Prawo jazdy w Niemczech

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy w Niemczech

Postprzez Xerant » czwartek 14 czerwca 2012, 16:19

Witam serdecznie. Może rozpocznę od opisania sytuacji, jaką dotyczy cały wątek. Więc tak- mam możliwość zrobienia prawa jazdy w Niemczech, tam aby rozpocząć kurs trzeba mieć ukończone 16,5 lat. Egzamin po ukończeniu 17 lat o ile dobrze się orientuję. Sprawa wygląda tak, że mam nie całe 17 lat. W lipcu/sierpniu zrobiłbym prawo jazdy właśnie w Niemczech, wszystko super tylko pytanie teraz- w Polsce będzie ono uznawane? Będę mógł normalnie poruszać się po drogach z tym prawem jazdy? Skoro w Polsce o ile dobrze jestem poinformowany można 3 miesiące przed 18 rozpocząć dopiero kurs...

Przejrzałem forum, nie doszukałem się odpowiedzi na swoje pytanie, więc proszę ew. nie odsyłać mnie do wyszukiwarki na forum, jak to zauważyłem dzieje się nie raz na podobnych forach.
Nie pogardzę ew. linkami, gdzie znajdę dokładną odpowiedź.

Pozdrawiam!
Xerant

Re: Prawo jazdy w Niemczech

Postprzez mk61 » czwartek 14 czerwca 2012, 16:35

BF17/L17 ("Begleitetes Fahren" - Accompanied driving) | At minor age, the driver must be accompanied by someone aged 30 and holding a valid B-license for a minimum of 5 years. Germany and Austria introduced this model a few years ago to decrease the accident rate among young drivers. BF17- (in Austria L17-) licenses are just approved in Germany and Austria. When the driver reaches legal age BF17/L17-licenses are transcribed to regular B-licenses.

Czyli nie będzie uznawane w Polsce. Takie prawo jazdy jest dopuszczeniem tylko "miejscowym".
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Xerant » czwartek 14 czerwca 2012, 16:53

A jeśli zaczekam do 18 roku życia mając już to prawo jazdy? Automatycznie będzie uznawane tutaj czy muszę jeszcze zdać w Polsce jakieś egzaminy?
Xerant

Postprzez mk61 » czwartek 14 czerwca 2012, 18:05

Według mnie będzie uznawane. Jednak 100% pewności nie mam. A jeśli będzie uznawane, to tylko wymieniasz dokument na polski.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ks-rider » czwartek 14 czerwca 2012, 22:25

Xerant napisał(a):Witam serdecznie. Może rozpocznę od opisania sytuacji, jaką dotyczy cały wątek. Więc tak- mam możliwość zrobienia prawa jazdy w Niemczech, tam aby rozpocząć kurs trzeba mieć ukończone 16,5 lat. Egzamin po ukończeniu 17 lat o ile dobrze się orientuję. Sprawa wygląda tak, że mam nie całe 17 lat. W lipcu/sierpniu zrobiłbym prawo jazdy właśnie w Niemczech, wszystko super tylko pytanie teraz- w Polsce będzie ono uznawane? Będę mógł normalnie poruszać się po drogach z tym prawem jazdy? Skoro w Polsce o ile dobrze jestem poinformowany można 3 miesiące przed 18 rozpocząć dopiero kurs...

BF17 jest PJ nacjonalynm wiec po zdaniu egzaminu bedziesz mogl poruszac sie tylko i wylacznie po Niemczech z osoba towarzyszaca ktora spelnia wymahania prawodawcy, o tym poowiedza Ci w Fahrschule

W PL nie bedziesz mogl prowadzic pojazdow kat B. O ile wystapisz w Niemczecho wydanie Ci " Kartenführerschein " to zostanie wydane Ci PJ na kategorie LSM

L-traktor
S-Quad do 50 ccm i 45km/h
M-Motorower do 50 ccm i 45 km/h

Pelne PJ kat B bedziesz mial do odebrania gdy skonczysz lat 18 ( w dniu urodzin ). Bezdie lezalo w LBV - tam gdzie zlozyles wnioseki zdales egzamin.

:wink:
ks-rider

Powrót do Luźna gadka