Będzie nowe europejskie prawo jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Będzie nowe europejskie prawo jazdy

Postprzez ella » czwartek 20 stycznia 2005, 14:11

Gazeta Wyborcza: będzie europejskie prawo jazdy

Komisja transportu Parlamentu Europejskiego zatwierdziła wczoraj jeden model tego dokumentu w całej Unii
Nowy, ogólnoeuropejski dokument, który zastąpi 110 obecnie używanych typów dokumentów, będzie miał wymiar karty kredytowej i będzie z plastiku. Obecnie używane dokumenty papierowe zastąpi w ciągu dziesięciu lat od wejścia w życie dyrektywy, a plastikowe - w ciągu dwudziestu lat.

Nowo wydawane prawa jazdy UE będą miały ograniczoną datę ważności: dziesięć lat dla motocyklistów (kategoria A) i kierowców samochodów osobowych (B). Na ciężarówki (C) i autobusy (D) prawa jazdy będą pięcioletnie. Ale ci, którzy zdobędą prawo jazdy do wejścia dyrektywy w życie, zachowają obecne przywileje - tzn. nowe ograniczenia ważności ich nie obejmą.

A mieli już tych plastykowych nie wymieniać. Jeżeli dobrze zrozumiałam to nasze prawka będą dalej bezterminowe i mamy na wymianę prawie 20 lat. No to nie ma co się martwić na zapas :wink:
Ostatnio zmieniony czwartek 20 stycznia 2005, 21:12 przez ella, łącznie zmieniany 1 raz
ella
Moderator

Postprzez bodek541 » czwartek 20 stycznia 2005, 15:42

Dziwne piszą to w gazecie wyborczej a ja widziałem unijne już. Chyba im sie cos pokręciło :roll:
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez ella » czwartek 20 stycznia 2005, 15:59

bodek541 napisał(a):Dziwne piszą to w gazecie wyborczej a ja widziałem unijne już. Chyba im sie cos pokręciło :roll:

Przecież wyraźnie piszą, że będą nowe ogólnoeuropejskie jednakowe dla wszystkich krajów. Te nasze plastiki też w przyszłości wymienią.
Coś się komuś pokręciło :D Widziałeś ale te, które teraz wydają :wink:

http://www.autocentrum.pl/go/355__Gazet ... 02008.html
ella
Moderator

Postprzez bodek541 » czwartek 20 stycznia 2005, 17:05

ella mojej koleżanki siostra ma z flagą uni europejskiej i z drugim swoim zdjęciem jako hologramem. Chyba Mi sie nie przewidziało a jak tak to jestem w matrixie :D
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez bodek541 » czwartek 20 stycznia 2005, 17:16

janek mojej kolezanki nie wymienią bo
Ale ci, którzy zdobędą prawo jazdy do wejścia dyrektywy w życie, zachowają obecne przywileje - tzn. nowe ograniczenia ważności ich nie obejmą.
.Chyba,że ktoś będzie chciał zarobić kase
bodek541

Postprzez bodek541 » czwartek 20 stycznia 2005, 19:06

janek rozumiem już. Ale jak dla mnie mogli odrazu to zrobić jak z dowodami osobistymi
bodek541

Postprzez ella » czwartek 20 stycznia 2005, 21:28

Tu jest trochę więcej informacji.

http://www.autocentrum.pl/?FF=355&id=PAP20050120W05659
ella
Moderator

Postprzez bodek541 » czwartek 20 stycznia 2005, 21:36

No to teraz napisali dokładnie w końcu. Jak dla mnie to z ważnością troche przesadzają ale jednolity wzór czemu nie. Z tym sie zgadzam.
bodek541

Postprzez ella » czwartek 30 czerwca 2005, 22:44

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wyd ... o_a_6.html

Jakoś te zapowiadane na poczatku 20 lat szybo zleciało :D :D :D i teraz okazuje się, że to ma nastapić za dwa albo trzy lata.
Polska nie chce zgodzić się z propozycją Parlamentu Europejskiego przewidującą generalną wymianę krajowych praw jazdy na unijne za dwa lata.

Nasz kraj przystał na wcześniejszą propozycję i zaakceptował unijną dyrektywę w sprawie unijnych praw jazdy. Przewidywała ona, że wymieniane dziś w kraju dokumenty (proces zakończy się w 2006 r.) będą uznawane na unijnych drogach, zachowają swoją ważność do końca okresu obowiązywania, a wydany następnie dokument będzie wzorem unijnym. Tymczasem Parlament Europejski zaproponował zmianę w jednym z przepisów dyrektywy. Najprawdopodobniej za trzy lata miałaby nastąpić generalna wymiana dokumentów na unijne dla wszystkich kierowców państw UE.- Nie zgadzamy się na to z przyczyn społecznych - wyjaśnia "Rz" Tomasz Kowalczyk, dyrektor Departamentu Współpracy z Zagranicą i Spraw Europejskich w Ministerstwie Infrastruktury. Dodaje, że trudno byłoby teraz, w trakcie wymiany dokumentów, zapowiedzieć obywatelom kolejną wymianę. - To nieracjonalne. Rozumiemy, że w UE obowiązuje 110 wzorów dokumentów, a służby mają problem z ich kontrolowaniem. Nie zgadzamy się jednak na najłatwiejsze, ale kosztowne dla obywateli, rozwiązanie - dodaje dyr. Kowalczyk
ella
Moderator

Powrót do Luźna gadka