E-Policjant, mandaty z brak OC

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

E-Policjant, mandaty z brak OC

Postprzez mateoppl » wtorek 26 marca 2013, 02:22

Witam ; ).

Obiło Wam się o uszy o takim czymś jak "e-policjant"? Przeczytałem pewien artykuł (link http://moto.onet.pl/1679352,1,e-policjant-wystawi-ci-mandat,artykul.html?node=2) i wynika z tego, że za brak OC każdy poniesie konsekwencje. Jak sprawa będzie miała się do tego, gdy auto będzie po prostu uszkodzone stało w garażu lub na podwórku i nie będzie użytkowane do czasu naprawy? Rozumiem, że OC jest obowiązkowe, ale dla mnie to czysta paranoja i nabijanie kasy nie biorąc pod uwagę rzeczywistego stanu pojazdu.

Razem z bratem posiadamy dwa auta, które od lutego stoją na hali w naszej firmie i są w trakcie naprawy i w żaden sposób nie są użytkowane ze względu na stan techniczny jak i również na brak OC.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
mateoppl

Re: E-Policjant, mandaty z brak OC

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 26 marca 2013, 06:23

Chyba jest coś w przepisach że auto które jest uszkodzone (nie nadaje się do jazdy) nie musi być ubezpieczone...
No bo faktycznie to by było nie poważne jeżeli masz samochód który nie ma kół a stoi u ciebie na podwórku musiało by mieć opłacone OC
....
Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi ::) pozdro.
RossoneriDevil

Re: E-Policjant, mandaty z brak OC

Postprzez Borys_q » wtorek 26 marca 2013, 09:58

Chyba jest coś w przepisach że auto które jest uszkodzone (nie nadaje się do jazdy) nie musi być ubezpieczone...

Nie ma nic takiego, na pojazd zabytkowy możesz wykupić OC czasowe (kiedyś motocykle miały być do tego włączone ale nie wiem czy zostały), wszystkie pojazdy samochodowe muszą mieć OC nawet jak stoją w garażu.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Luźna gadka