Witam.
Mam takie otóż pytanie. Egzamin praktyczny kategorii B miałem 29.03.2014r i zdałem go z wynikiem pozytywnym. Prawo jazdy otrzymałem dopiero 13.05.2014r, ale wcześniej jeździłem samochodem i niestety zdarzyło się, że złapała mnie policja 10.05.2014r. (nie miałem zapalonych świateł). Poprosili o dowód rejestracyjny i prawo jazdy. Wtedy prawka nie miałem więc niestety mandat. Dużo znajomych mi mówiło, że w takiej sytuacji policjant może mi wlepić max 50zł mandatu za nie posiadanie dokumentu. Więc idę do radiowozu i policjant z góry mówi, że 500zł będzie za poruszanie się pojazdem silnikowym bez uprawnień. Ja mu mówię, że powinienem być w bazie danych, że mam prawko tylko czekam na prawko. Sprawdzili to i powiedzieli, że jedne co w bazie jest to moje dane + profil kierowcy, że nic nie ma o tym, że mam prawko. No niestety, trudno się mówi. dnia 13.05.2014r poszedłem odebrać prawo jazdy i na prawku napisane jest, że dokument został wydany 05.05.2014r. I czy w takiej sytuacji mogę napisać list o odwołanie mandatu karnego? Bo przecież dokument był wyrobiony 5 maja, złapali mnie 10 maja, czyli nie uzupełnili danych w bazie. Tak by to wyglądało.