czy prawojazdy za prowadzenie pod wpływem odbierają na??????

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

czy prawojazdy za prowadzenie pod wpływem odbierają na??????

Postprzez tomekb1111 » niedziela 26 lutego 2006, 18:42

na 6 miesięcy czy na rok??
chodzi mi o przypadek kolegi który prowadził w stanie nietrzeźwym tzn miał w wydychanym powietrzu 0.21 czy 0.25 promila
tomekb1111

Postprzez scorpio44 » niedziela 26 lutego 2006, 19:52

Gdyby Twój kolega miał poniżej 0,25 promila, to nie dostałby nawet mandatu, bo jest to dawka dozwolona. ;)

A co do zabierania prawka za jazdę po spożyciu - wydaje mi się, że nie ma żadnej reguły, o wszystkim decyduje sąd i każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.
scorpio44

Postprzez wiesniak » niedziela 26 lutego 2006, 20:24

Dawka dozwolona to jest chyba 0,2 promila. A konkretnie od 0,2 do 0,5 jest wykroczenie i nie wiem czy zabierają od razu prawo jazdy, a powyżej 0,5 promila jest przestępstwo.

A swoją drogą to bym się załamał jak by mnie zbadali i bym miał 0,21 promila...Parę minut później i by była dozwolona dawka...
wiesniak

Postprzez cappricio » niedziela 26 lutego 2006, 20:33

trzeba było nie pić w ogole to by było 0,00...
cappricio

Postprzez Cubaza » niedziela 26 lutego 2006, 20:57

Capriccio no co ty nie powiesz;) Ja w sumie nie rozumiem jak można wsiąść za kierownicę po spożyciu nawet jakby to było 0.01 ... jednak ciekawi mnie jedno ;) Jakbym się najadł cukierków z jakimś tam likierem w środku to ciekawe ile bym miał :P
Cubaza

Postprzez ella » niedziela 26 lutego 2006, 21:01

tomekb1111 napisał(a):... 0.21 czy 0.25 promila

Przy tej ilości alkoholu popełnione zostało wykroczenie.
Zgodnie z art. 87 § 1 kodeksu wykroczeń „Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 50 złotych.” Zgodnie z art. 87 § 2 kodeksu wykroczeń „Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w § 1 podlega karze aresztu do 14 dni albo grzywny.” W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 lub 2 orzeka się zakaz prowadzenia pojazdów.
Zgodnie z art. 29 § 1 kodeksu wykroczeń zakaz prowadzenia pojazdów w przypadku popełnienia wykroczenia wymierza się w miesiącach lub latach, na okres od 6 miesięcy do 3 lat. Kara aresztu trwa najkrócej 5, najdłużej 30 dni; wymierza się ją w dniach (art. 19 k.w.). Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5.000 złotych, chyba że ustawa stanowi inaczej (art. 24 k.w.). Zgodnie z art. 20 k.w. kara ograniczenia wolności trwa 1 miesiąc.

Więc to wszystko zależy od sądu. Będzie on ustalał karę biorąc pod uwagę np. to, czy ktoś nie był już wcześniej karany, zawartość alkoholu, twoje warunki majątkowe i rodzinne.

Stan po spożyciu alkoholu - gdy zawartość we krwi wynosi 0,2-0,5 promila
Stan nietrzeźwości-gdy zawatrość we krwi przekracza 0,5 promila
ella
Moderator

Postprzez cappricio » niedziela 26 lutego 2006, 21:02

a powiem powiem ;P
bo mnie wkurza glupota i "bohaterstwo" ludzi... bo jedno piwo to nic... ehh ale juz pisalam o tym kiedys :]
a jak sie cukierków najesz ;P to mozesz powiedziec panu policjantowi, ze cukierki zjadles ;P i ma obowiązek poczekac ileś tam minut, zeby sie cukierki przetrawiły. jakoś tak to nam tłumaczyli na kursie ;)
cappricio

Postprzez _Kalik_ » niedziela 26 lutego 2006, 21:05

Pamiętam, że był przypadek, mówili w radiu kiedyś, że koleś zjadł sobie "Pawełka" no i jak go zbadali to wlaśnie miał pow. 0,2 w wydychanym powietrzu, ale jakoś się tam tłumaczył czy coś, zrobili mu badanie krwi a tam nie miał nic bo po prostu jak chuchnął po batoniku to mu dlatego wskazało. Ale lepiej nie próbować bo procedury trwają, a wątpie żeby policjant uwierzył bo to każdy się tłumaczy, że się jabłek najadł albo czegoś tam innego :P
Kurs: 9.11.2005 - 27.01.2006
Egzamin: 8.03.2006 - ZDANY
Odebrane: 16.03.2006 :D
Jak narazie Kia Sephia 1.5 88KM, po wakacjach może coś swojego i mocniejszego :twisted:
_Kalik_

Postprzez Silent » niedziela 26 lutego 2006, 21:24

Na Discovery jest taki program 'Pogromcy Mitów' i tam właśnie sprawdzali te alkoholowe mity... Aby po zjedzeniu jabłek alkomat wykazał granicę przekraczającą dopuszczalną normę, należałoby w przeciągu kilku minut zjeść 50 kg jabłek ;)
Ponadto w pogromcach mitów wykazali że nieprawidłowy odczyt alkomatu mogą powodować także mocne miętowe gumy do żucia, płyny do płukania ust itp. aczkolwiek efekty tych środków mijają po kilku minutach - policjant z reguły właśnie w celu wykluczenia takich odchyleń przeprowadza test na alkomacie po raz drugi po kilku minutach jeśli test pierwszy wykarze obecność alkoholu.
Obrazek
Silent

Postprzez scorpio44 » niedziela 26 lutego 2006, 22:45

scorpio44 napisał(a):Gdyby Twój kolega miał poniżej 0,25 promila, to nie dostałby nawet mandatu, bo jest to dawka dozwolona. ;)

Ożesz w mordę... Pomyliłem się! :D Nie wiem czemu, ale wydawało mi się, że zakazany próg to 0,25, a nie 0,2. Tak czy siak kolega autora pytania nie był nietrzeźwy, tylko po spożyciu.

Co do alkoholizowanych słodyczy, gum do żucia, jabłek i innych rzeczy, po których alkomat może coś wskazać - właśnie dlatego jest ta dopuszczalna dawka 0,2 promila! Widocznie zostało oszacowane, że właśnie te max 0,2 promila można mieć w wydychanym powietrzu, nie pijąc ani łyka alkoholu.
scorpio44

Postprzez miros » niedziela 26 lutego 2006, 22:59

ja kiedys slyszalem taka rade dla osob wsiadajacych po piwku do samochodu.
jesli zatrzyma nas patrol i mamy dmuchac (a boimy sie, ze wykaze troche ponad 0.2), ot najlepszym wyjsciem jest zwlekanie i odmowa dmuchniecia. wtedy policja zabiera nas do szpitala na badanie krwi. oczywiscie mijaja cenne minuty i poziom alkoholu sie troche obnizy. byc moze ponizej 0.2.

nie wiem czy takie cos sie sprawdza? moze ktos tez slyszal o czyms takim?
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez scorpio44 » niedziela 26 lutego 2006, 23:17

miros napisał(a):ja kiedys slyszalem taka rade dla osob wsiadajacych po piwku do samochodu.
jesli zatrzyma nas patrol i mamy dmuchac (a boimy sie, ze wykaze troche ponad 0.2), ot najlepszym wyjsciem jest zwlekanie i odmowa dmuchniecia. wtedy policja zabiera nas do szpitala na badanie krwi. oczywiscie mijaja cenne minuty i poziom alkoholu sie troche obnizy. byc moze ponizej 0.2.
nie wiem czy takie cos sie sprawdza? moze ktos tez slyszal o czyms takim?

No wiesz... Zawsze można odmówić dmuchania i jechać na krew, a logiczne jest, że mija czas i poziom alkoholu w organizmie opada, no nie? ;) Jeżeli jest to troszkę ponad 0,2 to po niedługim czasie spadnie poniżej 0,2.
Ale ogólnie to byłbym ostrożny w pisaniu o tego typu sprawach, bo niechcący można zachęcić parę nieodpowiedzialnych osób do jeżdżenia po piwie. ;)
scorpio44

Postprzez Silent » niedziela 26 lutego 2006, 23:57

Niestety taki wałek nie przejdzie bo oni mają obowiązek (a że nie wszyscy to robią to już inna bajka) określić na podstawie wyniku krwi i na podstawie czasu jaki upłynął od złapania kierowcy, ile szacunkowo miał tego alk. we krwi w momencie jak go złapali ;)
Obrazek
Silent

Ostrożnie ze słodyczami!

Postprzez ella » czwartek 02 marca 2006, 16:12

_kalik_ napisał(a):Pamiętam, że był przypadek, mówili w radiu kiedyś, że koleś zjadł sobie "Pawełka" no i jak go zbadali to wlaśnie miał pow. 0,2 w wydychanym powietrzu,

Chyba jeden "Pawełek" to za mało.

"Czasem wystarczy zjeść np. kilka baryłek z alkoholem. Jeżeli chwilę potem policjant zatrzyma takiego kierowcę do pomiaru trzeźwości, alkomat może wykazać tzw. alkohol resztkowy, nawet do jednego promila w wydychanym powietrzu" - uprzedza komisarz Marcin Szyndler z Komendy Głównej Policji.

W razie wyniku dodatniego funkcjonariusz ma obowiązek powtórzyć badanie po 15 minutach. Jeśli jedliśmy tylko słodycze z alkoholem, wynik powinien być bliski zera. W razie wątpliwości kierowca zawsze ma prawo zażądać badania krwi.
Dziennik sprawdził jaką zawartość alkoholu mają wiśnie w likierze firmy Mieszko. Według gazety jest w nich od 3 do 3,5 proc. alkoholu, co daje w kilogramie tego produktu 30-35 gram alkoholu o stężeniu 95 proc.

"Aby to ewentualnie przełożyło się na promile alkoholu w organizmie, trzeba by zjeść cały kilogram takich wiśni" - mówi "Metropolowi" Walewski.

To chyba dobry łasuch nie zjadłby tyle :D

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=723833
ella
Moderator

Powrót do Luźna gadka