Pojazdy uprzywilejowane

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pojazdy uprzywilejowane

Postprzez qsi » wtorek 17 sierpnia 2004, 21:13

Kiedy pojazdy uprzywilejowane nie mają pierwszeństwa przejazdu? Takie pytanie zadał instruktor mojej żonie i od razu wykluczył odpowiedzi typu przejazd kolejowy itd. - nie wiem jaka jest odpowiedz?????
qsi

Re: Pojazdy uprzywilejowane

Postprzez ella » wtorek 17 sierpnia 2004, 21:58

qsi napisał(a):Kiedy pojazdy uprzywilejowane nie mają pierwszeństwa przejazdu? Takie pytanie zadał instruktor mojej żonie i od razu wykluczył odpowiedzi typu przejazd kolejowy itd. - nie wiem jaka jest odpowiedz?????

Oczywiście, że na przejeździe kolejowym pojazd uprzywilejowany nie ma pierwszeństwa. Nikt nie zatrzyma pociągu w ostatniej chwili bo akurat będzie jechał pojazd policyjny na sygnale.
Kiedy nie mają :?: W innych przypadkach zawsze mają. Chyba, że ja o czymś nie wiem :( A moze wtedy kiedy jadą dwa i musza przejechać przez skrzyżowanie, to wtedy któryś musi ustąpić.

Znalazłam jeszcze takie coś.
Kierujący pojazdem uprzywilejowanym jest obowiązany stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub upoważnione do jego kontroli.
ella
Moderator

Postprzez bodek541 » wtorek 17 sierpnia 2004, 22:52

jesli nie wysyłają sygnałów świetlnych i dźwiękowych chyba też
Ostatnio zmieniony środa 18 sierpnia 2004, 08:19 przez bodek541, łącznie zmieniany 1 raz
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez zoltan » wtorek 17 sierpnia 2004, 23:13

Wtedy nie są pojazdami uprzywilejowanymi.
zoltan

Postprzez Colin is the best » środa 18 sierpnia 2004, 08:49

qsi napisał(a):Kiedy pojazdy uprzywilejowane nie mają pierwszeństwa przejazdu? Takie pytanie zadał instruktor mojej żonie i od razu wykluczył odpowiedzi typu przejazd kolejowy itd. - nie wiem jaka jest odpowiedz?????

Słyszałem już gdzieś to pytanko, ale to juz było bardzo dawno (jeszcze chyba w podstawówce byłem). Nie pamiętam odpowiedzi, ale jak sobie przypomnę, to dam znać
Colin is the best

Postprzez ella » czwartek 17 marca 2005, 12:00

Dopiszę sie tutaj bo nie warto zakładać nowego topicu :wink:

Czy kolumna pojazdów uprzywilejowanych (chodzi mi o trzy samochody) ma obowiązej jechać w mieście jeden za drugim czy też mogą zajmować dwa albo trzy pasy?
ella
Moderator

Postprzez mirinda » czwartek 17 marca 2005, 17:39

Kiedy na skrzyżowaniu ruchem kieruje policjant ,pojazd uprzywilejowany ma stosować się do poleceń policjanta ,jak mu zabrania wjazdu to ma stać dotąd jak policjant zezwoli mu na dalszą jazdę.
mirinda

Postprzez Jerzyk » poniedziałek 21 marca 2005, 19:20

ella napisał(a):Czy kolumna pojazdów uprzywilejowanych ma obowiązej jechać w mieście jeden za drugim czy też mogą zajmować dwa albo trzy pasy?

a czy definicja kolumny nie mowi ze sa to pojazdy jadace w ciagu za soba :?: :)
ale nawet jakby nie jechaly jako kolumna to chyba powinny (i moga) jechac tak zeby pokonac swa droge jak najplynniej i nie robiac zametu/zatoru, wiec wszystko zalezy od sytuacji...
Z błękitnym niebem :!: 8)

-- B od lutego 2005, C w drodze --
Jerzyk

Powrót do Luźna gadka