Pytanie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie

Postprzez kamil007xxx » piątek 19 lutego 2016, 22:43

Witam mam pytanie nie wiedziałem gdzie dodać wiec dodaje tu temat raczej luźny
a mianowicie dziś otrzymałem z urzędu prawo jazdy kat.b i wiadomość od urzędniczki, że nie będę mógł prowadzić samochodu rodziców, a jak to zrobię to rodzice w razie wypadku otrzymają tylko 20% kwoty ubezpieczenia, ile jest w tym prawdy?
samochód rodziców to WV Touran ale to chyba mało istotne
kamil007xxx

Re: Pytanie

Postprzez Karolina1994 » niedziela 21 lutego 2016, 16:31

Pani urzędniczka ci jakiś bzdur nagadała bo gdyby wypadek był z twojej winy to

''...Koszty związane z odszkodowaniem za spowodowanie wypadku autem z wykupioną polisą OC obciążają polisę właściciela samochodu. Należy w tym miejscu podkreślić, że właściciela samochodu właśnie, a nie sprawcy, czyli kierowcy, który prowadził auto. Dobrze, jeżeli właściciel samochodu miał wykupioną polisę OC...''

''...Jeżeli kierowca prowadzący nasz samochód spowoduje wypadek, nie on będzie odpowiadał finansowo. Koszt odszkodowania obciąży polisę właściciela auta. Ryzyko polega przede wszystkim na utracie zniżek i droższej polisie ubezpieczeniowej...''

Ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie poszkodowanemu.

Ubezpieczyciel nie odpowiada za szkody w przypadku ''...wyłączone z ochrony są szkody, po których sprawcy zbiegli z miejsca zdarzenia, a także te spowodowane umyślnie, pod wpływem alkoholu lub innych środków odurzających, polegające na zanieczyszczeniu środowiska (np. uszkodzenie jadącej cysterny) oraz utracie gotówki, dokumentów, biżuterii, papierów wartościowych, zbiorów filatelistycznych itp...''

A samochodem rodziców możesz smiało jeździć :spoko:
Egzamin teoretyczny 02.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny (71/74)
Egzamin praktyczny 16.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny
Karolina1994

Powrót do Luźna gadka