Odśnieżamy auto :)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ella » środa 26 stycznia 2005, 13:54

I do tego po otworzeniu drzwi kierowcy, owe drzwi sie nie chcialy zamknac

He, he :D
Ja też tak kiedyś miałam tylko siedziałam jeszcze po stronie pasażera. Otworzyły się ale nie chciały się zamknąć :( Musiałam je jakiś czas trzymać w czasie jazdy, dopiero jak się samochód trochę rozgrzał to się wzięły i zamknęły :D :D :D
ella
Moderator

:)

Postprzez Polonez » środa 26 stycznia 2005, 14:09

Dokładnie kiedy auto stoi warto je odśnieżyć i odpalić ( choćby na postoju troche mu pogazować ). Słuszałem niedawno takie info ( u nas na forum ) że auto nalezy odpalic i od razu jechać . Ja mam troche inne wskazowki zaczerpnięte z MOTOR-u .
1 . Jeśli ktoś ma ' nienowy ' akumulator warto przed odpaleniem auta właczyć światła mijania - żeby pobudzić akumulator do działania.
2. Nie zaleca się od razu ruszać autem ( Boże broń ostro gazować i ruszać ) w czasie zimy. Po odpaleniu należy odczekać klikanaście sekund aby olej wszędzie dotarł ( skrzynie biegów itp. )

Hu hu ha Hu hu ha Nasz Zima zła :):)
Polonez

Postprzez miros » środa 26 stycznia 2005, 14:58

co do tego stania i odpalanie co jakis czas to z tego co ja slyszalem to nie jest to wskazane. powinno sie raczej unikac takiego odpalania na chwile, zeby tylko pogrzalo. silnik nie zdazy sie nawet dobrze rozgrzac a my juz go wylaczamy. to cos w stylu jazdy rano po gazetke do sklepu 500 metrow dalej. wsiadamy odpalamy, jedziemy 2 minuty, gasimy silnik, kupujemy gazetke, wsiadamy, odpalamy i znowu 2 minuty jazdy. silnik nie jest rozgrzany, ani dobrze nasmarowany.

wydaje mi sie ze dobrze jest odpalic silnik i w pierwszych kilku minutach jezdzic spokojnie, bez gwaltownych przyspieszen. dopiero jak silnik sie nagrzeje i nasmaruje to mozemy jezdzic normalnie.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka