Wada wzroku a prawo jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wada wzroku a prawo jazdy

Postprzez groklin » środa 03 lutego 2016, 23:18

Witam,
Właśnie rozpocząłem kurs na prawo jazdy i jak wiadomo potrzebna są badania. Tak więc poszedłem do lekarza (co oczywiście kosztuje 200zł), który jednak kazał mi czytać z tablicy litery i wyszło że mam wadę wzroku (niewielką, ale mam). Mam astygmatyzm i na prawę oko widzę wszystko dobrze, gorzej z lewym, aczkolwiek patrząc dwoma oczami widzę dobrze, więc chciałem mieć badania bez wiadomości w wadzie wzorku, no ale nie wyszło :)
I tu mam pytania, bo czytam teraz na internecie ale wolę się upewnić, jakie ograniczenia wobec tego będę miał?:
Z tego co czytam to skrócone prawo jazdy (czy będę musiał po upływie tego terminu udawać się do lekarza i znowu płacić te 200zł, czy tylko okulista?, i jeszcze z tego co czytam, to jeśli będę jeździł bez okularów to mogę dostać mandat.
Czy to powyższe się zgadza i czy będę miał jeszcze jakieś ograniczenia?
groklin

Re: Wada wzroku a prawo jazdy

Postprzez pasqudek » czwartek 04 lutego 2016, 23:10

Co do mandatu to zalezy czy i jaki kod bedzie wpisany.
Kazdy kierowca, ktory ma terminowe pj musi isc do lekarza uprawnionego do badan kierowcow. Lekarz da Ci w razie potrzeby skierowanie do innych lekarzy. Na koniec wraca sie i dostaje sie zaswiadczenie, ktore pozniej zanosi sie do WK
Lepiej dla wlasnego (i cudzego)bezpieczenstwa idz do okulisty.
pasqudek

Postprzez groklin » poniedziałek 08 lutego 2016, 19:32

Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze pytanie czy jeśli będę chodził co wyznaczony czas do tego lekarza uprawnionego do badan kierowców, to czy za każdym razem będę musiał mu płacić? Trochę to kosztuje (w moim przypadku za zaświadczenie zapłaciłem 200 zł), więc pytam :)
groklin

Postprzez pasqudek » środa 10 lutego 2016, 00:04

Niestety. Kazda taka wizyta kosztuje.
pasqudek

Postprzez marso » środa 17 lutego 2016, 11:15

200zł za badania?! omg. u mnie kosztowały 50 tylko...
marso

Postprzez marysia95 » środa 30 marca 2016, 11:52

U mnie wizyta tyle nie kosztowała. Ja płaciłam bodajże 70 zł ale i tak uważam, że to dużo...
marysia95

Powrót do Luźna gadka