kompletnie nie to. jak na razie albo AI nie potrafi uwzględnić kosztów, albo my nie potrafimy odpowiednio z niej skorzystać, bo:
nie jedziesz w Czechach przez Brno, bo płacisz za autostrady, a jak wiedziesz do Czech w Cieszynie i pojedziesz S11 nie płacisz nic.
w Słowacji płacisz winietę, bo jedziesz prawie przez całą Słowację.
na Węgrzech można płacić za winietę, ale na 250km tylko poniżej 100km pojedziesz autostradą, a masz drogę 86, która w połowie ma zakaz dla ciężarówek.
Serbia i Macedonia OK.
w Grecji autostrady są bardzo drogie i do Aten od granicy w sumie zapłacisz około 100 Euro, te 15-20 euro to fikcja. więc jak można trzeba ich unikać np. Lamia - Ateny stara dobra droga 3 gdzie jest zakaz dla pojazdów powyżej 3,5t.
ale interesowało mnie coś innego: gdzie i w którym momencie tankować, aby zapłacić za paliwo jak najmniej przy zasięgu 800km na zbiorniku, uwzględniając ceny w krajach przez które się jedzie, bo jak na razie muszę to robić ręcznie.
z paliwem jest jeszcze jedna rzecz: są kraje w których ceny paliw są różne w zależności od miejsca, jak u nas (dzisiaj tankowałem za 5,49), a są kraje jak Chorwacja, gdzie ceny paliw są na wszystkich stacjach takie same.
ale jest jedna dziedzina w której korzystam z AI z powodzeniem.
służy mi do wyszukiwania fajnych książek.
oczywiście gusta bywają rózne, ale jest pomocna.