Prawo Jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo Jazdy

Postprzez wii94 » wtorek 03 września 2013, 21:37

Witam mam problem otóż dzisiaj byłem u diabetologa i on napisał mi opinie ze jestem chory na cukrzyce ,że mam niedocukrzenia ,że odczuwam niedocukrzenia i ,że nie miałem ostrego niedocukrzenia.Ale oprócz cukrzycy mam daltonizm,hashi moto,zespół aspergera,zaburzenia obsesyjno kompulsywne.Wiem ,że z daltonizmem i z cukrzycą można jeździć tylko ja mam tych chorób tak wiele ,że lekarz może się nie zgodzić.Znaczy zawsze odczuwam niedocukrzenia tylko dzisiaj po wizycie u diabetologa miałem 48 cukier i jakoś tego niedocukrzenia nie odczułem tylko jednorazowo.I w związku z tym tutaj pada pytanie czy jest szansa ,że mi wydadzą prawo jazdy a jak nie to dlaczego bo ja się tak denerwuje ,że przestać myśleć o tym nie mogę
wii94

Re: Prawo Jazdy

Postprzez dylek » wtorek 03 września 2013, 22:09

Powiem tak : nerwica natręctw powiązana z ograniczoną elastycznością myślenia...nawet jeśli lekarz uprawniony do badania kierowców to przepuści, to może być problem z ogarnięciem pojazdu na drodze...
Już chyba współczuję instruktorowi, do którego mógłbyś trafić.
Może być tak, że mechanicznie nauczysz się ogarniać brykę, ale utrzymanie cały czas koncentracji na drodze i umiejętność przewidywania potencjalnych i realnych zagrożeń w oparciu o zmieniającą się dynamicznie sytuację na drodze - i klops...ponad siły organizmu.
Musisz też założyć, że twój kurs potrwa (i będzie kosztował) tyle co 2-3 kursy standardowe.
Wstępnie można by np. zajrzeć do obecnych testów i spróbować je zdać .
Być może lekarz nawyolbrzymiał swoje diagnozy i przekolorował mocno ocenę neurologiczną...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Re: Prawo Jazdy

Postprzez jasper1 » wtorek 03 września 2013, 22:48

Do tego trzeba dodać zwykle kiepską motorykę w Aspergerze i i objawy uboczne leków stosowanych w zaburzeniach obsesyjno-kompulsywnych.
Jak lekarz wyda pozytywne orzeczenie, to nie wiadomo czy gratulować mu odwagi, czy współczuć braku wiedzy na temat schorzeń (lub krytycyzmu).
Nawet przy pozytywnym orzeczeniu lekarskim to i tak przy tej ilości ograniczeń prawo jazdy to ciężka kasa utopiona w błoto.
Osobiście odradzam, a jeśli już baaardzo chcesz, to lepiej za parę lat (zakładam, że 94 w nicku to Twój rok urodzenia), ze względu na to, że zdrowy mózg dojrzewa do wieku około 24 lat, a przy całościowych zaburzeniach rozwojowych (przyjmuję, że rozpoznanie zespołu Aspergera zostało postawione prawidłowo) jeszcze dłużej. Jest więc pewna szansa, że za parę lat możesz funkcjonować lepiej.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Powrót do Luźna gadka