przez Cyryl8 » czwartek 09 kwietnia 2026, 18:31
Nie bardzo się zrozumieliśmy.
Rozporządzenie zezwala na korzystanie podczas egzaminu z systemów wspomagających parkowanie.
A to jakie pojazdy zakupi dany WORD I z jakim wyposażeniem, to osobna sprawa.
Ale nawet w Elblągu możesz zdawać na pojeździe OSK i jeżeli taki pojazd jest wyposażony kamerę cofania, to możesz z niej korzystać podczas egzaminu.
Więc stwierdzenie,że w Elblągu nie można korzystać z niej nie jest do końca prawdziwe.
Co do ostatnich 15 lat, to chyba nie przespałem, bo na tym forum opisywałem zlot autonomicznych ciężarówek, który odbył się ponad 10 lat temu.
Chodziło mi o to, że zrezygnowanie z nauki parkowania, będzie uzasadnione gdy układy automatycznego cofania będą tak powszechne jak lusterka wsteczne.
Co do tych instruktorów, Andrzej Świsulski jest właścicielem największej we Wrocławiu OSK. Dział w związkach OSK, krajowych i międzynarodowych.
Jak wygląda egzamin w Niemczech i w innych krajach doskonale wie i parę razy był obecny.
Oprócz tego, że warto umic więcej niż mniej są jeszcze warunki w jakich poruszają się kierowcy w Niemczech i w Polsce.
Pomijając większą sieć autostrad, lepsze rozplanowanie dróg, całkowite oddzielenie ruchu samochodowego od innych (np. rowerów),dochodzą jeszcze inne istotne elementy.
Odsetek właścicieli posiadających garaże w Polsce jest dużo mniejszą. Ilość wygodnych miejsc parkingowych również. My parkujemy na chodnikach, ciasno, musimy wykorzystywać każdą lukę.
Po prostu po Polsce jeździ się dużo gorzej i trudniej się parkuje.
Trudno, aby ktoś uczył się i zdawał według zasad jednego kraju, a poruszał się w innym kraju.
Jeszcze jedno, dla instruktorów w jaki sposób będzie przeprowadzany egzamin nie ma większego znaczenia.
Oni i tak będą uczyć tak jakie będą wymagania, jedni trochę lepiej inni trochę gorzej, jak w każdym zawodzie.
Jednak egzamin to tylko godzina, apóźniej przeciętnie około 40 lat jeżdżenia.
I tu trzeba zadać sobie pytanie: czy nie lepiej zamienić 30h jazdy na powiedzmy 40, aby po jakiś 5-10-15 latach nie było nieszczęścia.