firmy sprawdzające samochód przed kupnem - warto?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

firmy sprawdzające samochód przed kupnem - warto?

Postprzez jasper1 » sobota 04 maja 2013, 22:24

Przyszedł wreszcie moment zakupu pierwszego samochodu, rynek wtórny.
Nie mam o tym zielonego pojęcia, a stres z tym związany chyba wiekszy niż przed egzaminem na PJ i pierwszą samodzielna jazdą. Nie bardzo mogę też zdać się na swoje otoczenie, bo ludzie maja trochę inny standard - auta nowe, kupowane z kredytem, a wszystko co używane od razu jest nie takie z samego faktu, że ma pare lat. Kupienie od znajomych nie wchodzi w rachubę, mają za duże pojemności i gabaryty, no i wartość aut.
Znalazłam w necie oferty odpłatnego (około 250 zł) sprawdzenia stanu prawnego i technicznego pojazdu przed kupnem, ale nie wiem czy to ma sens. Macie jakieś doświadczenia z tym zwiazane, informacje z drugiej ręki o działalności takich firm?
Co uważacie za lepsze: skorzystanie z takiej firmy czy dogadanie sie np. z mechanikiem kogoś ze znajomych, żeby pomógł w ocenie auta?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Re: firmy sprawdzające samochód przed kupnem - warto?

Postprzez Nata » sobota 04 maja 2013, 23:01

Domyślam się, że masz ograniczony budżet. 250 zł za sprawdzenie auta to dość spory wydatek. Musisz założyć, że auto, które kupisz, nie będzie pierwszym, które obejrzysz, tylko którymś z kolei, czyli minimum 1000 zł wyłożysz na same oględziny aut.

Przy kupnie swojego auta korzystałam z pomocy firmy (Poznań), ale koszt był mniejszy, bo 100 zł za auto + wjazd na szarpaki itp. w serwisie 20-30 zł). Na swoje auto trafiłam za trzecim razem, co uważam za bardzo ładną "celność", ale same poszukiwania trwały 3 miesiące (99% aut w ogłoszeniach to szrot).
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez jasper1 » niedziela 05 maja 2013, 12:13

Cenna informacja, może da się coś wyszukać taniej. Rozumiem, że usługa była rzetelna, skoro odrzuciłaś parę ofert, które wstępnie Cię interesowały? W sumie, to dla mnie to jest najważniejsze, żeby ktoś się do tego przyłożył. Wiadomo, kasa ma znaczenie, ale jeśli wydaję na auto kilkanaście tysięcy, to jestem skłonna trochę dołożyć, by mieć pewność, że nie kupuję kota w worku, względnie mieć podstawę do negocjowania ceny i akurat to, co wydałam na sprawdzenie auta jakoś się zwróci.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez alicja500 » niedziela 05 maja 2013, 14:20

jasper1,
warto. Poza takimi firmami / warsztatami, możesz też auto sprawdzić w autoryzowanych serwisach danej marki - ja jedno sprawdzałam, koszt - 200 PLN ale przegląd naprawdę rzetelny. Jeśli znalazłaś fajną ofertę w odległym od Ciebie miejscu, spróbuj znaleźć w tamtej okolicy rzeczoznawcę i wysłać go na oględziny auta - może się okazać, że auto to totalny szrot po dachowaniu (jak w moim przypadku, nie zapłaciłam nic za usługę bo wystarczył jeden telefon rzeczoznawcy do sprzedającego, kiedy to sprzedający od razu się przyznał, a auto wystawione do sprzedaży jako "bezwypadkowe, z przebiegiem 10.000 km"). Kosztu opinii rzeczoznawcy nie pamiętam, coś ok. 100 zł. Ale jeśli on wystawi samochodowi wstępną laurkę to dopiero wtedy można się pofatygować osobiście np. kilkaset km ;)
Generalnie uważaj na auta sprzedawane w Polsce, porównaj ceny podobnych modeli np. w Niemczech - one jakimś cudownym sposobem po przyjeździe do Polski tanieją. Jeśli masz wydać na auto kilkanaście tysięcy, to naprawdę warto je sprawdzić.
Powodzenia :)
alicja500

Postprzez Nata » niedziela 05 maja 2013, 23:53

jasper1 napisał(a):Cenna informacja, może da się coś wyszukać taniej. Rozumiem, że usługa była rzetelna, skoro odrzuciłaś parę ofert, które wstępnie Cię interesowały?

Tak, w moim przypadku trafiłam na rzetelnego fachowca, który nawet odradził oglądanie niektórych wybranych przeze mnie aut po samym wywiadzie telefonicznym = nie naciągał na kasę.

Z kupionego w ten sposób auta jestem zadowolona. Oczywiście parę rzeczy było/jest do zrobienia, ale tak jest zawsze (nie ma aut "bez wkładu finansowego").
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez magorg » czwartek 27 sierpnia 2015, 09:32

Jasne, że warto! Mój znajomy już się raz nadział jak myślał, że się zna i wszystko wie i wszystko sprawdził...daj spokój. Obczaił potem parę serwisów w necie i teraz np. sprawdza po numerze VIN, On akurat w autobazie, ale potem i tak korzysta jeszcze z usług fachowca. Kupienie dobrego auta teraz to nie jest taka prosta sprawa...
magorg

Postprzez Makabra » czwartek 27 sierpnia 2015, 11:11

Nie wiem jakie auto chcesz kupić, ale jest jeszcze inną opcją. Zakręcić się na forum jakiegoś konkretnego modelu i popytanie o jakieś konkrtne egzemplarze, może się trafić że paru forumowiczów było już to auto oglądać i coś za darmoche się dowiesz. Czasami można się ugadac z jakimś forumowiczem który ma blisko to podjedzie i obluka. Wiadomo że to nie jest tak dokladne ale zawsze coś. Np na.forum na którym ja siedzę trafiają się auta na sprzedaż od osób które na forum się udzielają i na złoty smigaja więc wiadomo co ile ktoś przy aucie robil. A na koniec jak już będziesz zdecydowana na jakiś konkret to jeszcse do ASO na przegląd przedzakupowy za jakieś 3 stowki.
Makabra

Postprzez problem » czwartek 27 sierpnia 2015, 11:29

Nata napisał(a):Zamieszczono: ndz maja 05, 2013 22:53

Chyba już kupiła... :mrgreen:
problem

Postprzez jasper1 » czwartek 27 sierpnia 2015, 16:08

A nawet niedługo pewnie sprzedam :lol:
Ktoś ma dobra koparkę. :)
jasper1

Postprzez Makabra » czwartek 27 sierpnia 2015, 21:40

O ja pierd****!!! A ja się na telefonie produkowałem jak debil z tym postem powyżej. Zbanować tego mongoła co kotlety odgrzewa!! Kurde coś mi nie pasował że jasper się tyle udziela tutaj a auta nie ma, no ale myślę sobie no cóż, może pożyczonym śmiga czy cuś...
Makabra

Postprzez jasper1 » czwartek 27 sierpnia 2015, 22:03

Makabra, porada interesująca.Dziękuję. :)
Nigdy nie wiadomo, co się kiedy przyda.
jasper1

Powrót do Luźna gadka