Liść klonowy na szybie - prawda czy mit?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Liść klonowy na szybie - prawda czy mit?

Postprzez Julam » poniedziałek 12 października 2015, 09:22

Zdania jak zawsze sa podzielone- wg mnie to dobry pomysł, jednak mój mąż uważa to za obciach. W moim odczuciu jednak taki liść, jest faktycznie informacją i zakładam, że może wpływac na zrozumienie przy ewentualnych błędach na zrozumienie tych doświadczonych kierowców.
Julam

Postprzez viktorio » czwartek 15 października 2015, 17:40

,,Wrąbię się w świeżaka i jeszcze mi odszkodowanie zabuli bo nie ogarnie, że nie jego wina" - zaznaczam, że nie ja to powiedziałem i ani myślę o czymkolwiek tego typu, a tutaj tylko cytuję wypowiedź którą słyszałem.
viktorio

Postprzez pasqudek » czwartek 15 października 2015, 22:19

@viktorio: teoretycznie. Zostaje policja i rzeczoznawca.
pasqudek

Postprzez sankila » piątek 16 października 2015, 00:38

viktorio napisał(a):,,Wrąbię się w świeżaka i jeszcze mi odszkodowanie zabuli bo nie ogarnie, że nie jego wina"
I mocno się gość zdziwi, gdy zobaczy we wrąbanym aucie kamerkę, a jeszcze bardziej, gdy się okaże że za kierownicą autka z listkiem siedzi doświadczony kierowca.
Tak się składa, że większość "świeżaków" zaczyna od rodzinnego auta, wskutek czego cała rodzina jeździ z klonową ozdóbką :)
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez viktorio » sobota 17 października 2015, 12:04

To jest możliwe, ale również możliwe jest, że to faktycznie będzie akurat jechał młody kierowca. Natomiast co do policji to jeśli taki młody kierowca nie będzie protestował przeciw wersji tego drugiego to nikt nic nie będzie sprawdzał generalnie nie sądzę, żeby ten przepis przyniósł jakiekolwiek korzyści komukolwiek, ale zobaczymy.
viktorio

Postprzez ate1990 » poniedziałek 19 października 2015, 17:41

LeszkoII napisał(a):No własnie...
Okres próbny rozpoczyna się od daty wydania prawa jazdy.
z Ustawy o kierujących pojazdami napisał(a):Art. 91. 1. Okres próbny dla osoby, która po raz pierwszy uzyskała prawo jazdy kategorii B, trwa 2 lata, począwszy od dnia, w którym został jej wydany ten dokument.

Co należy rozumieć przez "wydany jej dokument"? :hmm:

Moim zdaniem jest to data, którą zleca producentowi "plastiku PJ" urzędnik starostwa z miejscowego wydziału komunikacji. Znając czas wykonywania dokumentu przez PWPW SA oraz uwzględniając procedury logistyczne, urzędnik przewiduje, kiedy zamówione PJ zostaną przesłane do urzędu, żeby kierowca się po nie zgłosił, podpisał odbiór.

Uprawnienia zdobywa się wcześniej (decyzja administracyjna starosty, po zaliczonym pozytywnie egzaminie). Często jest to ten sam dzień, w którym przeprowadzony został egzamin.

Inna teoria głosi, że data wydania PJ to czas, w którym otrzymało się uprawnienia do kierowania na dana kategorię PJ po raz pierwszy.

Jeszcze inna teoria głosi, że PWPW SA wybija datę wydania PJ jako data, w której został wykonany dokument.

Abstrahując od tego, która teoria jest prawdziwa, dla okresu próbnego najistotniejsza jest data uzyskania uprawnień ("uzyskanie prawo jazdy" - nie mylić z uzyskaniem dokumentu prawa jazdy). Jeżeli ta data będzie dniem sprzed 04.01.2016, to kursantowi który zdał egzamin na PJ "upiecze się" :P ... czyli np. nie będzie zobowiązany do poruszania się po autostradzie z maksymalną dopuszczalna prędkością 100 km/h.

Hmm. A co jeżeli osoba nie posiada, i nigdy nie posiadała kategorii B, a zrobi np. A. W przepisach chyba nic o tym nie ma. Czy na moto też będą nałożone ograniczenia młodego kierowcy, i obowiązek przyklejenia zielonego listka? :wow:
ate1990

Postprzez viktorio » wtorek 20 października 2015, 14:55

Nie, na moto masz już podział na kategorie A1, A2, A i wystarczy
viktorio

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka