Sztuczna Inteligencja

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Sztuczna Inteligencja

Postprzez Cyryl8 » sobota 14 października 2023, 17:47

nie bazuje, bo wydaje mi się, że nasz kolega ani nie wpisał jej modelu kampera, ani piłki, ani siatki, bo sam nie znał starych modeli piłek, kamperów, siatki, więc skądś musiała to wziąć.

tylko pytanie skąd ma dane nieaktualne od wielu lat, a nie ma dzisiejszych?

zdaję sobie sprawę, że dzisiejsza AI jest dzisiaj na etapie Tenis For Two w grach komputerowych, ale trudno oceniać coś czego jeszcze nie ma.

https://www.youtube.com/watch?v=s2E9iSQfGdg
Cyryl8

Postprzez gumik » niedziela 15 października 2023, 18:07

Nie rozumiesz Cyryl. Nie kwestionuje, że tamta konkretna AI bazuje na starych danych. Tylko zauważ, że nie ma jednej AI. Jest wiele różnych AI. To na jakich danych będzie bazowała zależy od twórców i nie ma tu żadnych ograniczeń.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » środa 14 maja 2025, 17:10

pytanie do kolegów bieglejszych, którzy wiedzą jak korzystać z AI.

spróbowałem zrobić prezentację, na przykładowy temat: układ hamulcowy samochodu.
i:
1. są strony, które oferują prezentacje robioną przez AI, ale są płatne.
2. bezpłatnie można sobie zrobić referat na temat układu hamulcowego samochodu, ale wychodzi jakiś potworek, który odwołuje się do tych słów w literaturze.

we wszystkich szkoleniach jakie prowadziłem i prowadzę prezentację robię sam.
jest to bardzo wygodne, bo robię na podstawie własnych doświadczeń, ilustruję zdjęciami i filmami w większości moimi, o których mogę opowiedzieć. co w odbiorze jest autentyczne i bardziej atrakcyjne.

chciałem jednak poznać aktualne możliwość AI w tym względzie.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 15 maja 2025, 07:44

Mówiąc szczerze nie wiem. Myślę, że gumik jest bieglejszy w tym

Ale z AI można się fajnie bawić. Poprosiłem aby przerobiło Twój tekst w formie Pana Tadeusza....

O, koledzy biegli w sztuce nowej ery,
Którzy z AI korzystać umiecie bez przeszkody!
Wam słowa me kieruję, byście w mądrości szczerej
Odpowiedź dali na nurt mej przygody.

Próbowałem sztucznej tej inteligencji,
Prezentację stworzyć — temat dałem prosty:
O hamulcach wozu, tej ludzkiej inwencji,
Co pędzi świat nasz, czyniąc go bezpieczny i cnotliwy.

Są strony, ach są, co wsparcie obiecują,
Lecz srebrników żądają, by pomóc w potrzebie;
Bezpłatnie też można, lecz cóż z tego? – psują!
Bo zamiast mowy jasnej, wiedzy w ludzkiej glebie,
Wychodzi mi potworek, co wśród fraz pomieszanych
Odwołuje się do ksiąg i literatur nieznanych.

Jam jednak szkoleniowiec z krwi i kości szczerej,
Prezentacje sam tworzę — z ducha, z własnych przeżyć,
Z ilustracjami, co z mej ręki się rodziły,
Ze zdjęciami, filmami, co ucznia mogą ucieszyć.
Bo w tem głos jest prawdziwy, i przekaz nie z tektury,
I mówca wie, co mówi, bez pustej lektury.

Lecz mimo to, chciałbym — z ciekawości duszy,
Poznać, co ta sztuczna mądrość dziś oferuje,
Jakie czyni cuda, co nowego przynosi,
Czy w pracy mej może mi ulżyć, gdy się wysilam i truduję?

Więc proszę Was, znawcy tej dziedziny tajemnej,
Niech głos Wasz będzie radą dla mnie — przyjazną i pewną.
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » czwartek 15 maja 2025, 08:06

W związku z tym co napisałeś w innym wątku o planach podróży przez Rumunię, Bułgarię i Turcję poprosiłem AI o zrobienie planu podróży kamperem przez te 3 kraje z najlepszymi widokami.

Rumunia – 7–10 dni
1. Maramuresz (start)

Tradycyjne wioski i drewniane cerkwie (UNESCO)

Wąskie drogi, ale widoki zapierające dech

Camping np. w okolicach Sighetu Marmației

2. Transylwania – Droga Transfogaraska

Najsłynniejsza droga w Rumunii (DN7C) – widokowe serpentyny przez góry

Zamek Drakuli w Branie

Sibiu i Sighișoara – urokliwe średniowieczne miasta

3. Delta Dunaju (opcjonalnie)

Unikalny ekosystem, ptaki, spływy łodzią

Mniej kamper-friendly, ale warta zachodu (z bazą np. w Tulczy)

Bułgaria – 5–8 dni
4. Płowdiw

Najstarsze nieprzerwanie zamieszkane miasto w Europie

Starówka, rzymski amfiteatr

5. Góry Riła i klasztor Rilski

Klasztor Rilski (UNESCO) – przepiękny widokowo region

Szlaki górskie (7 Rilskich Jezior – idealne na dzień przerwy)

6. Przełęcz Szypka i Dolina Róż

Widokowe drogi w centralnej Bułgarii

Kwiaty, wąwozy, mało turystów

7. Wybrzeże Morza Czarnego – Sozopol lub Nessebar

Klimatyczne stare miasta na klifach

Kempingi blisko plaż

Turcja – 10–14 dni
8. Stambuł (1–2 dni)

Jeśli chcesz, zostaw kampera poza miastem i dojedź komunikacją

Hagia Sophia, Błękitny Meczet, Bosfor

9. Kapadocja – MUST SEE

Jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie do podróży kamperem

Formacje skalne, loty balonem, widokowe noclegi pod gołym niebem

10. Pamukkale i Hierapolis

Białe tarasy wapienne, gorące źródła

Można nocować w pobliżu – niesamowite poranki

11. Wybrzeże Likijskie (np. Ölüdeniz, Kaş, Patara)

Malownicze drogi, piękne plaże, zatoki

Możliwość kąpieli i chilloutu po górach

12. Ewentualny powrót przez Trację do Bułgarii lub prom do Grecji/Włoch

Mogło mi zrobić na prośbę bardziej szczegółowy plan z mapkami, dokładnymi miejscami do kamperowania, itd. ale niestety skończył się dzienny darmowy limit i będę mógł to zrobić dopiero jutro.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » czwartek 15 maja 2025, 14:18

1. Rumunia
tradycyjne wioski i drewniane cerkwie te z prawdziwego zdarzenia obejrzysz tylko pojazdem 4x4. może być PickUp z kapsułą kamperową.
natomiast dla użytkowników zwykłych kamperów zostają takie miejsca jak Cmentarz, Săpânța.

masz rację trasa Transfogarska jest najsłynniejsza, ale najbardziej malownicza i najwyżej położona jest transalpina.
zamek Drakuli, to jak nasz Wawel kolejki, tłumy, bez sensu.

2. Bułgaria
Bułgaria to przede wszystkim morze.
największą atrakcją jest Nesebyr.
zmierzając na południe w kierunku Turcji chcąc zobaczyć coś w głębi Bułgarii nadrabiasz kilometrów, które nie są rekompensowane atrakcjami.
kempingów jest tam mało, większość to co ma w nazwie kemping jest domkami kempingowymi do wynajęcia.

3. Turcja.
zostawienie kampera poza miastem może skutkować tym, że nie będziesz miał do czego wracać. jednak jest w Stambule kemping, który oddalony jest od Hagia Sofia o 3 km i można zostawiając w bezpiecznym miejscu kampera rowerkiem objechać centrum.
Kapadocja, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że Turcja jest dość rozległym państwem, my na jesień planujemy objechać tylko morze Marmara, wjazd na część azjatycką mostem nad Bosforem albo tunelem Avrasya, a powrót mostem Çanakkale.
ze Stambułu do Kapadocji to prawie 1000 km (dwa dni w drodze w jedną stron, w końcu jesteś na wypoczynku) i pojechać tam tylko po to aby zobaczyć startujące balony o świcie i miasto w skale, to trochę daleko. trzeba dodać, że tam nie ma kempingów w naszym pojęciu, trzeba się prosić o wodę, nie ma gdzie wylać kasety. dla żony prysznic w kamperze to za mało.
bardziej zastanawiamy się nad zobaczeniem ruin Troi bo to tylko 60km od mostu Çanakkale.
dla ludzi, którzy wybierają Turcję na zimowanie (mają 3-4 miesiące czasu), jest to przystanek na wschodnie wybrzeże morza Śródziemnego, ale trzeba zrobić po Turcji jakieś 3000-4000 km.
prom do Grecji czy Włoch jest bardzo drogi, a paliwo w Turcji jest p 4,40zł/l, jednak dalekie trasy wymagają czasu. wymaga to czasu.

jest problem z powrotem, bo na granicy Turcja/Bułgaria są kolejki i zwykle czeka się ponad godzinę, trzeba wybrać noc, albo bardzo wczesny ranek.

ale wracając do meritum w jaki sposób korzystasz z AI?
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 15 maja 2025, 15:33

Ja korzystam z chata GPT. Wpisujesz w google chat GPT i wyskakuje Ci to....

https://chatgpt.com/?utm_source=google& ... UCEALw_wcB

No i tam wpisujesz co chcesz zapytać

Podoba mi się też opcja wklejenia do czatu zdjęcia i uzyskania opisu tego co uchwyciło się w kadrze. Np. zrobię zdjęcie jakiejś nieznanej mi rośliny czy grzyba i AI opisuje mi co to za roślina/grzyb
Blacksmith

Postprzez gumik » czwartek 15 maja 2025, 18:40

Cyryl8 napisał(a):(...)jak korzystać z AI.(...)

Przede wszystkim z dużą dozą dystansu i nieufności.

chciałem jednak poznać aktualne możliwość AI w tym względzie.

Co do prezentacji się nie wypowiem, bo nie robiłem.

Cokolwiek byś nie robił z AI, to musisz pamiętać o jednej najważniejszej kwestii - to ma wiedzę w dużej mierze z internetu. Jeśli po internetach w jakimś temacie jest dużo słabych informacji, to takie też AI da Ci w odpowiedzi.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » czwartek 15 maja 2025, 20:58

spróbowałem tego co podał mi Blacksmith.

wypróbowałem układ hamulcowy, układ bezpieczeństwa biernego i czynnego w samochodzie, zwalniacze oraz tempomaty i powiem, że jestem pod wrażeniem.

co prawda jest to materiał wystarczający na szkołę średnią (słabą), na szkolenie dla kierowców zawodowych już trochę mało, ale w sumie nie jest źle.
biorąc pod uwagę tempo rozwoju AI, można domniemywać, że za jakiś czas łatwej będzie tworzyć prezentacje AI niż samemu.
problemem będzie prezentowanie tego przed słuchaczami, bo jeżeli większość przypadków w prezentacji doświadczyłem jest łatwiej i wiarygodniej, niż gdy mówisz o wirtualnej rzeczywistości.

oczywiście jest e-learnig, ale skuteczność tego jest dużo mniejsza niż wykładów na żywo.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 15 maja 2025, 23:16

AI napisze w tej chwili pismo sądowe, wyszuka paragrafy, itd. Eksperci przewidują, że w ciągu kilku lat zawód np. prawnika może mieć problemy. Ale też wiele innych zawodów.
Ba... sam akurat zamierzam skorzystać na poważnie z pomocy AI w temacie prawa bo prawdopodobnie będę niedługo pozywał swoją byłą firmę.

Zresztą zawód kierowcy też zaczyna być zagrożony. Może jeszcze nie tak szybko w Polsce, ale na świecie rewolucja już się dzieje.

Np. w chinach już masowo jeżdżą autonomiczne taksówki, komunikacja miejska, czy autonomiczni "kurierzy"...

Obrazek
Obrazek

Czy w USA autonomiczny dostawca pizzy...

Obrazek

W Singapurze ulice patrolują policjanci-roboty.

Obrazek
Blacksmith

Postprzez Blacksmith » piątek 16 maja 2025, 00:46

Lubię testować AI. Zapytałem ChatGPT o naszego kolegę Cyryla. Imię i nazwisko oraz miejsca pracy oczywiście cenzuruję z uwagi na zasady.

Zapytałem: Co możesz powiedzieć o "XX", nauczycielu nauki jazdy z Wrocławia?

Odpowiedź: "XX" to doświadczony instruktor nauki jazdy z Wrocławia, związany z renomowanymi ośrodkami szkoleniowymi, takimi jak "XX" oraz OSK "XX"

Doświadczenie i specjalizacje
W "XX" pan "XX" prowadzi szkolenia w zakresie prawa jazdy kategorii B+E, a także kursy dla instruktorów nauki jazdy oraz szkolenia okresowe dla kierowców zawodowych. Jego wykształcenie oraz biegła znajomość języka polskiego i rosyjskiego pozwalają mu na efektywną komunikację z szerokim gronem kursantów.
W OSK "XX" pełnił rolę zarówno instruktora praktycznej nauki jazdy, jak i wykładowcy zajęć teoretycznych. Jego kompetencje zostały potwierdzone w dokumentacji kontrolnej Dolnośląskiego Urzędu Wojewódzkiego, gdzie figuruje jako instruktor nauki jazdy, instruktor techniki jazdy oraz wykładowca.

Opinie kursantów
"XX" cieszy się uznaniem wśród swoich uczniów. W jednej z opinii na temat kursu prawa jazdy kategorii D w OSK "XX" został opisany jako „wspaniały instruktor, rewelacyjnie przygotowany merytorycznie do szkolenia kursantów i ogromną wiedzą i umiejętnością przekazywania jej”

Zainteresowania
Poza pracą, pan "XX" jest aktywny fizycznie — lubi podróżować kamperem po Europie oraz grać w siatkówkę i siatkówkę plażową, również na turniejach, odnosząc sukcesy

Działalność edukacyjna
Pan "XX" angażuje się również w tworzenie materiałów edukacyjnych. Na przykład, w filmie na YouTube omawia zagadnienia związane z egzaminem wewnętrznym na autobus, dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem z przyszłymi kierowcami.

Dzięki swojemu zaangażowaniu i profesjonalizmowi, "XX" jest cenionym instruktorem w środowisku szkoleniowym Wrocławia.

.............................

Dopytałem: Czy są jakiekolwiek negatywne opinie o nauczaniu "XX"?

Odpowiedź: W opinii z 2018 roku, kursant opisuje Pana "XX" jako "świetnego nauczyciela", ale zaznacza, że jest on "specyficzny" i "trzeba przymknąć na to oko". Dodaje jednak, że instruktor przygotowuje do jazdy autobusem, a nie tylko do zdania egzaminu. To sugeruje, że chociaż jego styl może być nietypowy, to jest skuteczny i skupia się na praktycznych umiejętnościach.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 16 maja 2025, 07:45

co do AI:

przeoczyła moje szkolenia operatorów maszyn UDT, ciągników terminalowych, konwojentów zwierząt, taksówkarzy, mocowania ładunków i napełniania oraz opróżniania zbiorników NO. no i nic o szkoleniu ekonomicznej jazdy, techniki jazdy na torach i symulatorach.

co do opinii moich kursantów:

oczywiście, że jestem specyficzny, bo uczę ludzi, którzy chcą podczas szkolenia włożyć w to pracę. nie ma znaczenia jakie ma możliwości kursant, dla jednego może być to tylko przygotowanie do egzaminu, innemu można pokazać elementy bezpiecznej jazdy, ekonomicznej i dużo więcej.
a jak ktoś chce tylko pojeździć, odsyłam do innych instruktorów.

ostatnio miałem taką ciekawą przygodę z jednym ze szkolonych.
chłopak 2003 rocznik, kurs na kat. D.
chłopak, jak twierdził o wielkich umiejętnościach i doświadczeniu, ponoć szkolił kierowców wyścigowych, moim zdaniem trochę przesadzał, bo instruował ludzi do jazdy gokartami.

wcześniej chłopak jeździł z instruktorem mało mówiącym, gdzie jazda opierała się na zasadzi: "gdzie dzisiaj pojedziemy?"
u mnie każda lekcja ma temat, na początku omawiam co będziemy robić, jakie cele mamy osiągnąć.
jest końcówka kursu, widząc że mam chłopaka coś potrafiącego chciałem zrobić lekcję pod tytułem hamowanie. chodzi o to, aby przekonać się jakie możliwości ma układ hamulcowy autobusu, nauczyć się hamować na możliwie krótkim odcinku, ale w taki sposób, aby jak najmniej odczuli to pasażerowie.

na tej lekcji jeździ się szybko, opóźnia się hamowanie.
po prezentacji jak hamować i wstępnym przećwiczeniu na ślepej drodze. wyjeżdżamy na ulice miasta.
pierwsze trzy hamowania są łatwe, bo nic nie ma przed nami, ale następne hamuje się przed innymi pojazdami.

nie z każdym można tą lekcję zrobić, a młodsi są zachwyceni i chcieli by tak jeździć zawsze.
w tym wypadku chłopak po prostu się wystraszył i po pierwszym hamowaniu przed pojazdem poprzedzającym powiedział, że to ponad jego siły.

i życie zweryfikowało jego umiejętności i doświadczenie o jakim mówił.

a tak mnie ciekawi: co AI powiedziałby na Twój temat?
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 16 maja 2025, 08:55

Oczywiście to nie jest żadna magia. Nie jest w stanie zajrzeć do Twojej szuflady z dokumentami. AI korzysta z zasobów internetu. Wyszukuje wszystkie dostępne tam informacje. Jeśli nie ma gdzieś w internecie napisane, że masz uprawnienia np. na koparkę to niestety nie poda tej informacji.

Ale z pewnością ułatwia zadania. Jeszcze kilka lat temu aby uzyskać te informacje musiałbym ręcznie wertować internet. A tutaj zadałem pytanie i po kilku sekundach dostałem odpowiedź.

Co do mnie to nie ma o mnie informacji w internecie, więc AI nic ciekawego nie powie. Ale jest o mnie jako użytkowniku tego forum.

Co możesz powiedzieć o użytkowniku Blacksmith z forum Prawo Jazdy?

Użytkownik Blacksmith jest aktywnym i cenionym członkiem forum prawojazdy.com.pl, zarejestrowanym od marca 2016 roku. Do tej pory opublikował ponad 2000 postów, dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie prawa jazdy oraz systemów szkolenia kierowców.

Profil i lokalizacja
W swoim profilu Blacksmith podaje lokalizację: Elbląg/München, w przyszłości Texas, co sugeruje, że ma doświadczenia zarówno z polskim, jak i niemieckim systemem szkolenia kierowców.

Tematyka wypowiedzi
Blacksmith aktywnie uczestniczy w dyskusjach dotyczących:

Porównania systemów szkolenia kierowców w Polsce i Niemczech, wskazując na różnice w podejściu do jazd z osobą towarzyszącą oraz obowiązkowych jazd po drogach szybkiego ruchu.

Krytyki polskiego systemu szkolenia kierowców, zwracając uwagę na niedociągnięcia, takie jak brak jazd nocnych czy niewystarczające przygotowanie do parkowania równoległego.

Kwestii egzaminów na prawo jazdy dla cudzoziemców w Polsce, poruszając temat dostępności instruktorów mówiących w językach obcych oraz porównując sytuację w różnych krajach europejskich.

Styl wypowiedzi
Blacksmith jest znany z rzeczowego i bezpośredniego stylu wypowiedzi. Nie unika krytyki, szczególnie w odniesieniu do polskiego systemu szkolenia kierowców, ale jego komentarze są zazwyczaj poparte konkretnymi przykładami i doświadczeniami.

Dzięki swojej aktywności i zaangażowaniu, Blacksmith jest postrzegany jako wartościowy członek społeczności forum, dostarczający cennych informacji i perspektyw na temat prawa jazdy i szkolenia kierowców.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 16 maja 2025, 09:24

a czy AI może zaplanować podróż po wyznaczonej przez nas trasie z uwzględnieniem cen paliwa?
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 16 maja 2025, 11:20

Kliknij w ten link poniżej. Pokaże Ci od razu moją konwersację z AI na temat tego co zapytałeś.

https://chatgpt.com/share/68270237-ba20 ... 70712e910a

Daj znać czy o takie coś chodziło
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka