Czy Polskie prawo jazdy jest respektowane w krajach UE

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy Polskie prawo jazdy jest respektowane w krajach UE

Postprzez Kuba27 » wtorek 05 czerwca 2012, 20:30

Witam,

Mam takie pytanie jak to jest z prawem jazdy w innych krajach Unii Europejskiej jeśli tam się osiedlimy na parę lat.
Najbardziej mi chodzi o Anglię i o kategorię B.
Trzeba zdawać jakieś dodatkowe kursy ? Wymieniać coś ?
Bo U.S.A. chyba nie respektuje polskiego prawa jazdy.

Mam jeszcze takie pytanie Czy jeśli mam Polską kartę motorowerową to czy w Anglii mogę sobie śmigać legalnie motorowerem do 50 cm3 ???
Kuba27

Re: Czy Polskie prawo jazdy jest respektowane w krajach UE

Postprzez mk61 » wtorek 05 czerwca 2012, 22:15

Kuba27 napisał(a):Mam takie pytanie jak to jest z prawem jazdy w innych krajach Unii Europejskiej jeśli tam się osiedlimy na parę lat.
Najbardziej mi chodzi o Anglię i o kategorię B.
Trzeba zdawać jakieś dodatkowe kursy ? Wymieniać coś ?

Zdawać nie. Wymieniasz tylko dokument.
Kuba27 napisał(a):Bo U.S.A. chyba nie respektuje polskiego prawa jazdy.

Za wodą najlepiej mieć międzynarodowe. Można na nim jeździć chyba pół roku, albo rok. Nie wymieniają, trzeba zdać egzamin, jak na stałe. Dotyczy to zarówno USA, jak i Kanady.
Kuba27 napisał(a):Mam jeszcze takie pytanie Czy jeśli mam Polską kartę motorowerową to czy w Anglii mogę sobie śmigać legalnie motorowerem do 50 cm3 ???

Raczej wątpię. Skoro masz kartę, to wiesz, jak ona wygląda. Raczej ciężko byłoby jej być dokumentem, choć w Polsce teoretycznie jest.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ks-rider » wtorek 05 czerwca 2012, 23:02

Kuba27 napisał(a):Witam,

Mam takie pytanie jak to jest z prawem jazdy w innych krajach Unii Europejskiej jeśli tam się osiedlimy na parę lat.

Bo U.S.A. chyba nie respektuje polskiego prawa jazdy.

Mam jeszcze takie pytanie Czy jeśli mam Polską kartę motorowerową to czy w Anglii mogę sobie śmigać legalnie motorowerem do 50 cm3 ???

Jest respektowane w kazdym kraju EU

USA nie respektuje zadnego PJ dluzej niz 1 miesiac. Zdaje sie normalny egzamin ktory jest smiechem na sali.

Karta motorowerowa nie jest prawem jazdy wiec nie jest respektowana z zadnym kraju poza PL, Majac kat B masz prawo poruszac sie motorowerem o pojemnosci do 50 ccm na PJ.

:wink:
ks-rider

Postprzez Kuba27 » środa 06 czerwca 2012, 00:23

[ciach/regulamin punkt 12 ]

Że w Polsce tak jest to wiem , ale niema tam coś takiego jak w Polsce mają wprowadzić kategorię "AM" ?
Kuba27

Postprzez mk61 » środa 06 czerwca 2012, 02:26

ks-rider napisał(a):USA nie respektuje zadnego PJ dluzej niz 1 miesiac.

Bez jaj. :P
Kuba27 napisał(a):Że w Polsce tak jest to wiem , ale niema tam coś takiego jak w Polsce mają wprowadzić kategorię "AM" ?

Nawet, według "przyszłych" przepisów, kategoria B uprawnia Cię do kategorii AM.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez adiadi » środa 06 czerwca 2012, 16:13

A ja się dołączę. Planuję przenieść się do Anglii wraz z moim moto i zastanawiam się czy będę mógł na nim jeździć - mianowicie w Anglii jest ograniczenie do 25 albo 35W mocy dla osób mających prawko kat. A mniej niż 2 lata. Pytanie czy mając polskie prawko, które nie nakłada żadnych ograniczeń mogę się poruszać w Anglii motocyklem o większej mocy?
adiadi

Postprzez mk61 » środa 06 czerwca 2012, 20:44

W UK w przedziale 17-21 lat jest ograniczenie do 25kW (33KM) i stosunkiem mocy do masy 0.16kW na kilogram.
Mając polski dokument oczywiście nie dotyczą Cię te ograniczenia. Jednak osiedlając się tam i wymieniając dokument na brytyjski, raczej ograniczenia będą, jeśli jesteś w tym przedziale wiekowym.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez szymon1977 » czwartek 07 czerwca 2012, 02:14

Z tego co słyszałem będziesz musiał swoimi moto jeździć dwa razy do roku do Polski. Inaczej będziesz zobowiązany przerejestrować moto do Anglii i płacić tam road Tax. Ale to info zasłyszane gdzieś tam, od kogoś tam, szczerze nie pamiętam od kogo więc sprawdź ile w tym prawdy.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez ks-rider » czwartek 07 czerwca 2012, 10:40

Kuba27 napisał(a):Że w Polsce tak jest to wiem , ale niema tam coś takiego jak w Polsce mają wprowadzić kategorię "AM" ?

Ale co Ci z tego, ze w UK jest kat. M ? ( AM ma byc dopiero od 19. 01.2013 ) jest to kat. ylko dla tych ktorzy nie maja kat. B.

:wink:
ks-rider

Powrót do Luźna gadka