Czy kamery w autach na egzaminie zmniejszą korupcję?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy kamery w autach na egzaminie zmniejszą korupcję?

Tak
13
16%
Częściowo tak
24
30%
Nie
41
51%
Nie mam zdania
2
3%

Liczba głosów : 80

Postprzez Efelinka » sobota 29 lipca 2006, 08:59

moze i zmniejszaja.. chociaz ja z swoim pierwszym podejsciem, jak juz obolalam i egzaminator wylaczyl kamery, uslyszalam : "Wie pani co.. w dzisiejszych czasach to juz nic nie da się zalatwic bez pieniedzy.." po czym szydercczo sie usmiechnal ;]

Sprawę przekupstwa egzaminatora Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Ostrołęce badają policjanci z zespołu antykorupcyjnego.
Jak informuje policja podczas egzaminu na prawo jazdy 18-letni kursant sugerował, że sprawę chciałby załatwić inaczej. Zajście zarejestrowała kamera zamontowana w samochodzie.

to kamery jednak troche pomagaja.. z tego co czytałam w tygodniku ostrołęckim na ten temat, to oburzony egzaminator po usłyszaniu tych słów od razu przerwał egzamin i udał się do kiuerownicvtwa WORD-u.. a pozniej sprawa trafiła na policje..

posty scalone przez moderatora
Efelinka

Postprzez Sokasia » środa 09 sierpnia 2006, 21:09

Kamera rejestruje tylko obraz widoczny przez przednią szybę, czy się mylę?
Sokasia

Postprzez cman » środa 09 sierpnia 2006, 21:26

Ustawa wymaga, aby "rejestrować co najmniej obraz widoczny do przodu przez przednią szybę pojazdu...", a może być więcej kamer.
cman

Postprzez ziaro » wtorek 26 września 2006, 10:11

hmmm na poczatek sie przywitam po dosc sporej mojej nieobecnosci na tym forum:). A co do tematu ja zdawalem prawko jeszcze jakis czas przed wprowadzeniem podwyzki i co za tym idzie przed kamerami . I pamietam jak akuratnie na moj ostatni egzamin jechałem taryfa bo jakos wyszlo , ze nie udaloby mi sie zdazyc komunikacja , to rozmawialem z taksiarzem , ze musial zdawac bo mial za duzo punktow i powiedzial mi , ze musial poprostu postawic obiad egzaminatorowi bo inaczej by nie zdal i co ciekawe w knajpie tej goscia doskonale znali , co idac tym tropem wskazuje , ze to jego staly proceder :). A obecnie coz te kamery jedyne co moga zmniejszyc tudziesz moze i wyplewic calkowicie to dawania w łape podczas egzaminu praktycznego , chociaz mysle ze egzaminatorzy wtedy niechetnie siegaja po pieniazki bo niesie to ryrzyko ze ktos ma jakis dyktafonik itp itd. Tak wiec jak juz to przedmowcy wspomnieli sam proceder rogrywa sie juz duzo wczesniej , a delikwent musi poprostu opanowac chociaz w minimalny sposob sztuke jazdy , zeby na filmiku z egzaminu nie bylo zadnych podejzen.I coraz badziej martwiace jest to , ze posrednicza w tym skzoly jazdy , które przeciez zadania maja o 180 stopni inne.
ziaro

kamera

Postprzez Ana » wtorek 26 września 2006, 15:49

W moim mieście kamera w samochodzie egzaminacyjnym rejestruje obraz z 4 miejsc: przed i za samochodem,kierownicę i wszystko w pobliżu oraz samego egzaminowanego.Wynika z tego,że trzeba dobrze jechać żeby zdać. O korupcji nic mi nie wiadomo.
Ana
Ana

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka