Po egzaminie na C+E

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Po egzaminie na C+E

Postprzez hmmwv » sobota 21 kwietnia 2012, 19:44

Witam , kończe powoli kurs na C+E i będę zapisywał się na egzamin no i mam kilka pytań .

Pierwsze : Po zdanym egzaminie idę na kurs na przewóz rzeczy i czy po zdaniu na C+E mam wstrzymać dokumenty w WORD , żeby nie drukowali mi prawka czy kurs na przewóz rzeczy nie ma tu nic wspólnego ?

Drugie pytanie : Badania psychotechniczne , zrobić je na samym końcu już po kursie na przewóz rzeczy ? ile one mniej więcej kosztują i może polecicie gdzie w K-ce zrobić ?

Trzecie pytanie : Gdy już będę miał ten kurs na przewóz rzeczy i badania to jeszcze coś będzie mi potrzebne aby móc zacząć szukać pracy jako kierowca ? .

Czwarte : Dowiedziałem się od instruktora , że na egzaminie nie rozłącza się naczepy od ciągnika i odwrotnie tylko robi się to na ciężarówce z kat.C i przyczepie (Word Katowice) , ale ośrodek w którym robię kurs nie dysponuje takim zestawem . Jest gdzieś w necie opisane albo jakiś filmik instruktażowy jak to zrobić ?

Piąte : Czy egzamin na C+E wygląda tak samo jak ten na C ? Tzn. Czy też losujemy zadania i pytania z obsługi samochodu ? Łuk jest pewnie obowiązkowy , a reszte się losuje ? Czy te zapinanie przyczepy też jest obowiązkowe i jest za każdym razem ? Dzięki za odp.
hmmwv

Re: Po egzaminie na C+E

Postprzez mk61 » sobota 21 kwietnia 2012, 20:31

hmmwv napisał(a):Po zdanym egzaminie idę na kurs na przewóz rzeczy i czy po zdaniu na C+E mam wstrzymać dokumenty w WORD , żeby nie drukowali mi prawka czy kurs na przewóz rzeczy nie ma tu nic wspólnego ?

WORD nie ma nic wspólnego z kursem na przewóz (kwalifikacją). Kwalifikację odbywasz zazwyczaj w prywatnym OSK. No chyba, że Twój WORD też prowadzi szkolenia i u nich będziesz je odbywał.
hmmwv napisał(a):Badania psychotechniczne , zrobić je na samym końcu już po kursie na przewóz rzeczy ? ile one mniej więcej kosztują i może polecicie gdzie w K-ce zrobić ?

Najlepiej zrobić jak najszybciej. Jeśli na badaniu Ci coś nie wyjdzie i nie zostaniesz dopuszczony do zawodu, to szkoda pieniędzy. Koszt badania to około 100zł.
hmmwv napisał(a):Gdy już będę miał ten kurs na przewóz rzeczy i badania to jeszcze coś będzie mi potrzebne aby móc zacząć szukać pracy jako kierowca ? .

Prawo jazdy, kwalifikacja, badania psychologiczne oraz badania ogólne - z tym wymieniasz prawo jazdy i dostajesz kod 95. Jeszcze przydałaby się karta kierowcy (choć nie jest wymagana, to jednak coraz więcej samochodów ma tachografy cyfrowe) i w drogę.
hmmwv napisał(a):Dowiedziałem się od instruktora , że na egzaminie nie rozłącza się naczepy od ciągnika i odwrotnie tylko robi się to na ciężarówce z kat.C i przyczepie (Word Katowice) , ale ośrodek w którym robię kurs nie dysponuje takim zestawem . Jest gdzieś w necie opisane albo jakiś filmik instruktażowy jak to zrobić ?

Na Youtube powinno tego być sporo.
hmmwv napisał(a):Czy egzamin na C+E wygląda tak samo jak ten na C ? Tzn. Czy też losujemy zadania i pytania z obsługi samochodu ? Łuk jest pewnie obowiązkowy , a reszte się losuje ? Czy te zapinanie przyczepy też jest obowiązkowe i jest za każdym razem ?

Wylosowane światła/płyny sprawdzamy na samej solówce, przed sprzęgnięciem, a po sprzęgnięciu w przyczepie/naczepie sprawdzamy wszystkie światła. Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi tak.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Luźna gadka