Pytanie: Jak to jest rzeczywiście?

przez among » czwartek 05 maja 2016, 08:01
przez Blacksmith » czwartek 05 maja 2016, 10:38
przez among » czwartek 05 maja 2016, 21:05
Blacksmith napisał(a):To na kursie źle Cię uczyli. Mnie uczono, że jadąc w lewo albo przy zawracaniu używać właśnie lewego kierunkowskazu i prawego dopiero przy zjeździe. I to ma sens bo informujemy dużo wcześniej innych o swoim zamiarze przez co upłynniamy ruch. No ale to tylko teoria, bo w praktyce masa ludzi źle używa tych kierunków i robi się sajgon. Przez to dla przykładu niestety ja zawsze jestem nieufny wjeżdżając na rondo i czekam dłużej. Często kierowcy wprowadzają w błąd, że wjeżdżają na rondo od razu z prawym kierunkiem ale zamiast zjechać w pierwszy zjazd to jadą sobie dalej.
przez szerszon » czwartek 05 maja 2016, 22:02
Jacy instruktorzy ? Jakie to argumenty ? Co mnnie obchodzi kierunek ruchu, skoro mam sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy ?among napisał(a):
A może jednak Ciebie źle nauczono??
Tu nie ma jednej drogi tu jest skrzyżowanie.Nie jest nią wykonanie skrętu wówczas, jeśli wiąże się to z kształtem drogi, to znaczy skręca ona w sposób naturalny''. A. Jasiński, W. Kotowski - Prawo o ruchu drogowym w praktyce.
No nie są zwykłymi...czy to ma jakieś znaczenie ?2. Ronda nie są zwykłymi skrzyżowaniami. ,
No to jedziemy tak jak wynika ze znaku..w czym problem...w czasie przejazdu przez skrzyżowanie masz mieć wyspę po właściwej stronie.3. Znaki nakazu mają charakter dyrektywny. Oznacza to, że kierujący pojazdem lub inny uczestnik ruchu jest obowiązany postępować zgodnie ze wskazaniami znaków.
Co to ma wspólnego z kierunkiem jazdy i sygnalizacją ?4. Znak C12 ruch okrężny oznacza obowiązujący kierunek ruchu dookoła wyspy lub placu (ronda) wskazany na tym znaku. S.Soboń
przez Blacksmith » piątek 06 maja 2016, 10:56
przez szerszon » piątek 06 maja 2016, 22:31
przez szymon1977 » piątek 06 maja 2016, 23:14
Ponieważ co do interpretacji PoRD nie ma jednomyślności musisz:among napisał(a):Pytanie: Jak to jest rzeczywiście?
Pan H. Próchniewicz nieco się zamotał: raz skręcaniem jest dla niego cały przejazd przez skrzyżowanie a raz zjazd z niego.Blacksmith napisał(a):H. Próchniewicz- Kierowca doskonały.
Porady brzmią, jakby napisane w czasach, gdy ronda innego niż pierścieniowe jeszcze nie wynaleziono (a przynajmniej nie w Polsce). Wtedy to faktycznie z ronda zawsze było w prawo. Teraz już nie jest. Bywa, że po rondzie to w lewo a z ronda prosto. Ale też nie zawsze. Masz przy okazji odpowiedź na pytanie...szerszon napisał(a):Powyższe rady najbardziej sprawdzają się na klasycznym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym. Ciężko wrzucać prawy kierunkowskaz przy zjeździe ze skrzyżowania "kwadratowego"
szerszon napisał(a):No nie są zwykłymi...czy to ma jakieś znaczenie ?
Czyżby wizje Edka w Warszawie już wprowadzono w życie? Myślałem, że dyskusja dotyczy ronda oznakowanego klasycznie, za pomocą c-12, a nie nowocześnie, po Edkowemu.szerszon napisał(a):...w czasie przejazdu przez skrzyżowanie masz mieć wyspę po właściwej stronie.
przez Blacksmith » sobota 07 maja 2016, 11:19
przez Karolina1994 » sobota 07 maja 2016, 12:45
przez ella » sobota 07 maja 2016, 22:46
among napisał(a):Pytanie: Jak to jest rzeczywiście?