Formalie w Polsce

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Formalie w Polsce

Postprzez Alicja » środa 01 czerwca 2005, 09:50

Witam

mieszkam w Niemczech i planuje zrobic prawo jazdy w Polsce w sierpniu tego roku.

Niestey nie mam zielonego pojecia, jake w formalie w Polsce obowiazuja.

Czy musze zrobic test na oczy (jak dobrze widze)?
Czy potrzebny jest kurs sanitarny (pierwsza pomoc - cos w tym rodzaju)?
Czy egzamin kosztuje ekstra, czy jest juz w cenie kursu?

Serdecznie dziejukuje za pomoc!

Ala
Alicja

Postprzez ella » środa 01 czerwca 2005, 10:33

Po pierwsze
:arrow: Prawo jazdy uzyskać można tylko w kraju, w którym zamieszkiwało się co najmniej 181 dni w roku
:arrow: zapisujesz się na kurs do wybranego OSK
:arrow: robisz badania lekarskie-czasami robia je w OSK-przychodzi lekarz
:arrow: kurs sanitarny wchodzi w skład teorii, więc specjalnego zaswiadczenia o ukończeniu takiego kursu nie musisz posiadać
:arrow: egzamin kosztuje 20zł teoria i 74 zł praktyka. Nie wchodzi to w cenę kursu.
:arrow: Najpierw kończysz kurs (30 godzin teorii+30 godzin jazd) zakończony egzaminem wewnetrznym, potem dostajesz zaświadczenie o ukończeniu kursu. Z tym zaświadczeniem+ zaświadczeniem od lekarza+ jedna fotką+zaświadczeniem o zameldowaniu idziesz się zapisać do WORD na egzamin. Po około 2 tygodniach odbierasz z Wydziału komunikacji prawko.
:arrow: jeden miesiąc ci na to nie wystarczy :wink:
ella
Moderator

Postprzez Alicja » środa 01 czerwca 2005, 11:34

Dziekuje Ci serdecznie za odpowiedz. Barzdo mi pomoglas.

Nie zgadzam sie jednak z wszystkimi punktami:

Ojciec mojego chopaka jest policjantem w Niemczech. Ma bardzo dobre kontakty do róznych urzedów. Dowiedzial sie bardzo dokladnie, ze narazie NIE jest to konieczne, aby przebywac w kraju 181 dni. Niedlugo to sie zapewene zmieni, ale tak aktualnie nie jest. Na dodatek dowiedzialam sie, ze w Trójmiescie jeden OSK proponunje kurs individualny, który umozliwia mi prawko w 3 tygodnie. Egzamin, tak mi powiedziano, moge zrobic zaraz po ukonczeniu kursu. Musze tylko odpowiednie wnioski zlozyc w urzedzie.

Jednak bardzo mi pomoglas w sprawie kursu sanitarnego oraz badania lekarskiego.
Alicja

Postprzez barylkaq » środa 01 czerwca 2005, 11:38

no a niemcy przeciez przyjezdzali do polski robić prawko bo taniej i jakos nie musieli mieszkac w polsce 181 dni :)
prawko B, C, C+E !!!
barylkaq

Postprzez ella » środa 01 czerwca 2005, 12:17

Urzędy, wydając dokument uprawniający do prowadzenia pojazdu, powinny sprawdzić, czy obcokrajowiec mieszka w Polsce przynajmniej od pół roku - tłumaczy. Zaniedbania polskich urzędników mogą zakończyć się karą finansową dla naszego kraju nałożoną przez Komisję Europejską. Prawo jazdy można zrobić tylko tam, gdzie się mieszka, pod tym względem przepisy nie są zliberalizowane.

Te firmy dokładnie wiedzą, jak wygląda sytuacja prawna, znają też opinię europejskich sądów w tej sprawie. Niektórymi firmami w Niemczech już zainteresowała się policja oraz prokuratura, gdyż poprzez reklamę wprowadzają one w błąd przyszłych kierowców. W niemieckiej prasie już od kilku tygodni ludzie są informowani o tym, że oferty niektórych szkół jazdy są po prostu jednym wielkim oszustem.

Lepiej wszystko dokładnie sprawdzić zanim zacznie sie robić prawko. U nas wiadomo kazdy OSK jest chętny na takich kursantów bo to dla nich pieniądz. Tylko co potem?
Chyba na terenie Niemiec można w jakims urzędzie zapytać czy te prawka dla nich będą tolerowane.
ella
Moderator

Postprzez Alicja » środa 01 czerwca 2005, 13:39

ale ja jestem zameldowana w polsce. jestem polskim obywatelem i mam meldunek w warszawie. mieszkam po prostu na stale w niemczech.

dowiem sie ponownie na temat tych 181 dni.
Alicja

Powrót do Luźna gadka