podatek od sprzedaży auta

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

podatek od sprzedaży auta

Postprzez macko » poniedziałek 13 października 2014, 19:41

witam. 3 miesiące temu kupiłem auto które kosztowało 3900. Naprawiłem w nim sporo żeczy( na te naprawy nie mam żadnej faktury) które wyniosły mnie ponad 1000zł. Teraz stwierdziłem że chcialbym go sprzedać za 5500 zł i kupić inny. Słyszałem że jest taki przepis że gdy sprzedaje się auto przed upływem 6 miesiecy od daty zakupu to placi się podatek ( słyszałem że 19 % ale nie wiem czy to prawda) . i czy w moim przypadku ten podatek wyliczany jest od tej kwoty całkowitej czyli 5500 czy od tej różnicy czyli 1600zł. czy ktoś moze mi to jakoś wyliczyć lub wytłumaczyć jak z tym jest, bo nie wiem czy warto go sprzedawać czy nie.
macko

Re: podatek od sprzedaży auta

Postprzez RossoneriDevil » piątek 17 października 2014, 19:30

RossoneriDevil

Postprzez adek123 » wtorek 21 października 2014, 08:57

O tym, czy kupując używany samochód, zapłacimy podatek od czynności cywilnoprawnych w Polsce, decyduje miejsce zawarcia umowy

Zasada jest prosta: jeśli transakcja sprzedaży jest opodatkowana podatkiem od towarów i usług (VAT) lub została z niego zwolniona, to nie podlega podatkowi od czynności cywilnoprawnych (PCC).

Kupując więc samochód osobowy od osoby prowadzącej działalność gospodarczą, nabywca otrzyma fakturę i zapłaci VAT. Nie ma znaczenia, czy będzie to pojazd nowy – kupowany w salonie, czy używany, pochodzący z komisu samochodowego. Inaczej sytuacja wygląda przy kupnie auta od osoby fizycznej.

Umowy sprzedaży zawierane między osobami fizycznymi nieprowadzącymi działalności gospodarczej podlegają PCC w myśl art. 1 ust. 1 ustawy o tym podatku (DzU z 2010 r. nr 101, poz. 649). Obowiązek ten powstaje z chwilą dokonania czynności cywilnoprawnej.

Co ważne, kupujący auto jako podatnik PCC jest zobowiązany do złożenia deklaracji podatkowej (PCC-1) oraz zapłaty podatku, który wynosi 2 proc. wartości rynkowej pojazdu. Musi to zrobić bez wezwania organu podatkowego w ciągu 14 dni od powstania obowiązku podatkowego.

Właściwym w tym przypadku urzędem skarbowym, do którego powinna trafić deklaracja PCC-1 i na konto którego powinien wpłynąć podatek, jest urząd skarbowy według miejsca zamieszkania lub siedziby podatnika, czyli nabywcy samochodu.

Nie od każdej transakcji zakupu samochodu od osoby fizycznej fiskus może żądać zapłaty polskiego PCC. Nie podlegają mu bowiem umowy zawierane za granicą naszego kraju. Ale uwaga! Żeby uniknąć zapłaty PCC w Polsce, nie wystarczy kupić samochód w innym kraju, ale np. za pośrednictwem Internetu. Owszem, można znaleźć samochód przez Internet, ale umowę trzeba sfinalizować za granicą. Tam też trzeba dokonać zapłaty.

Nie należy przy tym zapominać, że sprowadzając używane auto z zagranicy (kupione od prywatnej osoby), unikniemy zapłaty polskiego PCC, ale nie zapłaty akcyzy.

Ci, którzy nieświadomie, z zaniedbania i zapomnienia nie złożyli druku PCC-1 i nie zapłacili podatku za zakup samochodu, powinni ten błąd naprawić, i to jak najszybciej.
carpe diem
adek123

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 21 października 2014, 22:12

Mowa jest o sprzedaży, a nie o kupnie.
RossoneriDevil

Powrót do Luźna gadka