Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez ks-rider » niedziela 11 sierpnia 2024, 10:29

Cyryl8 napisał(a):Widzisz nie był on pierwszy, któremu doradzałem.
Jego kilku rówieśników, którzy postąpili jak radziłem, zdali za pierwszym razem bez kłopotu, a on to rozgarnięty facet.

Wszędzie jest tak, że ten który dobrze wykonuje swój zawód ma dużo chętnych i trzeba czekać, a ten który może przystąpić od razu ma wolne terminy, bo ma mało klientów.

To chyba jestem kiepski ! :mrgreen:

Niemam duzego oblozenia. Dlaczego, bo jak to okreslil moj szef, jestem szorstki. Mowie co mysle, bez ogrodek, i mimo tego mam swoja grupe fanow. Gdy przychodzi do egzaminow to moi zdaja swobodnie, bo jezdzili w najtrudniejszych miejscach i najtrudniejsze kombinacje. Kolega powiedzial mi, ze w jego dawnej fahrschule, wylecial bym juz dawno. Mimo tego w poprzedniej pracowalem prawie 5 lat, w nastepnej tylko 1,5 roku ale zaszly sprzeczki o kase gdzie w efekcie koncowym taki stary lis jak ja zostal wydymany bez mydla.

Obecnie mija 8 my miesiac w nowej firmie, zarabiam znacznie mniej niz w ostatniej, ale .....

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » niedziela 11 sierpnia 2024, 13:51

ja zakończyłem pracę w tym miesiącu.

przed nami Mistrzostwa Polski Oldbojów w Siatkówce Plażowej we Wrześni, a ponieważ Września jest w połowie drogi nad morze, to może tydzień nad morzem i powrót.
Cyryl8

Postprzez Cyryl8 » czwartek 15 sierpnia 2024, 17:56

Kiedyś mówiliśmy o zestawie startowym.
Tutaj jest zestaw startowy Mistrzostw Polski Oldbojów w Siatkówce Plażowej z Wrześni.
W identyfikatorze są talony na obiady i sobotnią imprezę.
Załączniki
20240815_175155_copy_800x600.jpg
Cyryl8

Postprzez gumik » niedziela 18 sierpnia 2024, 19:14

O jakie forum popularne. :mrgreen:

forum.png
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Cyryl8 » poniedziałek 26 sierpnia 2024, 07:44

tu zwrócę się do naszego kolegi z Elbląga:

podczas pandemii byłeś przeciwnikiem szczepionek mRNA, jednak ta pandemia oprócz negatywnych skutków przyspieszyła wiele rzeczy.

otóż już w tej chwili zaczynają się badania kliniczne u nas w Polsce nad szczepionką tego typu, ale przeciw rakowi płuc, co dla osób palących może mieć dość duże znaczenie.
na razie są to początki, ale kto wie czy w niedalekiej przyszłości będzie można się zaszczepić profilaktycznie i zacząć bezkarnie palić, choć wątpię aby wymyślono taka szczepionkę, która zabezpieczałaby przed skutkami palenia na przystankach autobusowych.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » wtorek 27 sierpnia 2024, 18:33

Proponuję jeszcze szczepionkę na marskość wątroby, żeby alkoholicy mogli walić litrami, bez oporów.
A przy może okazji jakiś czopek, żeby im alkohol metylowy nie zaszkodził xd

O ile rozumiem zasadność badań nad szczepionką nad rakiem płuc, jako taką, to takie promowanie jej, jak zaproponowałeś jakoś mnie szczególnie nie przekonuje xd
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » wtorek 27 sierpnia 2024, 20:51

a przekonuje Cię leczenie złamanych rąk i nóg rowerzystom z kolarstwa grawitacyjnego?

przecież to proszenie się o kontuzje.
znajomy uprawiał downhill, ile miał połamane palce, nie zliczę, parę razy ręce i nogi, parę razy wstrząs mózgu, raz złamana miednica.
jeżdżenie rowerem z górki w terenie z szybkościami ponad 80km/h, to znacznie większe ryzyko niż palenie nawet trzech paczek dziennie.

powiedzmy, że nie każdy palacz dostaje raka, a jeżeli tak to tylko raz, a każdy zawodnik downhill ma co najmniej kilkanaście kontuzji w czasie swojej kariery.
Cyryl8

Postprzez mp0011 » wtorek 27 sierpnia 2024, 21:47

Generalnie, jazda na rowerze, także downhill, ma więcej pozytywnych skutków zdrowotnych niż negatywnych. Raz na jakiś czas połamane palce, ale za to mniej chorób serca, zawałów, lepsza wydolność, koordynacja. Zresztą, oni zazwyczaj są dobrze zabezpieczeni.

Nie ma co porównywać do palenia papierosów. Albo picia alkoholu metylowego czy denaturatu w ilościach hurtowych.

Jako ciekawostkę podam, że np. brak obowiązku noszenia kasków przez rowerzystów jest w części uzasadniany tym, nakaz taki zmniejszył by popularność jazdy, a skutki społeczne (choroby serca i układu ruchu) byłyby bardziej obciążające społeczeństwo (zasiłki, renty) niż zysk z ochronionych głów przez kaski.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Cyryl8 » środa 28 sierpnia 2024, 05:28

Połamane palce, to nie raz na jakiś czas, ale standard.
Raz na jakiś czas to poważniejsze złamania.

Inaczej to wygląda jak jeździsz downhill dla siebie, a inaczej jak bierzesz udział w zawodach.

Każdy sport zwiększa możliwości organizmu, ale czasem cena jest wysoka (boks, MMA), jeżeli komuś to się podoba to czemu nie.

Pytanie było inne: czy jest sens leczenia wtedy, gdy delikwent w sposób świadomy i ciągły będzie dążył do tych samych kontuzji?
Leczenie raka płuc u palacza ma moim zdaniem taki sam sens jak nastawianie złamanego nosa u boksera. Jeden dalej będzie palił, drugi ochoczo dalej nastawia łeb do walenia.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » środa 11 września 2024, 16:22

Cyryl8 napisał(a):otóż już w tej chwili zaczynają się badania kliniczne u nas w Polsce nad szczepionką tego typu, ale przeciw rakowi płuc, co dla osób palących może mieć dość duże znaczenie.

Z ciekawości poczytałem o tym. To nie będzie podawane profilaktycznie tylko dla tych co już chorują. Ale to będzie faktycznie przełom w medycynie. Ciekawe czy kiedyś uda się wynaleźć szczepionkę/preparat na powstrzymanie procesu starzenia się. Pytanie tylko czy świat się w ogóle zgodzi na stosowanie jej z uwagi na zagrożenie przeludnieniem planety. Możliwe, że takie coś otrzyma tylko garstka ludzi. Ale zobaczymy.

Cyryl8 napisał(a): przed skutkami palenia na przystankach autobusowych.

W sumie strach tu czasami coś napisać bo będzie potem wytykane w nieskończoność. No cóż, dostałem mandat, opłaciłem, budżet państwa zasiliłem. Od tamtego momentu palę odpowiednio oddalony od przystanków.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » środa 11 września 2024, 16:43

mp0011 napisał(a):Proponuję jeszcze szczepionkę na marskość wątroby...

może nie dosłownie, ale już takie coś funkcjonuje.
masz jedną reklamę suplementu czy leku na niestrawność wspomagające wątrobę, aby można było jeść ponad potrzeby i możliwości układu trawiennego, a zaraz po niej reklama innego specyfiku pozwalającego zachować względną wagę mimo wcześniejszego obżarstwa.

takie perpetuum mobile zarobków przemysły farmaceutycznego.
Cyryl8

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka