renault clio 1.2 16V RIP CURL 2007 - jakieś wady

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

renault clio 1.2 16V RIP CURL 2007 - jakieś wady

Postprzez jasper1 » piątek 14 czerwca 2013, 21:25

Mam możliwość zakupu takiego auta. Interesuje mnie "wiedza tajemna" na temat wad tego modelu. Podstawowe zalety dla mnie :jeżdżę tym autem od trzech miesięcy, było mi super łatwo przesiąść się na nie po egzaminie zdawanym na clio (co oczywiste), dobrze się w nim czuję; teraz mogę je kupić od znajomej, mocno starszej pani, która postanowiła zakończyć swoją przygodę z siedzeniem za kierownicą. Znam też jedną wadę: pali więcej niż wynika to z opisu modelu, przynajmniej, gdy ja je prowadzę :( , ale z tym pewnie jestem w stanie jeszcze coś zrobić.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Re: renault clio 1.2 16V RIP CURL 2007 - jakieś wady

Postprzez tomcioel1 » piątek 14 czerwca 2013, 22:54

Hej ! Ja takim autem zrobiłem ponad 200 tys w niecałe 3 lata czyli auto jeżdziło dużo . Jedyna różnica że na gazie a generalnie gazu te silniki nie lubią , mialem więc nieprzyjemną sprawę z glowicą - musiałem regenerować gdyż wypaliły się gniazda zaworowe . Jeżeli nie będziesz auta gazować albo wstawisz instalacje ale mniej będziesz jeździć niz ja to silnik powinien wytrzymać . Co do innych rzeczy to nie było tak żle , sprzęglo wytrzymalo 200 tys i to w warunkach iście bojowych jak to na "elkę" przystało , zawieszenie tez wytrzymało 200 tys więc też całkiem przyzwoicie ...
Jedyne co mnie wkurzalo w eksploatacji to stosunkowo drogie części zamienne no i mało używanych na allegro ale dalo sie wytrzymac
jak masz zamiar kupić do normalnej eksploatacji to autko calkiem przywoite , ładne i wygodne , co prawda nie grzeszy osiągami ale da sie jeździć
tomcioel1

Postprzez jasper1 » piątek 14 czerwca 2013, 23:36

Dzięki tomcioel. Właściwie to dobre informacje. Kwestię gazu to w ogóle muszę dobrze skalkulować, w porównaniu z Twoim "elkowym" mój przebieg będzie malutki, 10-12tys./rok, więc pod znakiem zapytania jest ładowanie od razu większej kasy w instalację. Mam też nadzieję, że uda mi się jeszcze jeździć bardziej oszczędnie, w ostatnim miesiącu zeszłam w mieście z 9 do 8,5 litra, ale to ciągle sporo. Podejrzewam niestety, że nie jest to kwestia poprawienia techniki jazdy, ale raczej tego, że mało jeździłam w godzinach największego szczytu, a wcześniej sporo.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez njoy » niedziela 16 czerwca 2013, 12:51

A ja tych aut nie będę polecał nikomu.
Flota mała bo 3 sztuki, ale jak podliczyłem wydatki na naprawy to się przeraziłem. W przeliczeniu na 10 tys km przebiegu wydałem około 1430 zł na części/naprawy/materiały eksploatacyjne. Psuje się dosłownie wszystko. Hitem było zerwanie się zębów w pasku rozrządu przy przebiegu 62500 km (Renault zaleca wymianę po 120 tys km). Oczywiście cały silnik do wymiany. O jakości najlepiej świadczy to, że zmieniłem już 7 razy pokrętło do regulacji oparcia fotela. Kupuję tylko oryginały, bo zamienników brak. Może kursanci mają za dużo siły???
Z drugiej strony zobacz, jaka jest utrata wartości tych samochodów w porównaniu do innych marek. To chyba o czymś świadczy.
njoy

Powrót do Luźna gadka