badania lekarskie...gdzie??

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

badania lekarskie...gdzie??

Postprzez yashiek » środa 28 grudnia 2005, 00:14

Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie badań lekarskich na ważnośc prawo jazdy. Gdzie należy wykonać takie badania?? i jak wygląda dalsza procedura?? Wiem że należy otrzymać ożeczenie od lekaża uprawnionego. Mieszkam w Krakowie i byłbym wdzięczny za jakieś namiary.
A co się stanie jeśli nie zdąże załatwić zaświadczenie przed końcem terminu ważności prawo jazdy?? Czy trace tylko możliwość kierowania pojazdem??
Z góry dziękuje za pomoc.
yashiek

Re: badania lekarskie...gdzie??

Postprzez ella » środa 28 grudnia 2005, 11:07

yashiek napisał(a):A co się stanie jeśli nie zdąże załatwić zaświadczenie przed końcem terminu ważności prawo jazdy?? Czy trace tylko możliwość kierowania pojazdem??
Z góry dziękuje za pomoc.

Jak nie zdążysz to nie możesz jeździć samochodem bo Twoje prawko jest nie ważne.
Okulista, laryngolog i z tymi papierkami do tego najważniejszego lekarza po zaświadczenie. Oczywiście jest to płatne.
W Krakowie chyba takich lekarzy nie brakuje :wink: Sprawdź w najblizszej przychodni.
ella
Moderator

Postprzez Agawa » środa 28 grudnia 2005, 11:28

Dokładnie ella ma rację..prawie w każdej przychodni w Krakowie jest lekarz internista posiadający uprawnienia do wydawania zaświadczeń lekarskich nt. zdolności do prowadzenia pojazdów mechanicznych :> (ładnie brzmi, no nie)
Zapytaj swojego lekarza...a nóz widelec ma uprawnienia :lol:
Agawa

Postprzez Vella » środa 28 grudnia 2005, 14:33

ella napisał(a):Okulista, laryngolog i z tymi papierkami do tego najważniejszego lekarza po zaświadczenie. Oczywiście jest to płatne.

A tak swoją drogą to jak wygladały u Was badania lekarskie?
Okulista, laryngolog et cetera?

U mnie badanie lekarskie polegało na wypełnieniu druczka i wykonaniu ćwiczenia na równowagę (stanąć na jednej nodze, zamknąć oczy, pokręcić rękami młynka).
Trwało to może z 6 minut, kosztowało 50 zł.

Niestety, ze względu na okulary mam zaświadczenie tylko czasowe, i w 2010 roku czeka mnie ponowne badanie (zakładając, ze w ogóle kiedykolwiek to prawko otrzymam). Trochę bez sensu, moja wada wzroku z wiekiem raczej maleje niż rośnie...

Co mnie będzie czekało w 2010 roku? "Okulista, laryngolog" i bieganie od lekarza do lekarza?
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez scorpio44 » środa 28 grudnia 2005, 15:39

Moje badania lekarskie polegały TYLKO na wypełnieniu druczka i odpowiedzi na pytanie, czy nosiłem kiedyś okulary. :D Kosztowało chyba 40 złotych, ale nie jestem pewien.

Vella napisał(a):Niestety, ze względu na okulary mam zaświadczenie tylko czasowe, i w 2010 roku czeka mnie ponowne badanie (zakładając, ze w ogóle kiedykolwiek to prawko otrzymam). Trochę bez sensu, moja wada wzroku z wiekiem raczej maleje niż rośnie...

No i właśnie dlatego niewykluczone, że w 2010 dostaniesz bezterminowe. Jeżeli Ci się wzrok całkowicie poprawi.
scorpio44

Postprzez wiruswww » środa 28 grudnia 2005, 15:40

u mnie było bardzo szybko, tablica z literkami, kolorowa książeczka, badania zeza z jakimiś dziwnymi soczewkami i stanąc na jednej nodze z rozłożynymi rękami. No i oczywiście ankieta. Kosztowało 30 peelenów
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez Vella » środa 28 grudnia 2005, 15:45

scorpio44 napisał(a): [Vella]
No i właśnie dlatego niewykluczone, że w 2010 dostaniesz bezterminowe. Jeżeli Ci się wzrok całkowicie poprawi.

Na cakowitą poprawę to bym nie liczyła. Owszem, tez uważam, ze wtedy otrzymam bezterminowe zaświaczenie (o ile się do tego czasu coś nie zmieni) - ale chciałabym wiedzieć co mnie będzie czekać, jakie wydatki (dobra, dobra, wiem, ze ceny się zmienią), jakie badania. Co tak naprawdę jest potrzebne do przedłużenia ważności prawka? Chyba wtedy już nie wystarczy wypełnić druczek u zatrudnionego przez OSK lekarza...
Vella

Postprzez dianda » środa 28 grudnia 2005, 15:48

Vella nie martw się...
do 2010 roku to wprowadzą obowiązkowe wymiany prawka co 10 lat dla każdego łepka, jak to z dowodem osobistym jest :) , ten typ tak ma... nie będzie kasy skąd doić to znajdą rozwiązanie by ją mieć skąd brać,
:arrow: Kat. B: 29.11.2005
>>>Zdane za pierwszym podejściem<<<
Obrazek
dianda

Postprzez ella » środa 28 grudnia 2005, 15:58

ale chciałabym wiedzieć co mnie będzie czekać, jakie wydatki (dobra, dobra, wiem, ze ceny się zmienią), jakie badania. Co tak naprawdę jest potrzebne do przedłużenia ważności prawka? Chyba wtedy już nie wystarczy wypełnić druczek u zatrudnionego przez OSK lekarza...

Następne badania będa bardziej dokładne bo nie będa robione na szybkiego w OSK tylko w przychodni. Tak więc okulista, laryngolog i jak się laryngologowi coś nie spodoba to da skierowanie jeszcze na audiogram. No i z tymi badaniami idziemy do internisty(specjalnego) po zaświadczenie a potem do Wydziału Komunikacji.
Co do zmiany terminowego na bezterminowe to wcale nie jest takie łatwe. Mój mąż zmienia prawko co 5 lat i powiedziała mu okulistka, że w zasadzie mogłaby mu dać beztermonowe ale musiałby przejść jeszcze jakieś dokładniejsze badania. No ale i tak dała mu na 10 lat :wink: :lol:
Chociaż to wszystko może zależeć też od tego na jakiego trafimy lekarza.
ella
Moderator

Dla wszystkich "okularników"

Postprzez mazak » środa 28 grudnia 2005, 21:32

Jeśli dostaniecie zaświadczenie od okulisty, że posiadacie stałą wadę wzroku, obowiazkowo lekarz upoważniony do badania kierowców, wystawia bezterminowo :lol: :lol: :lol:
JEŚLI WIERZYSZ, ŻE NIE MA RZECZY NIE MOŻLIWYCH. TO TRZAŚNIJ OBROTOWYMI DRZWIAMI
mazak

Re: Dla wszystkich "okularników"

Postprzez Vella » środa 28 grudnia 2005, 22:08

mazak napisał(a):Jeśli dostaniecie zaświadczenie od okulisty, że posiadacie stałą wadę wzroku, obowiazkowo lekarz upoważniony do badania kierowców, wystawia bezterminowo :lol: :lol: :lol:

oj mazak, mazak, dlaczego ja Ciebie wczesniej nie poznałam?
Teraz jestem taaaka mądra. Przed pójściem na kurs odwiedziłabym moją okulistkę, wziełabym od niej papierek, że mój wzrok się nie pogarsza i na jego podstawie zażądałabym od lekarza w OSK zaświadczenia bezterminowego.
hmm, a czy ma sens robienie takiego "myku" teraz? Wziąć papierek, skontaktować się z lekarką z OSK, albo inną i dowieźć do WORD nowe zaświadczenie?
Ech, gdybym miała pewność że zdam ten egzamin to pewnie bym tak zrobiła. Ale jestem w takim stanie, że brakuje mi motywacji :(
Vella

Postprzez mazak » czwartek 29 grudnia 2005, 01:01

Vella ja też żałuję, od 12 lat jestem żonaty :lol: :lol: :lol: :lol:
mazak

badania okresowe

Postprzez guz80 » wtorek 10 stycznia 2006, 21:43

a moze ktos ma namiary na lekarza/przychodnie w WARSZAWIE gdzie nie robią czlowiekowi problemow (tzn opłata kilkadziesiąt pln, czas badania kilkanascie minut) ??

mam problem bo we wszystkich przychodniach do ktorych dzwoniłam opłaty to sto kilkadziesiat pln , trzeba isc na czczo no i wogole komedia!! A chodzi tylko o zwykłe kat B...

pomocnego forumowicza ozłoce ! (podziekowania, wirtualny uscisk dłoni szefowej i wogole szacunek)

moje GG 255 32 78

dzieki
who dares wins
guz80

Postprzez mazak » środa 01 lutego 2006, 00:45

guz08 - skorzystałeś ???? Daj halo :]
mazak

Postprzez Michal_Zyrardow » środa 01 lutego 2006, 01:22

W moim przypadku jak poszedłem do uprawnionego lekarza, a że nosze soczewki to powiedział mi że musze zrobić dodatkowe badania u okulisty jeśli chcę dostać bezterminowe, bo tak to wystawił by mi tylko na 5 lat. Więc zrobiłem tak jak mi poradził i mam bezterminowe, koszt to 50 zł (ogólne badania) + 30 zł (dodatkowe badania okulistyczne)
A no i mój lekarz miał fajne imię Napoleon :D
Michal_Zyrardow

Powrót do Luźna gadka