Prawko B1 a samochód kat.B

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawko B1 a samochód kat.B

Postprzez iktorn » czwartek 01 listopada 2012, 17:12

Witam :) Jestem nowy na forum, jeśli umieściłem temat w złym dziale, to proszę o przeniesienie. Do sedna, niecały rok temu zdałem prawko kat.B1, jednak nie posiadam samochodu na tą kategorię. Na co dzień jeżdżę samochodem mamy, kat.B. Ostatnio dowiedzieli się, że gdyby złapała mnie policja nie grozi mi tylko mandat 300zł za brak kategorii, ale również sprawa w sądzie. 17 lat skończę za 2 tygodnie i wiem, że w świetle prawa będę już pełnoletni. Co mi grozi teraz dopóki nie ukończę 17 lat, a co gdy mnie policja złapie po urodzinach ? Czy miał ktoś sytuacje, kiedy kierował samochodem na kat.B z prawkiem B1 ? Jakie konsekwencje ?

Pozdrawiam :)
iktorn

Re: Prawko B1 a samochód kat.B

Postprzez BOLEKlodz » czwartek 01 listopada 2012, 20:04

Jak Cię złapią w aucie na kat. B, dostaniesz 300zł mandatu za brak uprawnień, ktoś będzie musiał odebrać samochód, ew. właściciel może dostać mandat z udostępnienie samochodu osobie nieposiadającej danej kategorii.
W Polsce pełnoletność mamy w wieku 18lat. Nie 17.
BOLEKlodz

Postprzez aknx777 » czwartek 01 listopada 2012, 23:05

Zapomniales tylko dodac, ze problemy beda mieli rodzice ktorzy udostepnili auto nie tej kategori.

Jak bedzie mial troche szczescia to moezezalapac sie na zakat mozliwosci robienia wyzszej kategori.

:wink:
aknx777

Postprzez ella » czwartek 01 listopada 2012, 23:59

BOLEKlodz napisał(a):.
W Polsce pełnoletność mamy w wieku 18lat. Nie 17.

Do 17 r.ż. nieletni podlegają Ustawie o postępowaniu w sprawach nieletnich i zajmuje się nimi Sąd Rodzinny.

Powyżej 17 r.ż. sprawcy przestępstw i wykroczeń podlegają Kodeksowi Karnemu i zajmuje się nimi Sąd Rejonowy, Okręgowy itp.

Osobą nieletnią w rozumieniu ustawy "kodeks karny" jest osoba, która nie ukończyła 17 roku życia , w dniu popełnienia czynu karalnego.
ella
Moderator

Postprzez iktorn » piątek 02 listopada 2012, 13:32

Czyli jak mnie złapią w wieku 17 lat, to może mi grozić sąd i odroczenie prawka B ? Zawsze można się wytłumaczyć, że wziąłem rodzicom samochód, a nie oni mi udostępnili..
iktorn

Postprzez axel234 » piątek 02 listopada 2012, 17:40

iktorn napisał(a):Zawsze można się wytłumaczyć, że wziąłem rodzicom samochód, a nie oni mi udostępnili..

Policja nie przyjmie takiego tłumaczenia. Rodzice będą mieli niepotrzebne problemy za to, że nie zabezpieczyli odpowiednio kluczyków, które ty rzekomo zabrałeś żeby podwędzić im auto.

A tak swoją drogą to dziwie się, że twoi rodzice pozwalają ci na takie kombinacje. Masz B1 więc możesz poruszać się tylko pojazdem przeznaczonym do tej kategorii i koniec kropka. No ale nie będę nikogo pouczał. Jeśli się na to godzą to już ich sprawa.
axel234

Postprzez aknx777 » piątek 02 listopada 2012, 20:55

iktorn napisał(a):Czyli jak mnie złapią w wieku 17 lat, to może mi grozić sąd i odroczenie prawka B ? Zawsze można się wytłumaczyć, że wziąłem rodzicom samochód, a nie oni mi udostępnili..

Sorry, ze pytam, ale kto uwierzy w bajke, ze nie udostepnili Ci dowodu rejestracyjnego ?

aknx777

Postprzez mateoppl » sobota 03 listopada 2012, 01:08

Mam znajomego, który posiadał prawo jazdy na kat B1, a jeździł sobie VW Golfem IV swojej mamy. Dość, że potrącił pieszego na pasach (na szczęście skończyło się na lekkich zadrapaniach), to jego matka miała nie lada problemy, a mu odroczyli prawo jazdy na okres 3 lat od ukończenia 18 roku życia, więc nie wiem czy taka zabawa jest warta świeczki. Sam zdecyduj, czy nie warto poczekać do ukończenia 18 lat, czy bawić się i liczyć na szczęście, że drogóweczka Cię gdzieś nie złapie, a co gorsza, czy nie wyrządzisz komuś krzywdy (mimo, że nie kwestionuje Twoich umiejętności prowadzenia pojazu).

Edit.
Jeżeli to nie tajemnica, napisz mi skąd jesteś i nr rejestracyjny auta.

Hahaha ; d. Mój znajomy zgłasza osoby niepełnoletnie, które bawią się w "driverów" ; ). Niestety znam dwóch, że tatuś przyjedzie po synka gdy złapie go drogóweczka, po znajomości się dogada, odpali troszkę pieniążka i nadal samowolka ; ).
Ostatnio zmieniony niedziela 04 listopada 2012, 02:05 przez mateoppl, łącznie zmieniany 1 raz
mateoppl

Postprzez karol199 » sobota 03 listopada 2012, 15:03

iktorn napisał(a):Czyli jak mnie złapią w wieku 17 lat, to może mi grozić sąd i odroczenie prawka B ? Zawsze można się wytłumaczyć, że wziąłem rodzicom samochód, a nie oni mi udostępnili..

Jeżeli to nie tajemnica, napisz mi skąd jesteś i nr rejestracyjny auta.
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez iktorn » poniedziałek 05 listopada 2012, 01:11

Oj ludzie, ludzie :) Już pogdybać nie wolno. Jak nie wnosisz nic do tematu, to nie pisz. Pytam, bo mi w OSK uświadomili, że grozi tylko mandat, za brak kategorii. Rozmawiałem też z chłopakiem, który jeździł samochodami kat.b na B1 złapali go parę razy, to raz mu dali mandat, raz pouczenie a kolejnym razem nawet nie zwrócili uwagi, że to B1. Jak kolega karol taki ciekawski, to niech pisze PW.

Dzięki za info, chyba na razie przystopuje z jazdą, bo faktycznie więcej z tym zachodu niż to warte... Polskie świetne prawo -,-
iktorn

Postprzez aknx777 » poniedziałek 05 listopada 2012, 08:54

iktorn napisał(a):Dzięki za info, chyba na razie przystopuje z jazdą, bo faktycznie więcej z tym zachodu niż to warte... Polskie świetne prawo -,-
Europy, gdz

Zamim zaczniesz pisac teksty tego typu, to strzel baranka i ciesz sie, ze zylesz w takim a nie innym kraju Europy, gdzieindziej zwazomo by Ci auto podczas kontroli i pogadano by z Toba inaczej.

aknx777

Postprzez ks-rider » poniedziałek 03 marca 2014, 19:24

iktorn napisał(a):... Polskie świetne prawo -,-

Ty, a czemu zepiasz sie polskiego prawa? To, ze pozwolono zrobic Ci upraw ie ia na ktore praktycznie nie a pojazdow to juz troche inna bajka. Nie bylo by tej idiotycznej kategori kiblowalbys bez PJ do 18-tki i bylby spox.

ks-rider

Postprzez wiciu1234 » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 22:28

Witam, miał ktoś może już do czynienia z policją w wieku 16 lat na b1 normalnym autem ? Albo sprawe w sądzie jak się skończyło ? ile wszystko kosztowało i oczywiście jakie konsekwencje czy sąd orzekł jakieś odroczenie prawka czy coś ? Chodzi mi przed ukończeniem 17 lat z góry dzięki :)
wiciu1234

Postprzez Rogatek » poniedziałek 31 sierpnia 2015, 23:29

Tak, całą stertę mandatów. Po co robić prawko na B1, skoro i tak jezdzisz autami na kat. B? Nie lepiej było nie robić tego B1? pie**olić lepiej jakbyś jeździł bez uprawnień - przynajmniej dostalbyś zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych. :hmm:
Obrazek

Kategoria B: 04-04-2012 za pierwszym
Kategoria C: 24-07-2015 za pierwszym
Kategoria D: --
Rogatek

Postprzez wiciu1234 » wtorek 01 września 2015, 22:33

Niech wypowie się ktoś jak wygląda to do ukończenia 17 lat, ile razy was złapali i czy kończyło sie sprawą w sądzie jak tak to co na niej orzekli

Znalazłem też coś takiego
Dowiedziałem się, dobrej rzeczy dla osób które chcą zdać prawo jazdy kat. B1. Rozmawiałem z policjantem i aby legalnie poruszać się SAMOCHODEM na kat b1 muszą być spełnione dwa warunki.
a) waga do 550 kg
b) w dowodzie rejestracyjnym nie może być wpisany typ pojazdu Samochód osobowy, tylko inny. I wtedy przy kontroli nie ma żadnego problemu

Poza tym rozmawiałem z diagnostą powiedział że jeżeli będzie spełniac te warunki czyli 2 os, i będzie przystosowany z tyłu jako auto do przewozu rzeczy plus waga to nie powinno być żadnego problemu, tylko ciekawe czy można uzyskać tą homologację ale może bez tego by się obeszło jakby był wpis w DR jak powyżej napisałem, może ktoś się zna na tym i zajmuje na co dzień ?
wiciu1234

Powrót do Luźna gadka