Pierwsza maszynka?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pierwsza maszynka?

Postprzez Gizmin » poniedziałek 28 maja 2007, 21:29

Witojcie ^.)

Właśnie wybieram się na kursik na kat. A.
Jaką maszynkę pierwszą wybieraliście?? czy 600 są jak na pierwszy motorek za mocne??

Pozdrawiam
Gizmin

Postprzez cman » poniedziałek 28 maja 2007, 23:14

Zależy co się ma pod deklem...
Ja zacząłem od 600-ki i póki co jeszcze żyję, znam ludzi którzy zaczynali od "lytra" i też żyją, znam (tzn. znałem) ludzi, którzy zaczynali na skuterach 50-kach i na nich skończyli.
cman

Postprzez studi » wtorek 29 maja 2007, 16:41

Witam,

powiem tak, ja od 2 lat dosiadam skuter 50, teraz właśnie kończe kurs, właściwie to czekam na egzamin państwowy.

Nie zabija ani moc, ani pojemność, zabija brak wyobraźni twojej i innych kierujących, zabija pewność siebie, zabija rutyna.

Tyle, że w sytuacji awaryjnej łatwiej Ci będzie opanowac słabszą maszyne, tylko tyle albo aż tyle.

A co do osiągów są 650 o mocy 66KM a są 650 o mocy 95KM więc pojemność nie przekłada się wprost na to czy moto jest dla Ciebie czy nie, ważniejsze są takie parametry jak stosunek mocy do masy sprzeta oraz moment obrotowy, bo to on zrzuci Cie z maszyny jak za bardzo odkręcisz manetkę.

Zgadzam się z cman, ze najważniejsze co masz w głowie, i nie zwracaj uwagi na kolegów, którzy się śmieją że jeździsz tylko 500 czy 600 a oni wsiedli odrazu na "lytra", jeśli przejdziesz dobre szkolenie na kursie czego Ci życze a nie spędzisz 18 z 20 godzin na jeździe po ósemce to w sytuacji zagrożenia Ty na swoim moto dasz radę, a oni ......

I z tym wykładem moralizatorskim pozostawiam Cię do samodzielnej decyzji.
ObrazekObrazek

No i jestem dwuliterowy AB ;-)
studi

Postprzez Gizmin » wtorek 29 maja 2007, 22:37

hyh,
no właśnie chce od razu jak coś zasiadać za sterami R6, bo przy R1 to bym zajechał 1 bieg.:D

niee, szkołę mam poleconą i to nie przez znajomego znajomą czy coś, tylko samego instruktora, który wie co robi :)
Gizmin

Powrót do Luźna gadka