Prawo jazdy kat. A od 24 lat??

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy kat. A od 24 lat??

Postprzez Nadzienie » sobota 15 marca 2008, 13:12

Słyszeliście może coś o tym?? Obiło mi się o uszy, że prawko na kat. A będzie od 24 roku zycia, poniewaz za duzo ginie młodych ludzi na motorach...
Nadzienie

Postprzez wiesniak » sobota 15 marca 2008, 13:22

Pisali cos wczoraj na gazecie.pl. Jesli chodzi o mnie to mam mieszane uczucie, z jednej strony troche racji w tym jest, ale z drugiej ciesze sie, ze juz ta kategorie mam.
wiesniak

Postprzez cman » sobota 15 marca 2008, 13:41

W zasadzie nic nowego, bo w poprzednim projekcie był wymyślony, niemalże dokładnie ten sam idiotyzm.
Ja też mam to już za sobą, ale żal mi po prostu tych, którzy to mają przed sobą...
cman

Postprzez dariex » sobota 15 marca 2008, 15:27

Wczoraj mówili o tym na TVN-ie.
Ponoć ma wejśc taki przepis ale jeszcze nie było żadnej debaty n/t,wiec moze się wiele zmienić.
dariex

Postprzez Anthrox » sobota 15 marca 2008, 16:14

Ja uważam, że taki przepis nie powinien wejść w życie - sam mam 19 latek i pamiętam, jak czekałem na możliwość zdawania kategorii A.

W tym przypadku powinno się pójść na kompromis i tak jak w innym kraju po zdaniu "A" powinno się wprowadzić jakieś ograniczenie typu: przez dwa lata od zdania egzaminu jeździć motorkiem o pojemności np. do 600 cm3 i tyle a tyle mocy lub coś w tym stylu.

Osobiście nie dziwię się takiemu pomysłowi, bo jak jakiś amator dzien po zdaniu dostaje ścigacza to bywa to czasem niebezpieczne, szczegolnie, ze taki robi sie czesto "panem ulic", chociaz nie chce tutaj nikogo obrazac, bo wiem, ze nie kazdy taki jest :wink:
Anthrox

Postprzez tom9 » sobota 15 marca 2008, 16:24

niech zaczna lepiej szkolic, a od wieku niech sie odczepia.
skoro mlodzi robia tyle wypadkow to w ogole wszystkie kategorie od 30 lat i po problemie.
uwazam, ze Ci co to ustalaja ida na skroty.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez ulala » sobota 15 marca 2008, 17:39

no i za wiekszosc matołów maja placic wszyscy. jesli ktos nie ma oleju w glowie , nie zna umiaru , bark mu odpowiedzialnosci to tu nie pomoga lata , przynajmniej nie przedział ( 18-24) i czekanie 6 lat ,skonczy sie to tak ze wiecej osob bedzie jezdzic bez prawka i bez odpowiedniego przeszkolenia. NIe kazdy kto robi katA ma zamiar zaraz kupowac plastika o pojemnosci 1000 , ja np myslalm o tym ze gdy zrobie parwko starczylo by mi 250. Wiec jets to kwestia indywidualnego podejscia do sparwy , brawury ktorej i nie barkuje mlodym keirowca ktorzy otrzymali katB , roznica polega na tym ze moto nie osłania nas dookola blacha i mamy mniejsze szanse
Ktoś powiedział, że kochanie
się jest teraz nieomal tak trudne
technicznie jak pilotowanie helikoptera.
Tymczasem pilotowanie helikoptera jest
nieco łatwiejsze, bo drążki sterownicze
nie wiotczeją nagle w najmniej
spodziewanym momencie
ulala

Postprzez Arturoos1990 » niedziela 16 marca 2008, 12:24

Znając życie... Nie wejdzie ta ustawa w życie:P
I Am What I Am

Obrazek
Arturoos1990

Postprzez Nadzienie » niedziela 16 marca 2008, 14:47

Znając życie... Nie wejdzie ta ustawa w życie:P

Dokładnie u nas tak wszystko wchodzi, że nie ma się co przejmować. :) Tak samo było z prawkiem od 16lat kat. B i jeźdzenie z rodzicem tez miało wejść w styczniu bierzącego roku i co? ;) Jeszcze pewnie długo będzie trzeba czekać
Nadzienie

Postprzez zmyslowa » niedziela 16 marca 2008, 15:14

Oby, oby bo przymierzam się do zrobienia uprawnień :D
a tak będę musiała czekać 4lata :P
zmyslowa

Postprzez funnygirl » wtorek 18 marca 2008, 23:01

pewnie mnie zaraz zlinczuja wszyscy i powiedza ze tak gadam, bo juz mam prawko, ale uwazam to za bdb pomysl a do tego powinni jeszcze dodac ze aby zrobic A trzeba miec B. Nie wyobrazam sobie ze wyjezdzam na motocyklu na miasto pierwszy raz i jade wogole nie majac pojecia o tym jak to wszystko teoretycznie wyglada. przypomnijcie sobie swoje pierwsze godziny w samochodzie. rozowo nie bylo. ile razy instruktor musial reagowac za was? a tu kto to zrobi jezeli kursant na motocyklu sie zagapi, albo zapomni gdzie ma hamulec? :P 80% kursu odbywa sie na placu... jak pozniej taki zielony czlowiek ma sie poruszac po miescie...? prawko B byloby tu bardzo dobra podstawa.
Kategoria B
- plac (-) miasto (-)
- plac (+) miasto (+)

Kategoria A
- plac (+) miasto (+)
--------------------------------------
Pani instruktor. Finally!
funnygirl

Postprzez ella » środa 19 marca 2008, 20:42

„Nie” młodym na motocyklach?

Możliwe, że już w połowie przyszłego roku zmienią się przepisy dotyczące motocyklowego prawa jazdy. Na najmocniejsze jednoślady będą mogli siadać ci, którzy skończą 24 lata.

Na każde 100 wypadków z udziałem motocyklistów ginie 16 z nich. Ta zatrważająca statystyka jest jednym z powodów, dla których Ministerstwo Infrastruktury przygotowuje przepisy zmieniające zasady egzaminów na motocyklowe prawo jazdy.

- Chcemy ograniczyć dostęp do najmocniejszych motocykli osobom nie mającym doświadczenia w prowadzeniu tego typu maszyn – mówi Tomasz Piętka z resortu infrastruktury. – Do szybkich motocykli dorywają się dzieciaki, które szkolą się na motocyklach o pojemności 250 cm3, potrafią nimi kręcić ósemki na placu manewrowym i spokojnie jeździć po mieście. Potem przesiadają się na ścigacze i wydaje im się, że bez problemu sobie z nimi poradzą. Efekty widać na drogach w postaci śmiertelnych wypadków. Mamy nadzieję, że podwyższenie granicy wieku na motocyklowe prawo jazdy zwiększy bezpieczeństwo.

Zmiana przepisów to także efekt unijnej dyrektywy, która przewiduje zmianę wieku, w jakim można wyrobić prawo jazdy na motocykl.

Nowością ma być też kategoria AM zastępująca obecną kartę motorowerową. Egzamin na prawko umożliwiające jazdę skuterami i motorowerami nie będzie się już odbywać w szkole, a w państwowych ośrodkach egzaminowania i zostanie poprzedzony profesjonalnym kursem obejmującym zajęcia teoretyczne i praktyczne.

Według wstępnych szacunków ustawa zmieniająca zasady zdobywania motocyklowego prawa jazdy ma szansę wejść w życie w połowie 2009 r. Tomasz Piętka zastrzega, że równie dobrze może to być początek roku 2010, bo Polska ma czas na modyfikację przepisów do końca 2013 r.

Zapisy powstającej ustawy mówią o czterech kategoriach prawa jazdy na jednoślady (obecnie dwie): AM, A1, A2 i A.

- Prawo jazdy AM zastąpi dzisiejszą kartę motorowerową. Pozwoli na jazdę skuterami i motorowerami z silnikami o pojemności do 50 cm3. Będzie je można zdobyć po ukończeniu 14 lat.

- Prawo jazdy kategorii A1 dotyczyć ma motocykli o pojemności silnika do 125 cm3, mocy nie przekraczającej 11 kW (15 KM) i stosunku mocy do masy 0,1 kW (0,136 KM) na 1 kg oraz trójkołowców z silnikami o mocy do 15 kW (20,4 KM). A1 będzie można uzyskać mając 16 lat.

- Prawo jazdy kategorii A2 ma objąć motocykle z silnikami o mocy do 35 kW (47,6 KM) i stosunku mocy do masy 0,2 kW (0,272 KM) na 1 kg. Aby je wyrobić trzeba będzie mieć ukończone 18 lat

- Prawo jazdy kategorii A pozwoli na jazdę wszystkimi motocyklami. Będzie je można zdobyć w wieku od 20 lat (w przypadku osób mających już prawo jazdy A2 i 2-letni staż) lub 24 lat (jeśli kandydat na motocyklistę nie ma A2).

Andrzej Markowski, psycholog transportu

Pomysł na podniesienie wieku egzaminu na prawo jazdy dla motocyklistów wydaje się sensowny. Młodzi ludzie najczęściej nie są w stanie krytycznie ocenić swoich możliwości, spojrzeć z dystansem na podejmowane przez siebie działania, także te dotyczące jazdy. Mocne motocykle służą im nie do przemieszczania się z miejsca na miejsce, a dowartościowania się, udowodnienia sobie i innym, że są lepsi, bo są szybsi. Wraz z wiekiem nabieramy dystansu do samych siebie, a co za tym idzie, na drodze stajemy się mniej groźni dla innych.

Za zmianą przepisów dotyczących wieku powinna jednak pójść właściwa edukacja, dzięki której przyszły kierowca będzie znał swoje niedoskonałości i potrafił z nimi walczyć.

http://www.motofakty.pl/artykul/_8222ni ... klach.html
ella
Moderator

Postprzez zmien » środa 19 marca 2008, 22:23

Pod pomysłem na kategorię taką jak AM to ja się podpisuję dwoma rękami. Niektórzy nawet znaków dobrze w gimnazjum nie znają...
Początek teorii: 06.06.2007 Pierwsza jazda: 14.07.2007 Ostatnia jazda: 13.12.2007 Pierwszy egzamin: 13.12.2007 teoria + jazda -
Drugi egzamin: 30.01.2008 jazda + Odbiór: 20.02.2008 :) Kategoria C egzamin pozytywny: 19.10.2010r
zmien

Postprzez jabba1 » niedziela 11 maja 2008, 02:01

Dowiedzenie się o tym skłoniło mnie do rozpoczęcia kursu na kat. A mimo, że wcześniej o tym nie myślałem, może to i dobrze? :wink: Obym zdążył :) Wszystko jest w powijakach więc chyba dam rade :D
18.7.2008 - Egzamin teoretyczny kat. A+B (bezbłednie :) )
8.8.2008 - Praktyka kat. A zdana za pierwszym :D
18.9.2008- Praktyka kat.B zdana za pierwszym :D
6.10.2008 - Prawko odebrane :)
jabba1

Postprzez lled3 » niedziela 11 maja 2008, 10:15

IMHO dobry pomysł - chociaż może od 22. Aczkolwiek z tym tworzeniem nowych kat. to przesada. Wręcz zdjął bym pare dotychczasowych jak wszystkie ... 1, a wprowadził B od 16 i do 18 jazda z kimś "doświadczonym".
Pomysł żeby najpierw B potem A - też nie jest zły.
Obrazek
lled3

Następna strona

Powrót do Luźna gadka