Światła w zimie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Światła w zimie

Postprzez Polonez » piątek 25 listopada 2005, 20:11

Czytałem sobie pewnien artukuł na necie i natknąłem się na poniższe stwierdzenie :

Zima to czas częstego korzystania z reflektorów przeciwmgłowych. Są one bardzo pomocne – i to nie tylko we "mgle jak mleko". Poprawiają one także, a nawet szczególnie, widoczność w czasie silnych opadów śniegu. W silnej śnieżycy opłaca się jechać powoli – mając zapalone tylko światła pozycyjne i przeciwmgłowe. We mgle z kolei eksperci zalecają kierowcom wykorzystywanie lamp przeciwmgłowych wraz ze światłami mijania.

hhmm niewiem jak wy ale ja teraz bardzo często używam przednich świateł przeciwmgłowych : podczas mgły opadów śniegu czy po prostu ogólnego zachmurzenia gdy jest szaro i brzydko. Ale zawsze mam również włączone światła mijania. Więc niewiem co autor artykułu miał na myśli.
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez jimorrison » piątek 25 listopada 2005, 23:03

lampy przeciwmglowe, sluza do doswietlenia pobocza i lewej strony drogi. uzywa sie ich gdy wystepje (jak sama nazwa wskazuje mgla) albo jak chce sie kierowca pokazac... "patrzcie jakie mam reflektory"... Przy skrajnie silnych opadach sniegu gdy juz nic prawie nie widac to sobie wlaczaj przeciwmglowe, ale tak w miescie, przy normalnych opadach, nie jakis kosmicznych uwazam ze jest to niepotrzebne.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Re: Światła w zimie

Postprzez scorpio44 » sobota 26 listopada 2005, 01:10

Polonez napisał(a):W silnej śnieżycy opłaca się jechać powoli – mając zapalone tylko światła pozycyjne i przeciwmgłowe

To jest zdecydowana bzdura, ponieważ niezgodna z przepisami jest jazda na światłach pozycyjnych (że są dodatkowo włączone przeciwmgielne nie ma nic do rzeczy). Zresztą nie bardzo wiem, czemu niby miałyby te wyłączone światła mijania służyć.

A ogólnie to zgadzam się z Jimorrisonem. Zawsze byłem i jestem przeciwnikiem nadużywania świateł przeciwmgielnych (nie raz na forum o tym pisałem), aczkolwiek nazwa tych świateł nie ma pokrycia w przepisach, które mówią tylko o "zmniejszonej przejrzystości powietrza".
scorpio44

:)

Postprzez Polonez » sobota 26 listopada 2005, 13:38

Tak widzisz ten problem .... aczkolwiek nie zgadzam się z waszymi poglądami. Jeżeli mówimy o jeżdzie w mieście to jak najbardziej macie racje. Ale poza miastem jest już inaczej. Weżmy pod uwage to że na terenach podbeskidzia są zdeczka inne warunki pogodowe niż bardziej w centrum kraju - i tu zima daje się nam bardziej we znaki. Kiedy jedziesz prostym odcinkiem pagórkowatej drogi nawet w czasie niedużego zachmurzenia auta które są daleko przed nami ich światła mijania widać jakby mniej świeciły czy też wyłaniały się zza mgły. Więc nawet przy niedużuch opadach śniegu lub przy dużum zachmurzeniu powietrza ( szaro ) myśle że wlaczanie tych świateł to nic złego oczywiście poza miastem. No i oczywiście nie w nocy bo wtedy to potrafią oślepić ale w dzień raczej nie :)

Akurat przednich świateł przeciwmgłowych powinno się używać w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznym lub innymi przyczynami (Kodeks drogowy, Dz. II, Rozdz.3, Oddz.8, Art.30.1)
Polonez

Re: :)

Postprzez scorpio44 » sobota 26 listopada 2005, 14:01

A to Ty mówisz cały czas o ich włączaniu w dzień? Ja cały czas byłem pewien, że chodzi o to, jak jest ciemno. I dlatego, mówiąc że jestem przeciwnikiem ich nadużywania, miałem na myśli również to, że potrafią oślepiać. A w dzień jak ktoś chce, to niech włącza, bo nikomu tym krzywdy nie zrobi. ;) :D (oczywiście mówię o warunkach, które używanie tych świateł uzasadniają). Będę się musiał kiedyś lepiej przyjrzeć i zastanowić nad tym, czy faktycznie te światła w jakimś większym stopniu pomagają. A w ogóle to zacznijmy od tego, że nie każdy samochód ma owe światła, gdyż nie są one na obowiązkowym wyposażeniu.

Polonez napisał(a):Akurat przednich świateł przeciwmgłowych powinno się używać w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznym lub innymi przyczynami

No o to mi właśnie chodziło. Że nie tylko wtedy jak jest mgła (co sugeruje nazwa świateł). Ale nie "powinno się używać", tylko "można używać". To jednak różnica. :D
scorpio44

Postprzez jimorrison » sobota 26 listopada 2005, 14:10

scorpio44 napisał(a): Będę się musiał kiedyś lepiej przyjrzeć i zastanowić nad tym, czy faktycznie te światła w jakimś większym stopniu pomagają.

poszezaja kat widzenia pobocza i lewej strony drogi zaraz przed autem. montowane sa zwykle ponizej zwyklych reflektorow wlasnie po to aby doswietlaly drogr tuz przed po prawej i lewej strone auta.
pozdr.
jimorrison

jimorrison

Postprzez scorpio44 » sobota 26 listopada 2005, 14:22

jimorrison napisał(a):poszezaja kat widzenia pobocza i lewej strony drogi zaraz przed autem. montowane sa zwykle ponizej zwyklych reflektorow wlasnie po to aby doswietlaly drogr tuz przed po prawej i lewej strone auta.

Ale my chyba nie mówimy o tym, że pomagają nam widzenie drogi, tylko że światła przeciwmgielne jadących z naprzeciwka samochodów ułatwiają nam orientację... Chyba że ja źle rozumiem Poloneza.
scorpio44

:)

Postprzez Polonez » sobota 26 listopada 2005, 16:06

Napewno jesteśmu dzięki nim bardziej widoczni na drodze. Spróbujcie to zaobserwować w swoim otoczeniu. Oczywiście nie mówimy tu o warunkach nocnych :)
Polonez

Postprzez jimorrison » sobota 26 listopada 2005, 16:55

no ale to chyba normalne ze latwiej jest zauwazyc w trudnych warunkach cztery lampy niz dwie :lol:
pozdr.
jimorrison

jimorrison

Postprzez scorpio44 » sobota 26 listopada 2005, 17:09

To nawet nie chodzi o liczbę lamp, tylko o to, że światła przeciwmgielne świecą jaśniej.
scorpio44

Powrót do Luźna gadka