Tylna wycieraczka

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Tylna wycieraczka

Postprzez Polonez » sobota 14 maja 2005, 12:45

Pytanie dla ludzi którzy ją mają ( ja niestety w Atu nie mam :( )- w sumie to ciekawe dlaczego w sedanach ich nie ma ? Jak ich nie ma we wszystkich autach to po co są ? Kiedy używacie tylnej wycieraczki ? U nas była używana najcześciej przy cofaniu , hhmm bo gdyby popatrzeć przez wsteczne lusterko w naszym Polonezie Caro w czasie jazdy w jesienny dzień w czasie deszczu to szyba i tak była zaparowana :) Nieraz widze jakieś Seicento które gna czteropasmówką a tylna wycieraczkka pracuje mu razem z przednimi , lub Panie w swoich małych autkach ( bez obrazy dla Pań tylko konkretne przypadki :)) które stoją na światłach a wycieraczki przednie i tylna w czasie mżwaki chodzą na najwyższej predkosci :)
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez miros » sobota 14 maja 2005, 15:01

no przeciez tylna wycieraczka jak najbardziej sie przydaje. w czasie jazdy dobrze jest obserwowac wszystko to co dzieje sie w okolo samochodu. przykladowo jedziemy jednym pasem dosc dlugo, i chcemy zmienic pas, jesli wczesniej patrzylismy w lusterko wsteczne i widzielismy to co sie dzieje za nami (akurat zaden samochod za nami nie jechal) to teraz wystarczy tylko szybkie spojzenie w lusterko i jestesmy pewni ze nic obok nie ma.

nastepna sprawa to jadacy za nami pojazd uprzywilejowany. pada deszcz i przez tylna szybe nie widzimy co sie dzieje, a moze sie okazac ze akurat karetka jedzie prosto na nas, zanim ja zauwazymy w lusterkach bocznych, moze minac troche czasu, a przez czysta tylna szybe zobaczymy ja odrazu.

mi osobiscie jedzi sie znacznie lepiej z przejzysta tylna szyba.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ella » sobota 14 maja 2005, 20:20

Tylna wycieraczka służy do tego, żebyś miał czystą szybą i dobrze w niej widział to co się dzieje z tyłu. Nie wyobrażam sobie jazdy bez niej w czasie deszczu, opadów sniegu. Szyba wtedy jest tak brudna, że zadnej widoczności nie ma. Szybkośc chodzenia tylnej wycieraczki zalezy od pogody i potrzeby.
ella
Moderator

Postprzez Sławek_18 » niedziela 15 maja 2005, 00:05

a ja mam tylko jedna predkosc wycieraczki tylniej, nawet czasowek na tylnia nie mam nad czym bardzo ubolewam bo musze sam ja wlaczac recznie. Jak ja wlacze podczas deszczu to mi "jezdzi" po suchym. Musi byc ulewa jakich malo zeby miala co robic caly czas.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Jerzyk » niedziela 15 maja 2005, 12:49

A mi tylnej wycieraczki zawsze brakuje przy pogodzie innej niż idealna, nie tylko podczas cofania. Właściwie to gdy tylko znajdę dzień naprawdę wolny od ważnych zajęć, to sobie takową zamontuję. Będzie fajnie wyglądać na maluchu :D
Z błękitnym niebem :!: 8)

-- B od lutego 2005, C w drodze --
Jerzyk

Postprzez Cubaza » niedziela 15 maja 2005, 14:06

Ja mam seicento i mam tą wycieraczkę z tyłu. Dla mnie jest ona potrzebna i to dość bardzo. Nieraz jak pada bardzo to ją włącze, żeby przetrzeć tylnią szybę i coś w niej widzieć. Nie używam jej nagminnie. Jednak denerwuje mnie to, że jak włącze spryskiwacz szyb to mi tylnia wycieraczka automatycznie pracuje. Troszkę mnie to denerwuje, ale da się z tym wytrzymać :)
Cubaza

Powrót do Luźna gadka