Problem z przerejestrowaniem auta kat.B :( Pomocy.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Problem z przerejestrowaniem auta kat.B :( Pomocy.

Postprzez krissu » niedziela 07 grudnia 2014, 14:44

Witam.
Kupiłem ok. miesiąc temu samochód marki Opel Calibra. Właściciel był młody i chciał szybko sprzedać auto. Oglądałem Opla 5 dni, i postanowiłem go kupić, był on zarejestrowany nie na osobę od której kupowałem tylko od jeszcze wcześniejszego właściciela Pana Ryszarda . Samochód nie był opłacony więc zakupiłem ubezpieczenie zrobiłem przegląd no i teraz jest problem ponieważ podczas kontroli Policjant powiedział że kończy mi się czas i mam go przerejestrować. Pisząc i rozmawiając z Panem Adrianem właścicielem który nie istnieje w dowodzie a od niego kupiłem auto powiedział mi że nie wie gdzie ma umowę podpisaną z Panem Ryszardem i jest problem. W urzędzie powiedziano mi że mam mieć umowę również po między Panami Ryszardem i Adrianem. Moja umowa podpisana z Panem Adrianem jest lecz ani On ani ja nie mamy kontaktu z byłym właścicielem który istnieje w dowodzie. Co mam zrobić mam dane tego właściciela z dowodu ale tylko pesel nr ulicy zamieszkania mógłbym sam napisać taką umowe zamiast tego pana Ryszarda z Panem Adrianem ale brakuje mi nr. Dowodu Pana R. prosze o pomoc jestem Uczniem i nie znam się jeszcze na takich sprawach . Bardzo dziękuje za jaką kolwiek odpowiedz pozdrawiam Krzysiek .
krissu

Re: Problem z przerejestrowaniem auta kat.B :( Pomocy.

Postprzez rusel » niedziela 07 grudnia 2014, 15:45

Koniecznie potrzebna jest poprzednia umowa bez niej samochód nie będzie miał prawa rejestracji
rusel

Postprzez krissu » niedziela 07 grudnia 2014, 15:52

rusel napisał(a):Koniecznie potrzebna jest poprzednia umowa bez niej samochód nie będzie miał prawa rejestracji

No tak tylko z tą osoba nie ma kontaktu żeby otrzymać tą umowę a od Pana Adriana co kupowałem auto nie ma tej umowy jest możliwość napisania jeszcze raz takiej umowy ?
krissu

Postprzez rusel » niedziela 07 grudnia 2014, 16:19

Ktos musiałby złożyć na takiej umowie podpis....umowa musiałaby zgadzać sie z pierwotna i pytanie kto bierze to na siebie

Najlepiej skontaktuj sie z p.Ryszardem i spiszcie raz jeszcze ta umowe
rusel

Postprzez krissu » niedziela 07 grudnia 2014, 17:17

No tak. Teraz chodzi o to że Pan Adrian od ktorego kupilem auto nie ma do niego nr telefonu a ja mam tylko w dowodzie adres gdzie Pan Ryszard mieszka, gdy powiedziałem P. Adrianowi ze jc to pojade do Ryszarda on na to ze nie wie czy tam jeszcze mieszka .:/ P. Adrian szuka dalej tej umowy mam nadzieje że ją znajdzie :/ . Moje pytanie jest jeszcze jedno gdyby P. Adrian nie znalazł umowy a pojechałbym do P. Ryszarda i okazało się ze się przeprowadził co mam zrobić ? Auto do wyrejestrowania i kasacji ? ;/
krissu

Postprzez Anett » niedziela 07 grudnia 2014, 17:19

Ja bym zerwała umowe... Oddała auto i odzyskała całą kase
Po co ma iść na twój koszt wszystko?
Nie wiadome czy nic nie kręci. Umowe powinien ci dać wraz z kupnem auta.
Anett

Postprzez krissu » niedziela 07 grudnia 2014, 17:20

Tak tylko że w auto już zainwestowałem troszkę w umowie jest mniejsza cena aby nie płacić podatku , tak wiem to moja wina bo ja nie dopilnowałem wszystkiego :/
krissu

Postprzez Anett » niedziela 07 grudnia 2014, 17:22

To niech wszystkie koszta zwraca...
Przed zakupem czego kolwiek sprawdza się wszystko...

Albo niech szuka umowy lub stara się skontaktować z p. Ryszardem albo niech oddaje kase
Anett

Postprzez Makabra » niedziela 07 grudnia 2014, 17:24

krissu, skoro w dowodzie jest właścicielem P. Rysio, to masz jego adres. Jedz do niego i zapytaj czy ma swoją kopię umowy, w czym problem? Nie chce się dupska ruszyć? :mrgreen:
Makabra

Postprzez krissu » niedziela 07 grudnia 2014, 17:28

Chce Chce :D i zaraz tak chyba zrobie tylko troszkę mam do tej miejscowości i jakby się okazało że go nie ma to byłaby lipa :D ha dziękuje wam za pomoc i zaraz chyba tam pojade jak przyjadę będę pisać co i jak mi poszło Dziękuję !
krissu

Postprzez rusel » niedziela 07 grudnia 2014, 17:30

Moje pytanie jest jeszcze jedno gdyby P. Adrian nie znalazł umowy a pojechałbym do P. Ryszarda i okazało się ze się przeprowadził co mam zrobić ?

To pozostaje sporządzić oświadczenie o odstąpieniu od umowy i zwrot należnej kwoty za samochód

przypomnę że;

A§ 2. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana stanowi własność osoby trzeciej albo jeżeli jest obciążona prawem osoby trzeciej; w razie sprzedaży praw sprzedawca jest odpowiedzialny także za istnienie praw (rękojmia za wady prawne).

Art. 557. [Zwolnienie od odpowiedzialności] A§ 1. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy.

Niech przekopie całą chałupę bo sprzedał zgodnie w umowie pojazd bez wad prawnych i uprzejmie poinformuj go że chodzi również o jego pieniądze...
rusel

Postprzez Makabra » niedziela 07 grudnia 2014, 17:35

Jeśli Rysio się przeprowadził, w co wątpię, to mozna spróbować iść na policję i pokazać dowód rejestracyjny, umowę pomiędzy Adrianem, i wyjaśnić jaka jest sprawa. Policja na pewno ma możliwość ustalić aktualny adres zamieszkania Rysia, tylko czy będą chcieli współpracować? :)

Swoją drogą, kupując nie bałeś się że auto jest kradzione, skoro kupujesz je od osoby która ma tylko dokumenty od auta bez umowy kupna? Przecież Rysio mógł trzymać dokumenty w schowku i razem z dokumentami auto mogło zostać zwinięte 8)
Makabra

Postprzez krissu » niedziela 07 grudnia 2014, 17:39

Lub czy Panowie Policjanci nie doczepią się bardziej o to że auto nie jest jeszcze przerejestrowane. o 17:30 jadę szukać Pana Rysia będę pisać co i jak :)
krissu

Postprzez Anett » niedziela 07 grudnia 2014, 17:41

Powiedz że nie miałeś pełnej dokumentacji bo poprzedni właściciel ci jej nie przekazał nadal. Nie powinni robić problemu, gdyż nie do końca leży po twojej stronie wina
Anett

Postprzez rusel » niedziela 07 grudnia 2014, 17:41

Zapomnij o uzyskaniu jakichkolwiek informacji z cepiku, pozostaje dobra wola p. Adriana lub założenie sprawy w sądzie co w przypadku tego samochodu jest raczej nieoplacalne
rusel

Powrót do Luźna gadka