Co dalej z VW?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Co dalej z VW?

Postprzez Baranek » piątek 13 listopada 2015, 13:09

Zastanawia mnie dziwaczne postępowanie - a raczej jego brak w odniesieniu do koncernu VW.
Po wykryciu przez Amerykanów, ze niektóre dizle tego koncernu przekraczają nawet 40-krotnie normy ekologiczne(!) nie słyszałem, żeby w naszym kraju ktoś poważnie zająknął się na temat użytkowania tych samochodów na naszych drogach. Podobnie w Unii.
Do Berlina, żeby wjechać do centrum trzeba mieć specjalną plakietkę oznaczającą że samochód spełnia normy ekologiczne... Czy z Berlina wywalili już VW w TDI?
Nic o tym nie słyszałem.
A w Polsce - czy mają prawo jeździć takie samochody? Przecież gdyby policja czy inna służba przy kontroli drogowej stwierdziła, ze wasz samochód choćby 2 krotnie przekracza normy to musiałby trafić na lawetę.
Co o tym myślicie?
Baranek

Re: Co dalej z VW?

Postprzez lith » piątek 13 listopada 2015, 17:18

Myślę, że nikt się nie pali do tego, bo VW to tylko wierzchołek góry lodowej :P Coś jak z ruskimi i dopingiem :mrgreen:
lith

Postprzez Baranek » piątek 13 listopada 2015, 21:32

Czyli - katalizator musisz mieć - bo przecież musisz być "ekoloczny". Wszystkie te filtry cząstek stałych itd. Wszyscy się napinają, a tu proszę... MOżna 40 krotnie przekraczać normy?? Można!! I nikt nie będzie was ścigał.
Wszystkie samochody VW mające złe oprogramowanie w ramach polskiego prawa powinny być natychmiast wycofane z ruchu. Bo FAKTYCZNIE nie spełniają norm polskiego prawa.
Baranek

Postprzez pasqudek » sobota 14 listopada 2015, 01:30

Slyszalem, ze ogolnie caly VAG stosowal. Ale na mniejsza skale niz VW.
pasqudek

Powrót do Luźna gadka