odpowiedzialność.
jasper1

Postprzez szymon1977 » niedziela 20 lipca 2014, 21:30

jasper1 napisał(a):Chcesz na siłę tworzyć jakąś wersję kompromisową i ją tu lansować.
Dalej nic nie rozumiesz. Nie chcę tworzyć żadnej kompromisowej interpretacji PoRD. Chcę przedstawić jak w praktyce poradzić sobie z istnieniem dwóch sprzecznych ze sobą interpretacji PoRD.
jasper1 napisał(a):Osoby nieobeznane z tematem mogą zacząć mieć złudne poczucie, że to wersja powszechnie obowiązująca
Dlatego odpowiedź na najczęściej zadawane pytanie rozpocząłbym od przedstawienia co z dwóch interpretacji wynika.
jasper1 napisał(a):Przedstawiajmy stan faktyczny
A może faktycznie wystarczy rozbudować obecnie istniejący wątek o kilka zagadnień i poprzestać na przedstawieniu dwóch interpretacji i nie radzić nikomu jak sobie z tym fantem poradzić? Bo w odsyłaniu kogokolwiek do dyskusji, z której i tak nic nie wynika większego sensu nie widzę.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 20 lipca 2014, 21:45

szymon ma pamięć dobra , acz krótką.
Było powiedziane, ze nie będzie miliona wątków o rondach i nie ma co teraz rozdzierać szat.
Stary użytkownik zalicza ostrzeżenie, nowemu sie tłumaczy.
Po co sie człowieku wywewnętrzniasz ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 20 lipca 2014, 21:54

Po to, że po raz kolejny ktoś nowy zadał pytanie a nie udzielono mu odpowiedzi. To chyba w Twoim interesie jako moderatora jest przyciągnąć nowych użytkowników a nie ich zrazić? A na razie to nowemu użytkownikowi to się wątek zamyka nic mu nie tłumacząc sam odpowiedzi w tasiemcowych wątkach nie znajdzie.
Ostatnio zmieniony niedziela 20 lipca 2014, 21:59 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka