Wybór OSK kategoria C+E - dylemat i kilka pytań.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wybór OSK kategoria C+E - dylemat i kilka pytań.

Postprzez Bloo » poniedziałek 15 lipca 2013, 20:37

Witam. Za niedługo chcę zacząć prawo jazdy kategorii C+E. Mam do wyboru dwa WORDy (Lublin i Tarnobrzeg), które są oddalone mniej więcej o 50 kilometrów od mojego miejsca zamieszkania. W moim mieście tylko jeden OSK uczy na kategorię C+E ale tylko takim pojazdem (MAN TGA) jaki jest na egzaminie w Tarnobrzegu. Myślałem także aby wybrać jakąś szkołę nauki jazdy właśnie w Tarnobrzegu i dojeżdżać własnym samochodem.
Jest tylko jedno ale. W tym zestawie jest naczepa dwuosiowa, z czego druga oś jest skrętna (według kolegi, który zna właściciela tego ośrodka, z powodu oszczędności - żeby "opony się nie zużywały"). Na egzaminie w Tarnobrzegu druga oś nie jest skrętna. Czy ten zestaw: ciągnik plus naczepa z osią stałą podczas manewrów na placu i na mieście będzie zachowywał się inaczej niż z osią skrętną?
Mam też drugą opcję - zdawać w Lublinie na zestawie z przyczepą (MAN TGL plus przyczepa tandem) i wybrać sprawdzony już OSK? Jednak mam pewne obawy: zestawem ciągnik plus naczepa manewruje się zupełnie inaczej niż samochodem ciężarowym z przyczepą (obawa na przyszłość). Jakie są różnice w manewrowaniu poszczególnymi zestawami i którą opcję wybrać?
Bloo

Re: Wybór OSK kategoria C+E - dylemat i kilka pytań.

Postprzez rusel » poniedziałek 15 lipca 2013, 21:27

Czy ten zestaw: ciągnik plus naczepa z osią stałą podczas manewrów na placu i na mieście będzie zachowywał się inaczej niż z osią skrętną?

inaczej, same umiejscowienie dyszla tez juz ma wplyw nawet na jazde do przodu, os skretna czyli masz dwa punkty lamania pojazdu na dyszlu i na osi, takim zestawem raczej czesto jezdzic nie bedziesz wiec raczej wybierz to co bedziesz mial podstawione na placu, tandem plus tgl/tga to bez roznicy
rusel

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 15 lipca 2013, 21:36

trudny wybór :) na egzaminie z naczepą ta os skretna lub jej brak może robić różnice -- ale tylko może, teoretycznie łatwiej powinno być z osią skretną, ale czy Ci to nie przeszkodzi ?

ja brałbym tandem, a po zdaniu egzaminu zawsze możesz sobie wziąć z 5 godzin na naczepie - bo różnice są --- ale zaś nie jest to niewiadomo co....

jest jeszcze inna możliwość, bierzesz i podstawiasz "swój zestaw" na egzamin i wtedy chyba sprawa jasna :) ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Bloo » poniedziałek 15 lipca 2013, 22:56

rusel napisał(a):inaczej, same umiejscowienie dyszla tez juz ma wplyw nawet na jazde do przodu, os skretna czyli masz dwa punkty lamania pojazdu na dyszlu i na osi, takim zestawem raczej czesto jezdzic nie bedziesz wiec raczej wybierz to co bedziesz mial podstawione na placu, tandem plus tgl/tga to bez roznicy

Różnica niestety jest. MAN TGL to taka "lekka" ciężaróweczka. :)

Takim zestawem zdaje się w Lublinie:
Obrazek

a MAN TGA to cięższa ciężarówka, również dostępna jako ciągnik siodłowy:

A w Tarnobrzegu zdaje się tym:
Obrazek

oskbelfer napisał(a):trudny wybór :) na egzaminie z naczepą ta os skretna lub jej brak może robić różnice -- ale tylko może, teoretycznie łatwiej powinno być z osią skretną, ale czy Ci to nie przeszkodzi ?

Dokładnie. Na kat. B uczyłem się na Toyocie Yaris - zdawałem na identycznej Toyocie Yaris. Na C uczyłem się na MANie TGL, zdawałem MANem TGL. Niby ta oś skrętna to takie nic, ale może być różnie. Nie będę kombinował :)

oskbelfer napisał(a):ja brałbym tandem, a po zdaniu egzaminu zawsze możesz sobie wziąć z 5 godzin na naczepie - bo różnice są --- ale zaś nie jest to niewiadomo co....

I chyba właśnie tak zrobię. Zdam prawko w Lublinie na tandemie, a dopiero jak zdobędę uprawnienia wezmę sobie kilka godzin na zestawie ciągnik plus naczepa.

oskbelfer napisał(a):jest jeszcze inna możliwość, bierzesz i podstawiasz "swój zestaw" na egzamin i wtedy chyba sprawa jasna :) ?

Serio istnieje taka możliwość? Pierwsze słyszę.
Bloo

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 15 lipca 2013, 23:25

są wordy gdzie zdający może podstawić "swoją ciężarówkę z przyczepą lub naczepą"

bierz telefon i dzwoń Kielce, Lublin, Przemyśl, Rzeszów, Tarnobrzeg, Krosno, Tarnów, Nowy Sącz, Kraków - ciekawe co Ci powiedzą, a potem pochwal się na forum......

Wymieniłem te wordy, bo to Twój "rejon" :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez rusel » wtorek 16 lipca 2013, 22:24

MAN TGA to cięższa ciężarówka

pol metra siedzisz wyzej, ja tam roznicy w jezdzie nigdy nie odczuwalem
rusel

Postprzez mk61 » środa 17 lipca 2013, 11:38

rusel napisał(a): os skretna czyli masz dwa punkty lamania pojazdu na dyszlu i na osi,

Chyba pomyliłeś oś skrętną w naczepie z przyczepą na obrotnicy. Taki "mały" szczegół.

oskbelfer napisał(a):ja brałbym tandem, a po zdaniu egzaminu zawsze możesz sobie wziąć z 5 godzin na naczepie - bo różnice są --- ale zaś nie jest to niewiadomo co....

Bloo napisał(a):I chyba właśnie tak zrobię. Zdam prawko w Lublinie na tandemie, a dopiero jak zdobędę uprawnienia wezmę sobie kilka godzin na zestawie ciągnik plus naczepa.

Tak by było najlepiej. Do jazdy miejskiej lepszy jest tandem. Z naczepą trzeba się dużo wyciągać do złamania, co może być uciążliwe na ciaśniejszych skrzyżowaniach.
oskbelfer napisał(a):są wordy gdzie zdający może podstawić "swoją ciężarówkę z przyczepą lub naczepą"

To raczej nie WORD powinny wybierać, tylko dostosować się do ustawy, która to zezwala zdającemu na podstawienie swojego pojazdu. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Luźna gadka