Jak zostać taksówkarzem ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jak zostać taksówkarzem ?

Postprzez EgoisicBoY » niedziela 08 lipca 2007, 15:02

Witam

mam nie odpartą chęć zostania taksówkarzem ale nie bardzo wiem od czego zacząć ..

interesuje mnie jak to załatwić w moim mieście (wałbrzych) no albo chociarz nakierowanie mnie gdzie mam się udać oraz jakie są koszty (kurs,licencja, no generalnie wszystko co związane z tym by móc wykonywać ten zawód oczywiście nie chodzi o zakup samochodu czy też kasy fiskalnej )

byłbym wdzieczny za wszelkie info :)

p.s. co sądzicie o mercedesie w124 na taxi ;>

lub też c klasse (ten od 95 roku)

bo na okularnika to niestety mnie nie stać :?
EgoisicBoY

Postprzez marcij » niedziela 08 lipca 2007, 15:10

Pierwsza zasadnicza rzecz , trzeba miec skonczone 21 lat i prawo jazdy od conajmniej 2 lat. Potem egzamin ze znajomosci miasta i jakas dodatkowa licencja , plus odpowiednio przygotowany samochod , nie wiem czy nie musi miec specjalnego przegladu i wpisu w dowodzie rejestracyjnym.
Obrazek
marcij

Postprzez ella » niedziela 08 lipca 2007, 21:49

Osoba zamierzająca podjąć działalność gospodarczą w w/w zakresie powinna:
:wink: mieć ukończone 21 lat,
:arrow: posiadać prawo jazdy kategorii B,
:arrow: przedstawić orzeczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do pracy w charakterze kierowcy,
:arrow: przedstawić orzeczenie stwierdzające brak przeciwwskazań psychologicznych do pracy w charakterze kierowcy,
:arrow: posiadać zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie transportu drogowego taksówką, potwierdzonego zdanym egzaminem, bądź wykazać się co najmniej pięcioletnią praktyką w zakresie wykonywania tego transportu; przerwa w wykonywaniu transportu drogowego nie może być dłuższa niż kolejnych 6 miesięcy z przyczyn zależnych od niej,
:arrow: nie może być skazana prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwa umyślne: karno-skarbowe, przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, przeciwko mieniu, obrotowi gospodarczemu, wiarygodności dokumentów, przeciwko zdrowiu i życiu oraz przeciwko wolności seksualnej i obyczajowości.
ella
Moderator

Powrót do Luźna gadka