zestaw powyżej 3,5T - jakie przepisy?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

zestaw powyżej 3,5T - jakie przepisy?

Postprzez domin » czwartek 05 kwietnia 2007, 23:25

witam wszystkim ! jak się mają przepisy do jazdy zestawem (auto z przyczepą )sporadycznie kilka razy w roku , czy trzeba cos opłacać , wypisywać kartę przbiegu lub cokolwiek? gdzie na ten temat mogę poczytać ? wiem ,że coś sie od 1.04 br. zmieniło . Chrysler Voyager 2t + przyczepa 2T , jak to się ma w Niemczech? nie wożę aut tylko handluję basenami dużymi z laminatu .Do tej pory ciągnełem to vectrą,ale gabaryty "urosły" i trzeba było zmienić , pozdr dla wszystkich!!!
domin

Postprzez pcuryllo » piątek 06 kwietnia 2007, 14:59

ja nie jestem do konca pewnien, ale wydaje mi sie ze jezeli masa zestawu przekracza Ci juz 3, 5t to musisz spelniac takie kryteria jak dla samochodów ciężarowych. Musisz posiadać licencje na krajowy ( międzynarodowy ) transport lub na transoprt na potrzby własne, to jest zależne od tego jaki dokładnie bedziesz wykonywał transport. Druga sprawa jest taka ze będziesz musiał wykupić winiete na korzystanie z dróg krajowych. No i na dzien dzisiejszy musialbys jeszcze posiadac tachograf.

Jak wyzej wspomnialem pewien nie jestem na 100% czy dobrze mowie. Popytaj jeszcze innych.
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Powrót do Luźna gadka