Zapytanie o taxi

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zapytanie o taxi

Postprzez bodek541 » piątek 06 maja 2005, 16:01

Nie wiem czy to w tym temacie czy w innym,ale chodzi mi dokładnie jak to jest z pójściem na taxi.Czy trzeba zrobić jakiś kurs czy tylko egzamin.Bo u nas w Urzędzie Miasta sie niestety nie dowiedziałem wszystkiego
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez bodek541 » piątek 06 maja 2005, 17:18

Właśnie on zdawał dawno więc prosiłbym o inne wiadomośi.
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez ella » piątek 06 maja 2005, 21:33

Czy trzeba zrobić jakiś kurs czy tylko egzamin.

Przecież to logiczne, że trzeba zrobic kurs a potem egzamin :wink:
Cena kursu x+200 zł egzamin
Młodzi ludzie najchętniej rozpoczynają pracę w zawodzie taksówkarza. Aby jednak świadczyć te usługi należy zdać odpowiedni egzamin. Zanim się do niego przystąpi trzeba ukończyć kurs obejmujący topografię miasta, przepisy BHP, Kodeks Drogowy i Kodeks Pracy. Kurs trwa 28 godzin i po jego ukończeniu przyszły taksówkarz, po opłaceniu 200 zł zdaje egzamin. Po zdanym egzaminie, trzeba się udać do urzędu gminy lub miasta by złożyć wniosek o licencję na wykonywanie transportu drogowego taksówką. Do takiego wniosku należy dołączyć zaświadczenie o niekaralności, które uzyskać można w punkcie informacyjnym Krajowego Rejestru Karnego przy Sądzie Okręgowym. Złożenie wniosku o licencję niestety nie jest jednoznaczne z rozpoczęciem pracy, w każdej gminie jest bowiem wydawana ograniczona ilość takich licencji. Jeżeli już otrzymamy licencję, warto się zastanowić nad tym czy chcemy pracować jako taksówkarz indywidualny, czy też przystąpić do korporacji taksówkarskiej. Indywidualna działalność pozwala nam na większą swobodę i ograniczenie kosztów, ale ogranicza nasz dostęp do klienta. Przystąpienie do korporacji nakłada na taksówkarza comiesięczne opłaty na utrzymanie biura, promocję korporacji.
ella
Moderator

Postprzez bodek541 » piątek 06 maja 2005, 21:39

Dzięki Ella jesteś niezastąpiona :D 8)

EDIT:Tata nie mial kursu dlatego sie spytałem.
bodek541

;]

Postprzez Polonez » sobota 07 maja 2005, 11:42

http://www.taksowkarz.pl/phpBB2/index.php

Polecam ci to forum. Też zastanawiałem się czy po skończeniu szkoły ( za 2 lata ) nie wejść w ten interes. Na tej stronece znajdziesz ciekawe informacje> Cytat jednego z użytkowników który odpoiwada komuś na podobne pytanie do twojego :
Pomyśl dwa razy zanim zrobisz ten krok. W Warszawie jest trudno bo niestety nie ma wyrównanych cen, po prostu nie możemy się dogadać, więc albo bedziesz jeździł po kosztach albo bedziesz jeździł w dobrej cenie (2zł/km), ale bedziesz stał. A co do tego jak zostać to musisz się udać na Bohaterów Getta 2 (na tyłach pl.Bankowego) i tam się wszystkiego dowiesz pok.nr. 6A. Tam też bedziesz mógł sie zapisać na egzamin z topografii i innych przepisów (sam nie wiem jakie teraz są egzaminy ale koledzy mówią że jakieś przepisy porządkowe Bhp skarbowe i inne). Radio do korporacji plus dispaly taxi to koszt w zależności czy nowe czy nie ok 1000 do 2000 zł. Kogut 450zł. Egzamin z topografii 200zł, kurs do gzaminu obowiązkowy 800zł ale podobno gdzieś są i za 500, licencja za wydanie chyba 300zł, taksometr kasa fiskalna z legalizacją i fiskalizacją ok 2500zł przegląd samochodu na taksówke ok 150zł, otwarcie działalności w gminie nie wiem ile kosztuje ale poewnie ze 100, no i to chyba wszystko oczywiście trzeba jeszcze mieć samochód no i w niektórych Warszawskich korporacjach jest wpisowe. Koszt łączny ok min. 6000 zł można taniej bez radia i koroporacji ale życze dużo sukcesów w znalezieniu postoju skąd nie gonią w Warszawie i można wogóle odjechać bo postojów na których chciałbyś sobie postać cały dzień i nic nie robić to znajdziesz bez liku (ale chyba lepiej pooglądać sobie w domu telewizje!!!). Pozdrwiam Konrad i życze sukcesów.
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez ella » wtorek 10 maja 2005, 13:28

Koszt łączny ok min. 6000 zł można taniej bez radia i koroporacji

Ładna kwota. Ale jak to sie mówi "pieniądz robi pieniądz"
Jak nie zainwestujesz w swoje miejsce pracy to jej po prostu nie będzie się miało. Pozostaje albo mieć nadmiar gotówki albo brać kredyt.
ella
Moderator

Postprzez bodek541 » wtorek 10 maja 2005, 14:22

No spoko w Częstochowie tak nie gonią,może troche mniejszy koszt co do kursu to napewno.U nas tak odrazu do korporacji też nie przyjmują.Można jedynie radio cb i;lub telefon komórkowy ale to też nie gwarantuje sukcesu
bodek541

Powrót do Luźna gadka