Prowadzenie Pojazdu Uprzywilejowanego/Specjalnego

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prowadzenie Pojazdu Uprzywilejowanego/Specjalnego

Postprzez I.Q. » czwartek 18 stycznia 2007, 13:47

Witam.

Mam pytanie odnośnie prowadzenia pojazdu specjalnego.

Jestem członkiem Ochotniczej Straży Pożarnej. Na wyposażeniu naszej jednostki jest samochód lekki (do 3,5t).
Moje pytanie dotyczy uprawnień do prowadzenia go. Oprócz prawa jazdy B kierowca pojazdu uprzywilejowanego musi miec badania, pozwolenie od pracodawcy i 21 lat . Ale jesli samochód nie porusza się na kogutach to czy fakt, że w dowodzie ma wpisane "Specjalny" ogranicza jakos możliwość prowadzenia go przez kierowców nie posiadających pozwolen na pojazdy uprzywilejowane, oraz czy do prowadzenia "Pojazdu Specjalnego" trzeba jakies dodatkowe papiery?

Pozdrawiam
I.Q.

Postprzez cman » czwartek 18 stycznia 2007, 14:14

Nie jestem pewny na 100%, ale raczej możesz prowadzić taki pojazd mając tylko prawo jazdy kat. B. Wymagania, które wymieniłeś, dotyczą kierującego pojazdem uprzywilejowanym, ale pojazd jest uprzywilejowany tylko w momencie, gdy wysyła niebieskie sygnały świetlne i dźwiękowe o zmiennym tonie. Z tego co wiem, do prowadzenia pojazdu specjalnego (ale w danym momencie nieuprzywilejowanego) nie są potrzebne żadne dodatkowe papiery.
cman

Postprzez dziedziel » czwartek 18 stycznia 2007, 18:59

Dopowiem, tylko i co ważne, ma włączone światła mijania !! Inaczej nie jest pojazdem uprzywilejowanym.
( 2006-12-27 ) Egzamin praktyczny i teoretyczny za pierwszym razem.
( 2007-01-02 ) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
( 2007-01-05 ) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
( 2007-01-08 ) Odbiór :) i w drogę...
dziedziel

Postprzez piroman16 » sobota 20 stycznia 2007, 17:49

Podczas badań na C+E pytałem lekarza o tą sytuacje, bo także jestem członkiem OSP. Lelarz powiedział, że jeżeli jestem kierowcą w OSP (nie odnoszę żadnych korzyści majątkowych z tego tytułu) to żadnych innch dokumentów oprócz Prawa Jazdy odpowiedniej kategorii nie muszę posiadać...
"A", "C", "D" za 1 podejsciem :-D
"B" i "CE" za 2...
"BE", "DE" i "T" dali gratis :)

Obrazek
piroman16

Powrót do Luźna gadka