Krzyże Na Polskich Drogach

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Krzyże Na Polskich Drogach

Postprzez rusel » czwartek 20 listopada 2014, 19:21

Wszystkich Świętych za nami, a coraz więcej krzyży przed oczami, czy rzeczywiście każdą śmierć na drodze trzeba "wyświęcić" do rozmiaru przeciętnego grobu na polskim cmentarzu? Krzyże, płotki, granitowe płyty, pamiątki, zdjęcia na drzewach itd itd. Taka odskocznia od widoku przeciętnej tirówki.

osobiście taki drogowy kult zmarłego nie jest mi potrzebny, komuś pomyliła się definicja pasa drogowego. A spróbuj wójcie i burmistrzu tknąć to święte miejsce!!

Obrazek
rusel

Re: Krzyże Na Polskich Drogach

Postprzez LeszkoII » czwartek 20 listopada 2014, 20:38

Mi to zupełnie nie przeszkadza. Jestem tzw. "osobą niewierzącą". Krzyże w tych miejscach to pomniki, być może pomniki ustawione nielegalnie. Tym bardziej taki pomnik nie jest miejscem kultu zmarłego.
Nie mniej jednak, jako że większość Polaków to Wzorowi Katolicy, liczyć należy iż w chwili refleksji doznanej przez zaobserwowanie tych krzyży, nie będą odwalać większych głupot (prowadzić niebezpiecznie).

Uważam że stawianie tego rodzaju symboli w pasie drogowym powinno być jednak uzgodnione z zarządca drogi.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » czwartek 20 listopada 2014, 21:31

1. Zezwolenie to obowiązek ustawy
2. Opłata za zajęcie pasa drogowego liczona za 1m kw to drugie (trudny i niewygodny temat dla władzy lokalnej)
3. Oszpecanie miejsc ogólnodostępnych to trzecie
4. Utrudnianie prac remontowo/porządkowych to czwarte

Upamiętnieniem zmarłych jest cmentarz, modlitwa ewentualnie kościół. Nie muszę jako "wierzący" katolik za każdym razem uważać na drzewa, "leśne ssaki" i krzyże przemierzając ten jakże piękny kraj.
rusel

Postprzez Anett » czwartek 20 listopada 2014, 21:43

Mi nie przeszkadzają, Nieraz albo wiszą na drzewie, albo są przy barierkach. Jeśli ktoś straci kogoś bliskiego to ma inne spostrzeżenie na ten temat.
Anett

Postprzez ks-rider » czwartek 20 listopada 2014, 21:50

Spoko, ktos sie w to wladuje i pousowaja.

:wink:
ks-rider

Postprzez Nata » czwartek 20 listopada 2014, 23:28

Jak jadę autem, to interesują mnie wyłącznie krzyże św. Andrzeja. Na inne nie zwracam uwagi.

Aczkolwiek uważam, że miejscem upamiętniającym zmarłego powinien być cmentarz, kościół, itp. I pomijając już subiektywne poczucia estetyczne czy światopoglądowe, nie powinno być przyzwolenia na stawianie krzyży gdzie popadnie. Choćby ze względów bezpieczeństwa.

rusel napisał(a):osobiście taki drogowy kult zmarłego nie jest mi potrzebny, komuś pomyliła się definicja pasa drogowego. A spróbuj wójcie i burmistrzu tknąć to święte miejsce!!

Mam nadzieję, że na autostradach czy na środku skrzyżowania jeszcze nie stawiają krzyży.
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez dylek » czwartek 20 listopada 2014, 23:47

Nata napisał(a):Mam nadzieję, że na autostradach czy na środku skrzyżowania jeszcze nie stawiają krzyży.

Obrazek
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » czwartek 20 listopada 2014, 23:57

Mega karambol musiał być
szerszon

Postprzez jasper1 » piątek 21 listopada 2014, 00:01

Kiedyś to takie stawiano w miejscach gdzie na rozstajach dróg zbójcy życie darowali :lol:
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Synekura » niedziela 23 listopada 2014, 20:52

Coraz wiecej mamy krzyży i coraz więcej pijanych i chuligańskich "kierowców". Nie dolatuje co do niektórych do rozumu, że w tym miejscu zginęla 5 osobowa rodzi, a taki koles czy dziewczyna :shock: mija takie smutne miejsce z butelka alko w reku, gdzie zaraz moze zabic nastepnego człowieka... Oby nie weszła ustawa, zeby z przydrozy, poboczy zniknely co dla niektorych, zwyczajne 2 skrzyżowane deski... :eek2:
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Postprzez ks-rider » niedziela 23 listopada 2014, 22:12

Dylek

Panie,

myslakem, ze takie rzeczy to tylko w ERA'rze przyznaje sie , ze sie mylilem.

:wink:
ks-rider

Powrót do Luźna gadka