Sztuczna Inteligencja

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Sztuczna Inteligencja

Postprzez gumik » piątek 16 maja 2025, 13:20

Ale z pewnością ułatwia zadania. Jeszcze kilka lat temu aby uzyskać te informacje musiałbym ręcznie wertować internet. A tutaj zadałem pytanie i po kilku sekundach dostałem odpowiedź.

Myślę, że to może być chwilowy skok. Przynajmniej w niektórych kwestiach, np. weryfikowania newsów. Każda technologia tak ma, że jak się pojawia, to zaraz potem pojawiają się pomysły jak to "zhackować", jak zrobić żeby nie było łatwiej niż jest teraz. A nie oszukujemy się, niektóre rzeczy, szczególnie polityczne, będą celowo zaszumiane i pojawią się technologie "anty-AI", które będą utrudniały znalezienie prawdziwej informacji.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » piątek 16 maja 2025, 15:26

Blacksmith napisał(a):Kliknij w ten link poniżej. Pokaże Ci od razu moją konwersację z AI na temat tego co zapytałeś.

https://chatgpt.com/share/68270237-ba20 ... 70712e910a

Daj znać czy o takie coś chodziło

kompletnie nie to. jak na razie albo AI nie potrafi uwzględnić kosztów, albo my nie potrafimy odpowiednio z niej skorzystać, bo:

nie jedziesz w Czechach przez Brno, bo płacisz za autostrady, a jak wiedziesz do Czech w Cieszynie i pojedziesz S11 nie płacisz nic.
w Słowacji płacisz winietę, bo jedziesz prawie przez całą Słowację.
na Węgrzech można płacić za winietę, ale na 250km tylko poniżej 100km pojedziesz autostradą, a masz drogę 86, która w połowie ma zakaz dla ciężarówek.
Serbia i Macedonia OK.
w Grecji autostrady są bardzo drogie i do Aten od granicy w sumie zapłacisz około 100 Euro, te 15-20 euro to fikcja. więc jak można trzeba ich unikać np. Lamia - Ateny stara dobra droga 3 gdzie jest zakaz dla pojazdów powyżej 3,5t.

ale interesowało mnie coś innego: gdzie i w którym momencie tankować, aby zapłacić za paliwo jak najmniej przy zasięgu 800km na zbiorniku, uwzględniając ceny w krajach przez które się jedzie, bo jak na razie muszę to robić ręcznie.
z paliwem jest jeszcze jedna rzecz: są kraje w których ceny paliw są różne w zależności od miejsca, jak u nas (dzisiaj tankowałem za 5,49), a są kraje jak Chorwacja, gdzie ceny paliw są na wszystkich stacjach takie same.

ale jest jedna dziedzina w której korzystam z AI z powodzeniem.
służy mi do wyszukiwania fajnych książek.
oczywiście gusta bywają rózne, ale jest pomocna.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 16 maja 2025, 18:46

No dobrze to zapytałem AI o takie coś i taka uzyskałem odpowiedź...

https://chatgpt.com/share/68276ba3-7360 ... fd4e282e25

Ale zapytałem z ciekawości też jak najtaniej dojechać z Wrocławia do Aten, z ominięciem płatnych dróg...

https://chatgpt.com/share/68276d57-b80c ... f4c572b9cf
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 16 maja 2025, 22:18

bez sensu.
jeżeli paliwo jest tańsze w Polsce, to trzeba oprócz zatankowania we Wrocławiu, zatankować również na wyjeździe.
po zatankowaniu na wyjeździe ze Słowacji, trzeba zatankować na Węgrzech, aby przeskoczyć Serbię bez kłopotów.
w Macedonii tankujesz na wjeździe i wyjeździe.

ceny nie są aktualne. w Macedonii wychodziło mi poniżej 5 zł/l, Słowacja i Węgry 6,22, Czechy 5,90.

natomiast co do opłat drogowych, też nieaktualne. od 4 lat mamy bezpłatne autostrady, więc omijanie nie ma sensu.
to można zrobić w każdej nawigacji czy googlemaps, w opcjach zaznaczając "unikaj opłat".
od AI wymagałbym więcej, kiedy opłaca się zrezygnować z płatnych dróg, nie tracąc dużo na czasie, a kiedy płacenie za drogi zwraca się w szybkości przejazdu.

ważnym elementem są zmiany w opłatach drogowych.
np. w Słowenii znieśli winietę dwutygodniowej, która kosztowała 14 euro, na rzecz miesięcznej za 60 euro.
więc jeżeli jedziesz na dwa tygodnie na Istrię (Chorwacja) dzisiaj opłaca się jechać autostradami Chorwackimi, bo wychodzi taniej, ale jak jedziesz już na trzy tygodnie, to lepiej przez Słowenię.
w Chorwacji płacisz na bramkach, jest ich po drodze chyba 6, musisz stawać, czekać, tracisz czas.
w Słowenii jak wjedziesz na granicy z Węgrami jedziesz autostradą aż do Koper, prawie do granicy Chorwacji.
Cyryl8

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka