Wada wzroku na 1 oko

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wada wzroku na 1 oko

Postprzez ernim1 » poniedziałek 06 sierpnia 2007, 19:22

Otoz mam wade wzroku na lewe oko, na prawym oku nie mam zadnej wady i widze ok. Do tej pory chodzilem bez okularow, ba, nie wiedzialem ze mam wade wzroku. Musze jezdzic przy kat. B w okularach? Przyzwyczailem sie juz do mojego wzroku i na oboje oczu widze wszystko dobrze. Czytalem tez, ze osoby posiadajace tylko 1 oko maja prawko bezterminowo i przeciez nie musza nosic okularow, a ja przeciez takze widze wszystko ladnie na prawe oko jak i obydwoma. Czy decyzja zalezy od lekarza? Moja niechec do noszenia okularow rodzi sie z tego, iz widze wszystko ok jak i rowniez nie mam okularow, na badanie u okulisty trzeba bardzo dlugo czekac lub placic (prywatnie).
Pozdrawiam
ernim1

Postprzez tom634 » poniedziałek 06 sierpnia 2007, 19:34

Mam tak samo z oczami. Wszystko zależy od lekarza. Jeżdżę bez okularów z tego samego powodu co Ty. Jak powiesz o tej wadzie lekarzowi, to możliwe, że wypisze Ci, że tylko w okularach i w nich będziesz musiała zdawać egzamin państwowy.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Re: Wada wzroku na 1 oko

Postprzez AgaA » poniedziałek 06 sierpnia 2007, 20:36

ernim1 napisał(a):Otoz mam wade wzroku na lewe oko, na prawym oku nie mam zadnej wady i widze ok. Do tej pory chodzilem bez okularow, ba, nie wiedzialem ze mam wade wzroku. Musze jezdzic przy kat. B w okularach? Przyzwyczailem sie juz do mojego wzroku i na oboje oczu widze wszystko dobrze.

mimo wszystko w tym momencie skoro już wiesz o wadzie to radze jednak zapisać sie do lekarza i iść po pingle, bo w obecny sposób tylko sobie bardziej wzrok popsujesz, szkoda oczek. (wiem co mówie bo sama od kilku ładnych lat nosze okularki)

ernim1 napisał(a):Czytalem tez, ze osoby posiadajace tylko 1 oko maja prawko bezterminowo i przeciez nie musza nosic okularow

1 oko? :> :lol: mam nadzieje ze nie spotkam kogos takiegoo na drodze :P
AgaA

Postprzez marcij » wtorek 07 sierpnia 2007, 00:21

Ja powiedzialem lekarce , zreszta zgodnie z prawda ze nosze okulary do czytania i komputra , pytala sie czy chce zeby mi to wpisala , bo ona nie musi , wiec powiedzialem ze nie chce i mam normalne. Ale dla wlasnej wygody w nocy lubie jezdzic w okularach , bo mam szkla z powloka antyrefleksyjna , i prowadzi sie duzo lepiej , nie oslepiaja jadacy z przeciwka.
Obrazek
marcij

Postprzez ernim1 » wtorek 07 sierpnia 2007, 09:10

1 oko? Mean Laughing mam nadzieje ze nie spotkam kogos takiegoo na drodze Razz

Nawet sie nie domyslisz ;p 1 oko ale pod warunkiem ze nie ma najmniejszej wady, i musi miec to 1 oko minimum przez 1 rok aby mozg przyzwyczail sie do patrzenia 1 okiem. Nie moze zostac zawodowym kierowca ani miec kat. A ale ja zeszta tez nie ;p

Co do lekarza to trzeba bedzie z nim porozmawiac ;p

Pozdrawiam
ernim1

Powrót do Luźna gadka